Ce le cer romii candidaţilor la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aresel Protest

Platforma Aresel, cea mai mare reţea proactivă a romilor, solicită tuturor candidaţilor la alegerile prezidenţiale să îşi asume public o serie de măsuri pentru dezvoltarea comunităţilor de romi şi evitarea discriminării rasiale. În acest sens, derulează o petiţie-manifest.

ARESEL solicită sancţionarea publică a rasismului şi discriminarea romilor, atât în România cât şi la nivel internaţional; crearea de criterii de integritate referitoare la discriminarea romilor  şi respingerea numirii în funcții de demnitate publică a unor persoane care au avut manifestări publice antirome; crearea unui grup de lucru sub egida Președinției pentru găsirea unor soluţii în problematica lipsei actelor de identitate şi de stare civilă ale unei părţi semnificative din populaţia României. „Lipsa actului de identitate are efecte dramatice în accesul la toate libertăţile şi drepturile sociale, economice şi politice asociate cetăţeniei şi afectează, conform estimărilor, 160000 de cetăţeni români”, se arată în manifestul-petiţie.

Manifestul se adresează candidaţilor: Klaus Iohannis – PNL, Viorica Dăncilă – PSD, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Theodor Paleologu – PMP, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Kelemen Hunor – UDMR, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Naţională, Bogdan Stanoevici – candidat independent, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu – candidat independent, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc

Alte revendicări ale minoritarilor romi 

- „Să numiți un consilier al Președintelui României specializat în incluziunea romilor. 

- Să vizitați anual câte o comunitate de romi pentru a înțelege si transmite mesaje privind situația acestor comunități, pentru a promova incluziunea romilor și combaterea rasismului și romofobiei. 

- Să includeți romii în toate activitățile referitoare la Holocaust organizate de Președinția României şi să acordaţi  Înaltul Patronaj pentru manifestările elaborate şi organizate de asociaţiile romilor pe acest subiect.

- Să vă asumaţi angajamentul de a participa la forumul organizat de Platforma Aresel în 20 Februarie 2020 pentru a iniţia un dialog între comunitatea romă şi Preşedintele României”, se cere în manifestul-petiţie.

Considerăm că aceste propuneri trebuie înţelese ca acţiuni absolut necesare pentru ca România să devină o societate cu adevărat solidară şi pentru dezvoltarea încrederii între Preşedintele României şi comunitatea romilor. Pentru mulţi politicieni, minoritatea noastră a reprezentat până acum mai degrabă o cifră procentuală pe piaţa neagră a tranzacțiilor voturilor. Suntem marginalizaţi de autorităţi, comunităţile noastre nu au acces la utilitățile de bază, iar copiii noștri au cel mai mare risc de abandon școlar. Ne dorim să întrerupem aceste practici nocive și să fim respectaţi de clasa politică. Suntem cetăţeni cu drepturi egale, suntem capabili să alegem în funcție de interesul propriu și să ne exercităm un drept fundamental, garantat de Constituţie pentru absolut toţi cetăţenii”, spun reprezentanţii ARESEL.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite