Ce este COVID-ul de lungă durată şi cine este predispus la el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile tinere sunt mai predispuse la COVID-ul de lungă durată decât bărbaţii Foto:Arhivă
Femeile tinere sunt mai predispuse la COVID-ul de lungă durată decât bărbaţii Foto:Arhivă

COVID-ul de lungă durată este termenul folosit de specialişti pentru simptomele persistente, observate la unii pacienţi.  Dr. David Strain, membru al Asociaţiei Medicale Britanice, care conduce studiile asupra impactului pe termen lung al infectării cu coronavirus, a explicat, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle, care sunt cauzele şi dacă anumite persoane sunt mai susceptibile să facă parte din acea categorile.

Potrivit statisticilor oferite de Oficiul Naţional de statistică din Marea Britanie, 20% dintre persoanele infectate rămân cu simptome debilitante (capabile să provoace dizabilităţi, un handicap) timp de până la 6 săptămâni, iar 10% dintre pacienţi, chiar dacă nu au necesitat spitalizare sau îngrijire suplimentară la început se confruntă cu simptome de Long Covid până la trei luni.ai rapidă, potrivit  Deutsche Welle.

„Am avut pacienţi bolnavi de Long Covid care mi-au spus că au luat anumite suplimente alimentare sau anumite vitamine şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Am avut însă şi pacienţi care mi-au spus că nu s-au tratat cu nimic şi s-au vindecat de la sine. Nu există în momentul de faţă un tratament care să accelereze recuperarea persoanelor ce suferă de COVID de lungă durată”, a explicat dr. Strain. 

Cauza menţinerii simptomelor? 

Întrebat care ar fi cauzele menţinerii simptomelor, medicul a spus că „nu se cunosc în momentul de faţă motivele concrete pentru care anumite persoane infectate cu SARS-CoV-2 se refac mai repede, iar altele mult mai târziu. Însă, există nişte bănuieli. Unul dintre motive, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat până acum, ar fi legat de mitocondrii, mai exact de putere celulelor din corpul uman. Alţi specialişti consideră că COVID-ul de lungă durată ar fi de fapt o afecţiune autoimună declanşată de anticorpii care se formează în organism odată ce omul a contactat boala şi care, la un moment dat, luptă chiar împotriva organismului în sine. Alte voci susţin că boala a afectat iremediabil organismul iar sechelele rămân pe viaţă. Concluzia este că în acest moment nu ştim. Este foarte probabil să existe mai multe cauze, nu numai una singură”, afirmă specialistul. 

Medicul a spus de asemenea că şi el a avut COVID într-o formă uşoară, dar a explicat că sunt şi persoane care au părăsit spitalul vindecate şi care s-au reîntors înapoi cu forme mai grave, iar unii chair au decedat.

„Eu de exemplu...Doar o zi am avut nevoie de terapie suplimentară...însă chiar şi aşa, suferinde de o formă uşoară a bolii, tot am avut nevoie de 12 săptămâni de recuperare. Aceste simptome de după boală sunt uneori chiar mai grave decât cele pe care le resimţi când eşti bolnav. Şi, din păcate, sunt şi cele care cauzează într-adevăr probleme foarte mari. Există persoane care au părăsit spitalul vindecate şi care s-au reîntors după o lună în stare şi mai gravă. Unii chair au decedat”, mai precizează medicul.

Femeile tinere sunt cele mai predispuse 

Întrebat care sunt persoanele care de obicei se confruntă cu COVID-ul de lungă durată, medicul a spus este vorba despre în special de persoanele tinere, majoritatea femei.

„Faţă de persoanele în vârstă, tinerii care se infectează prezintă simptome mai blânde şi o formă mai uşoară a bolii. Însă, paradoxal, aceştia tind să sufere de aşa numitul COVID de lungă durată.

Studiile pe care le-am efectuat până acum arată că femeile tinere sunt mai predispuse la COVID-ul de lungă durată decât bărbaţii. Şi vorbim despre femei active şi sănătoase înainte de a se infecta” a explicat medicul.

Prevenţie

Întrebat care ar trebui să fie măsurile pe care ar trebui să le luăm pentru a preveni instalarea COVID-ului de lungă durată, medicul a spus că COVID-19 nu este doar o infecţie respiratorie, este o boală multisistemică, prin urmare odată cu apariţia sa, este foarte important repausul.

„Nu ştim care este cauza apariţiei sale dar ştim cu certitudine că, odată bolnavi, pentru o recuperare mai rapidă trebuie să ne păstrăm energia cât mai intactă. Cu alte cuvinte, trebuie să avem grijă să nu supunem organismul unor eforturi inutile căci nu-i grăbim vindecarea. Dimpotrivă. Cu cât repaosul este mai îndelungat, cu atât organismul se va reface mai repede. Sfatul meu este să economisim cât mai multă energie cu putinţă pentru ca aceasta să fie folosită de organism pentru vindecare”, a mai precizat dr. David Strain.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite