Ce este indicele de disconfort termic, motivul pentru care resimţim şi mai greu canicula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase judeţe din vestul ţării se află, duminică şi luni, sub Cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul judeţelor sunt vizate de Codul galben de caniculă. Meteorologii susţin că Indicatorul de Temperatură şi Umiditate (ITU), care ne spune cât de sufocantă va fi vremea, va depăşi 80 de procente şi în următoarele zile.

Potrivit specialiştilor, ITU este dat de două variabile şi anume de temperatură şi de umiditate. Atunci când valoarea indicelui se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. În schimb, când se depăşeşte pragul de 80 de procente, starea de disconfort se accentuează, motiv pentru care, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase, persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare. 

Meteorologii arată că umiditatea crescută din aer, atunci când ITU depăşeşte 80 de procente, este îngreunat şi procesul de evaporare a transpiraţiei. 

Concret, pentru a putea elimina surplusul de energie termică este nevoie ca, în mediul înconjurător, temperatura să fie mai mică decât cea a corpului, adică să fie sub 37 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, când umiditatea atmosferică este foarte mare, pierdem mai greu căldura, iar temperatura ridicată este mai greu suportată.

Disconfortul termic. Ce categorii de persoane sunt afectate de ITU ridicat

De pildă, anumite categorii de bolnavi sunt afectate de un indice de umiditate ridicat, ei fiind la risc în aceste zile caniculare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit atunci când ITU depăşeşte pragul de 80 de procente. Asta se va întâmpla şi în următoarele zile, au explicat, pentru adevarul.ro oficiali din Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Vremea rămâne caniculară în Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Marţi se va înregistra o scădere a temperaturilor în toate regiunile, dar miercuri valul de temperatură se va intensifica din nou. Până spre sfârşitul săptămânii vremea va fi caniculară, în special în zonele de câmpie şi podiş”, a declarat meteorologul de serviciu. 

Caniculă până pe 28 iulie. Disconfortul termic nu va dispărea până la finele lunii 

Temperaturile vor fi ridicate până pe 28 iulie. „Starea de disconfort termic se menţine în această săptămână”, a precizat sursa citată.

Din cauza valului de căldură, sute de persoane au sunat la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi, începând de vineri, zeci de persoane care au leşinat în stradă au beneficiat de ajutor specializat.

„Este bine să bem multă apă, să evităm efortul fizic intens, să nu stăm în soare, să menţinem o atmosferă răcoroasă în casă şi să nu bem alcool, nici măcar bere, în plină căldură”, a declarat doctorul Alis Grasu, managerul SABI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite