Cazul Andreica: şpaga venea pe cardul şoferului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Andreica se interesa regulat dacă intră bani pe cardul şoferului său
Ioan Andreica se interesa regulat dacă intră bani pe cardul şoferului său

Ancheta DNA împotriva lui Ioan Andreica scoate detalii incredibile despre cum se măsluiau licitaţiile la nivel înalt.

Fostul subsecretar de stat Ioan Andreica primea şpaga pe cardul şoferului său personal, pe care îl folosea drept intermediar. În referatul procurorilor, prin care s-a cerut arestarea lui Andreica, se arată şi modul de operare al reţelei care se ocupa cu măsluirea licitaţiilor şi dirijarea banilor de la Ministerul Dezvoltării.

Astfel, Ioan Andreica, zis „Unchiu'", ar fi primit nu mai puţin de 196.000 de euro de la cei direct interesaţi ca fondurile guvernamentale să ajungă la anumite firme. Procurorii susţin că aceşti bani au fost viraţi pe cardul şoferului Adrian Palade, omul de încredere al lui Andreica.

Pentru ca banii să fie livraţi într-o aparentă legalitate, firmele favorizate încheiau cu şoferul contracte de consultanţă. „În anul 2010 a încheiat un număr de şapte contracte ce atestă în fals prestarea unor servicii de consultanţă/intermediere pentru firmele Austriger Services Limited, Sparver LLC şi Well View Limited în scopul de a disimula provenienţa sumei de 196.000 de euro pretinsă şi primită de Ioan Andreica", susţin procurorii.
Procurorii au interceptat şi convorbiri între Andreica şi şoferul său, dar şi cu reprezentanţii unei firme care i-ar fi cumpărat influenţa.

Şoferul dădea consultanţă pe zeci de mii de euro

Convorbire între fostul subsecretar Ioan Andreica şi Adrian Palade, şoferul personal (4 august 2010):
PALADE: Da.
ANDREICA: Adrian, ai verificat chestia aia care te-am rugat eu?
P.: Da, nu-i nimic.
A.: Da...
P.: Nu e nimic...
Conform procurorilor, Ioan Andreica voia să ştie dacă au intrat pe card banii pe care urma să-i primească de la Lazăr Popescu, administratorul unor off-shore-uri. Acesta făcea legătura contra unor comisioane între firmele interesate să câştige licitaţii şi persoanele cu influenţă. După o săptămână, Andreica primeşte o veste bună de la Irina Ioniţă (reprezentanta firmei Sparver LLC), convorbire interceptată de DNA:
ANDREICA: Da.
IONIŢĂ: Bună ziua, Irina sunt.
A.: Bună ziua.
I.: Azi... pun 25.
A.: Da.
I.: Şi cum să fac să mă întâlnesc cu băiatu' să-mi semneze o hârtie de aia că ... să-mi dea dat...
A.: O să-l trimit eu.
I.: Cam într-o oră.
A.: Bine.
I.: Ok, la revedere.
A.: La revedere.
Procurorii anticorupţie susţin că în acea zi în contul lui Andreica, deschis pe numele şoferului său, au intrat 25.000 de euro, iar intermediarul Palade a semnat o chitanţă în baza contractului de consultanţă.

Ioan Oltean, considerat „Barosanu'" care sprijinea reţeaua

Deşi DNA nu a început urmărirea faţă de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, acesta apare în multe rânduri în referatul procurorilor prin care se cerea arestarea lui Andreica şi a altor persoane implicate în dirijarea banilor de la Ministerul Dezvoltării. Procurorii susţin că mai multe persoane erau interesate de întâlniri cu Oltean pentru a-i ajuta în afaceri.

„Asocierea constituită de Lazăr Popescu, Ion Istrati şi Ioan Claudiu Sabău beneficiază de sprijinul lui Ioan Andreica şi, respectiv, al deputatului Ioan Oltean. Prin funcţiile pe care le deţineau aceştia aveau posibilitatea efectivă de a influenţa atribuirea anumitor licitaţii către firmele clientelare", spun procurorii anticorupţie. Ioan Oltean a negat că ar avea legătură cu acest dosar şi a cerut DNA să spună public dacă există o anchetă împotriva lui.

15.000 de euro şi comision din lucrare

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Lazăr Popescu şi Ioan Claudiu Sabău au constituit o asociere infracţională, sprijinită de Ioan Andreica, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitaţii publice de către mai multe societăţi comerciale clientelare, de la care primeau în schimb bani sau lucrări în subcontractare şi, în anumite cazuri, chiar subcontractarea în totalitate a lucrărilor.

 „Asocierea avea ca scop exercitarea influenţei pe lângă demnitari sau funcţionari publici cu influenţă asupra persoanelor cu putere de decizie în atribuirea unor astfel de licitaţii", susţin procurorii.

După ce Ioan Sabău identifica firme interesate de efectuarea unor astfel de lucrări, Lazăr Popescu, coordonator în cadrul grupului, încheia cu firmele respective contracte de consultanţă în valoare de 15.000 de euro, la care adăuga un comision între cinci şi şapte la sută din valoarea lucrărilor adjudecate.

 „Aceste contracte erau fictive pentru că sumele încasate sub această aparenţă erau de fapt comisioanele membrilor grupului, cât şi sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite funcţionarilor publici implicaţi în procedurile de achiziţii", potrivit procurorilor.

Fostul subsecretar Ioan Andreica este cercetat în acest dosar alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, dar şi de oameni de afaceri implicaţi în reţeaua licitaţiilor trucate, precum şi de şoferul lui Andreica. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite