Caz incredibil: O gravidă cu COVID-19, intubată mai bine de două luni, a născut o fetiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la ATI fac eforturi disperate pentru a salva pacienţii cu forme grave de COVID-19 Foto: Shutterstock
Medicii de la ATI fac eforturi disperate pentru a salva pacienţii cu forme grave de COVID-19 Foto: Shutterstock

RoVaccinare a făcut cunoscută povestea unei gravide pentru care, timp de două luni, medicii de la Secţia de ATI a Spitalului Judeţean Timişoara au făcut tot ce au putut pentru a o salva.

Un salon de ATI echipat ca în filmele SF şi o doctoriţă foarte tânără, Adelina Băloi, medic specialist, se plimbă prin păienjenişul de tuburi şi aparate. În urmă cu mai bine de două luni aceasta povestea „cel mai greu” caz de pe secţie: „Avem o pacientă tânără, de 40 de ani, însărcinată, care este şi intubată. Verificăm zilnic bebele. Azi-dimineaţă au fost colegii de la Ginecologie. Este o fetiţă. Are o fetiţă doamna, 22 de săptămâni. A venit la spital, la clinica de Obstetrică-Ginecologie. Starea ei s-a deteriorat. A venit cu afectare pulmonară iniţial de 20-25. Ulterior s-a deteriorat şi a necesitat să fie intubată. Acum este cu afectare pulmonară peste 75%. Nu este vaccinată. Soţul este vaccinat. Au şi un copil care şi el are COVID, este la spital. Sperăm să fie bine”. 

Acum doctoriţa anunţă că femeia însărcinată a ieşit de la ATI şi a născut o fetiţă: „A ajuns cu sarcina la 30 de săptămâni. A născut, fiind intubată şi ventilată mecanic. Din fericire, atât ea, cât şi fetiţa sunt bine. Mămica a plecat acasă marţi. Fetiţa este încă în spital pentru că mai trebuie să câştige un pic în greutate, dar este bine. Câştigă în greutate, dar este bine”. 

„Nu-şi aminteşte nimic”

 

Din cele două luni şi mai bine cât a fost în stare gravă, femeia nu-şi aminteşte nimic. Din punctul ei de vedere, a stat internată doar două săptămâni şi singurul lucru important este că bebeluşul ei este sănătos. 

„A fost fericită că fetiţa este bine. Asta a interesat-o. Într-adevăr, impactul emoţional şi psihologic este mare şi a fost nevoie de susţinere. Poate de multe ori uităm că nu doar de medicamente şi nu doar de ce există fizic avem nevoie, ci şi de susţinerea psihică. Şi e un impact puternic atât pentru ea, dar mai ales pentru familie, pentru că ea nu îşi aduce aminte ce s-a întâmplat, dar familia a fost alături de ea în anumite momente, că i-am şi lăsat să o viziteze. Au văzut-o în stare foarte gravă şi cumva şi ei au nevoie de suport emoţional”, a mai spus dr. Adelina Băloi. Un amănunt important: familia a decis ca fetiţa să poarte numele medicului care a îngrijit-o pe mamă, Adelina. 

„Cea mai grea încercare”

Prof.dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI, face un rezumat al acestei perioade: „A fost cea mai grea perioadă din cariera noastră. Cea mai grea încercare. Am văzut cum s-a creat un spirit de solidaritate extraordinară. Astea nu sunt cuvinte mari. Asta e o realitate, care va rămâne, pentru că adevărul rămâne indiferent dacă e văzut sau nu, indiferent dacă în jur sunt orbi. El există. Corpul medical a dovedit un spirit de solidaritate extraordinară”. 

Iar concluzia este pusă de dr. Ciprian Gândac, medic primar ATI: „Există o diferenţă. La gripă nu se întâmplă aşa. La celelalte şocuri septice nu se întâmplă aşa. COVID-19 o boală sistemică, afectează tot. Până şi pacienţii care nu ajung la ATI ştiu că după COVID nu mai sunt cei dinainte. Sunt mai moi, mai obosiţi, o perioadă de timp”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite