Cât vom plăti pentru ambalajele reutilizabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea garanţiei pe care cetăţenii o vor plăti la fiecare achiziţionare de produs în ambalaj reutilizabil va fi între 0,5 - 0,6 lei bucata, a afirmat, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje - n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului.

 Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil - n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 - 0,6 lei/bucată (drept garanţie - n. r.)", a afirmat ministrul Graţiela Gavrilescu într- conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Luna trecută a fost pus în discuţie un proiect de OUG al Ministerului Mediului (pentru modificarea şi completarea Legii deşeurilor şi a Legii privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje) propune ca, pe lângă preţul produsului pe care-l cumpărăm să plătim 2 lei pe ambalajul respectivului produs, bani pe care-i putem recupera dacă ducem ambalajul înapoi la magazin. 

Propunerea este inclusă în Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 şi a Legii nr. 249/2015, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, care se va aplica după ce e aprobat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

"Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi: a) să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori", scrie în proiectul de act normativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite