UPDATE Alertă: O elevă de la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti a murit de meningită. Cum se transmite boala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

O elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” diagnosticată în noapte de miercuri spre joi cu meningită meningococică fulminantă a murit la Institutul „Matei Balş”. Fata avea 18 ani şi era în clasa a XII-a. Miercuri seară, a început să se simtă foarte rău şi să aibă vărsături puternice, iar joi a intrat în comă şi a murit.

Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri. „În această dimineaţă (joi-n.r.), DSP Bucureşti a primit o informare cu privire la un caz de meningită meningococică fulminantă la Liceul „Gheorghe Lazăr”. Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu şi au început ancheta epidemiologică. Au fost luate şi primele măsuri, respectiv s-a administrat tratament profilactic contacţilor şi s-au luat exudate faringiene. Urmează ca mâine (vineri, n.r.) să fie realizată dezinfecţia în tot liceul”, se arată în informarea trimisă de DSP. 

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, medicul Adrian Streinu Cercel, a declarat că din punct de vedere medical şi epidemiologic au fost luate deja toate măsurile la nivelul Colegiului Gheorghe Lazăr, unde învăţa eleva. Medicul spune că decizia de suspendare a cursurilor pentru ziua de vineri reprezintă strict decizia liceului în cauză. „Din punct de vedere medical şi epidemiologic, s-a făcut ce trebuia să se facă, dacă la nivelul şcolii respective se iau alte decizii, nu este o decizie care să fie una medicală sau epidemiologică”, a explicat Cercel.

Ce este meningita şi cum se transmite 

Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele, membranele fine ce înconjoară creierul şi măduva spinării, şi poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii. Cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii.

Meningita virală: Este cea mai frecventă formă şi este cauzată de virusuri. Deşi debutează brusc şi foarte zgomotos, cu stare generală alterată, dureri puternice de cap, febră de peste 40 de grade Celsius, vărsături, fotofobie, evoluţia este favorabilă în majoritatea cazurilor. Meningita virală poate fi tratată şi vindecată.

Meningita bacteriană: Este cea mai gravă formă şi poate fi cauză de bacterii, cele mai frecvente fiind meningococul, pneumococul, streptococul din grupul B, listeria. Meningococul şi pneumococul pot fi localizaţi la nivelul nasului, fără a provoca afecţiuni. Este cazul aşa-numiţilor purtători sănătoşi. Aceştia pot însă transmite boala, iar persoanele sensibile se pot îmbolnăvi de meningită.

Infecţia cu meningococ este cea mai agresivă, iar când meningococul ajunge în sânge apare meningococemia sau septicemia cu meningococ. Boala are o evoluţie fulminantă, iar decesul este iminent în majoritatea cazurilor. Semnul caracteristic al meningococemiei este erupţia purpurică (roşu intens), care evoluează foarte rapid. Meningococii se transmit de la omul bolnav la cel sănătos pe cale aerogenă, prin aeropicături de secreţii nazale sau salivă (tuse, strănut, vorbire).

Simptomele meningitei

Dureri de cap

Febră între 40 şi 41 de grade Celsius, frisoane

Redoare de ceafă (gât înţepenit)

Vărsături în jet

Fotofobie (disconfort la lumină)

Erupţie cutanată 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite