1. Demisia guvernului (se pare că s-a realizat; dar, până când personajele nu pleacă de tot de acolo, e bine de menţionat).
   
 2. Formarea de urgenţă a unui nou guvern, tranzitoriu, cu rolul de a asigura organizarea alegerilor parlamentare şi locale anticipate. Din noul guvern nu pot face parte foşti sau actuali membri ai guvernului.
   
 3. Demisia tuturor parlamentarilor (ăştia sunt aleşi prin vot uninominal, aşa că fiecare trebuie să demisioneze, pentru a lăsa locul liber, pentru noi alegeri).
   
 4. Demisia tuturor primarilor şi a consilierilor locali/judeţeni din ţară (inclusiv sectorul 4 şi Bucureşti, că şi ăştia sunt în ţară).
   
 5. Organizarea, în acest an, de alegeri parlamentare anticipate, cu o singură restricţie, pe care cei care propun candidaţi vor trebui să şi-o impună: niciun parlamentar de până acum să nu mai poată candida.
   
 6. Organizarea, în acest an, de alegeri locale anticipate, cu o singură restricţie, pe care cei care propun candidaţi vor trebui să şi-o impună: primarii şi consilierii aleşi până acum nu mai pot candida.
   
 7. M-aş delimita de şi aş respinge orice acţiune violentă având ca scop realizarea obiectivelor de la pct. 1-6. Totul trebuie făcut paşnic. Ca şi până acum.

 Text de Dan Mihai     

 

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.