VIDEO Fondatoarea canalului youtube „Sexul vs Barza”: Multe dintre mesajele pe care le primesc au legătură cu teama de o sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Radu vine la Adevărul Live pentru a explica ce înseamnă educaţia sexuală. FOTO: Facebook Adriana Radu
Adriana Radu vine la Adevărul Live pentru a explica ce înseamnă educaţia sexuală. FOTO: Facebook Adriana Radu

În România nu se face Educaţie Sexuală din cauză că părinţii sunt reticenţi când vine vorba ca ai lor copii să fie învăţaţi noţiuni noi, în contradicţie cu doctrina conservatoare promovată de Biserica Ortodoxă Română sau Coaliţia pentru Familie. Cel puţin aşa susţine experta în Educaţie Sexuală, Adriana Radu, care a fondat în urmă cu 6 ani un canal youtube de Educaţie Sexuală.

În anul 2015-2016, respectiv 2014-2015, numai 5% din elevi au optat pentru a studia opţionalul Educaţie pentru Sănătate (care include şi noţiuni de Educaţie Sexuală), punctează Adriana Radu. Expertul adaugă că trendul este în descreştere în raport cu anii trecuţi. De pildă, în anul 2013-2014 aproximativ 7% din şcolari studiau opţionalul Educaţie pentru Sănătate, iar în anul precedent 8%. Acest fenomen este cauzat, printre altele, de discursul BOR sau al Coaliţiei pentru Familie care denigrează conceptul de Educaţie Sexuală, mai afirmă fondatoarea „Sexul vs Barza“.

Referendumul şi Educaţia Sexuală merg mână în mână

Tema referendumului şi cea a Educaţiei Sexuale merg mână în mână, în viziunea multor grupuri conservatoare. Or, asta, explică Adriana Radu, a contribuit la dezvoltarea unor frici în rândul părinţilor vizavi de multitudinea de termeni noi care descriu o realitate la care ei nu s-au gândit până acum.

Apoi, este o teamă cu privire la sexualizarea precoce a tinerilor - că îşi vor începe viaţa sexuală mai devreme dacă li se vor preda noţiuni de sexualitate. Ceea ce este un mit. Din contră, Educaţia Sexuală poate amâna începerea vieţii sexuale tocmai pentru că tinerii devin mai informaţi în privinţa riscurilor la care se expun. De asemenea, există un scepticism în rândul părinţilor că fiii şi fiicele lor vor fi expuşi la noţiuni despre sex la o vârstă prea fragedă. Dar şi acest lucru e tot un mit. Educaţia sexuală se face în etape şi diferenţiat pentru fiecare vârstă, mai subliniază Adriana Radu.

În continuare, experta afirmă că în România nu se face Educaţie Sexuală pentru că nici părinţii nu au beneficiat de o asemenea cunoaştere. Atunci când organizaţiile internaţionale semnalează că în România nu se face Educaţie Sexuală se referă nu doar la tineri, ci la toată populaţia. Şi atunci este firesc că părinţii nu pot transmite o Educaţie Sexuală pentru că nici ei nu au avut parte de o astfel de cunoaştere. Un alt motiv este lipsa de voinţă politică în vederea implementării unui program naţional de Educaţie Sexuală, aşa cum, de pildă, se întâmplă în Germania din clasa a IV-a, mai subliniază specialista.

Multe dintre mesajele pe care le primesc au legătură cu teama de o sarcină.

Acesta este şi motivul pentru care în urmă cu 6 ani a fondat un canal youtube de Educaţie Sexuală pentru adolescenţi şi adulţi numit „Sexul vs Barza“, care a ajuns să aibă peste 5 milioane de vizualizări şi zeci de mii de abonaţi.

De asemenea, Adriana Radu a răspuns la mii de întrebări trimise de tinerii care o urmăresc.

„Multe dintre mesajele pe care le primesc au legătură cu teama de o sarcină. Asta este o problemă care poate veni din mai multe direcţii. De pildă, tinerii care fac prima oară sex nu sunt foarte siguri de ceea ce au făcut chiar dacă s-au protejat. De asemenea, sunt persoane care nu s-au protejat pentru că nu au avut chef sau pentru că au existat anumite presiuni din partea unui partener. Sunt fete care îmi scriu că nu au orgasm, şi vor să ştie de ce, sau fete care au trecut prin episoade de violenţă sexuală. Mai sunt şi tineri care mi-au scris după ce au fost forţaţi de colegii lor să fie pozaţi sau filmaţi în timp ce se dezbracă sau mimează anumite acte sexuale. Ulterior, imaginile respective au fost postate pe reţelele de socializare şi din această cauză unii dintre tineri au ajuns în depresie sau chiar să se mutileze pentru că presiunea psihică este prea mare şi nu au cu cine vorbi“, povesteşte vloggerul.

Ce este Educaţia Sexuală

Educaţia Sexuală include mai multe componente, atrage atenţia specialistul: de la cele de anatomie şi de modul în care funcţionează corpul nostru (pubertate, acnee, menstruaţie etc.) la chestiuni legate de contracepţie şi cum să ne protejăm corpurile în timpul unui contact sexual. De asemenea, Educaţia Sexuală abordează problema rolurilor de gen (exemplu: pe băieţi se pune presiunea să-şi piardă virginitatea cât mai repede, iar la fete este invers), orientarea sexuală şi aspecte legate de violenţa sexuală. Comunicarea într-o relaţie este iarăşi un aspect foarte important al Educaţiei Sexuale, mai evidenţiază Adriana Radu.

Piesa PROTEJAT/NEPROTEJAT

PROTEJAT / NEPROTEJAT este un spectacol de teatru documentar despre Educaţia Sexuală (realizat de de Olga Macrinici şi Adriana Radu), inspirat din poveştile personale ale echipei spectacolului,

PROTEJAT / NEPROTEJAT creează o platformă de dialog dedicată tinerilor, părinţilor, profesorilor şi altor reprezentanţi ai comunităţii. Folosind teatrul ca şi mijloc de învăţare, PROTEJAT / NEPROTEJAT oferă publicului un spaţiu de reflecţie privind nevoia tinerilor de educaţie sexuală în contextul social românesc.

PROTEJAT / NEPROTEJAT urmăreşte să scoată din zona tabu subiectul educaţiei sexuale, invitând publicul la dialog şi oferind tinerilor posibilitatea schimbării percepţiei negative a societăţii cu privire la temele şi întrebările specifice spectrului educaţiei sexuale.

Echipa spectacolului:

Regie: Olga Macrinici
Concept şi dramaturgie: Olga Macrinici şi Adriana Radu
Distribuţie: Andreea Cuc, Denis Demian, Carmen Ghiurco, Mălina Moraru, Mădălina Popa, Denissa Rogoz, Dragoş Stoenescu
Scenografie: Denisa Berceanu
Muzică: Adonis Tanţa
Regie tehnică: Alexandru Macrinici
Design grafic afiş: Paul Mureşan


 





 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite