Cât rezistă sistemul medical fără plicuri?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Supreme, prin care medicilor li se interzice să primească orice fel de atenţii de la pacienţii trataţi în sistemul public, pune în pericol funcţionarea sistemului de sănătate. „Medicii vor pleca pe capete, lehamitea din sistem va atinge cote maxime, iar pacienţii nu vor mai fi trataţi corespunzător”, afirmă specialiştii.

O decizie luată recent de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, publicată la sfârşitul săptămânii trecute în Monitorul Oficial, prin care medicilor din sistemul public li se interzice să mai primească şpagă de la pacienţi, a stârnit numeroase controverse. 

Cadrele medicale, nemulţumite că sunt asimilate funcţionarilor publici, susţin că decizia judecătorilor nu face altceva decât să îngroaşe rândurile doctorilor care vor alege calea străinătăţii, văduvind sistemul sanitar de stat. „Nu ştiu câţi medici vor mai fi în cinci ani”, atrage atenţia chirurgul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Scandalizaţi de hotărârea Curţii Supreme sunt inclusiv reprezentanţii pacienţilor, care se tem că, în doar câteva zile, atitudinea medicilor, şi aşa nemulţumiţi de nivelul salarial şi de condiţiile din spitale, se va înrăutăţi, în detrimentul bolnavului şi sunt de părere că judecătorii nu s-au gândit şi la consecinţe atunci când au elaborat textul legii. 

„Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare”, se arată în document. Cu toate acestea, judecătorii arată că, potrivit unei prevederi din Legea drepturilor pacientului, bolnavii pot oferi angajaţilor unităţilor care i-au îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, „cu respectarea legii”. 

Pacientul dă, medicul nu are voie să primescă 

Cu alte cuvinte, pacientul poate oferi bani sau cadouri medicului care l-a tratat, însă acesta din urmă nu se poate bucura de atenţia respectivă. „Primirea de către funcţionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, după ce a îndeplinit un act în virtutea funcţuiei sale şi la care era obligat în  temeiul acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la cinci ani”, notează magistraţii Curţii Supreme. 

Medicii, care au fost luaţi pe nepregătite de decizia magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), sunt încă şocaţi şi spun că se tem să mai primească bani de la pacienţi, atâta vreme cât sunt pasibili de închisoare. 

„E greu de estimat cât va funcţiona sistemul sanitar. Dacă tot suntem consideraţi funcţionari publici, vom sta la spital doar şapte ore, cât prevede contractul. Vor apărea liste de aşteptare, pentru că nu vom mai avea niciun interes să programăm trei operaţii complicate în loc de una, ca să ne încadrăm în program. Trebuie pus ceva în locul plăţilor informale pentru că altminteri vor pleca mulţi oameni din spitale. Ne-au pus la dispoziţie posibilitatea legală să facem acest compromis. Statul s-a bazat pe acest compromis care l-a scăpat pe el de plata unor salarii mari pentru o elită a societăţii - medicii. Clar, va exista un impact asupra stării de sănătate a populaţiei. O să scadă activitatea din spitale şi cei care sunt tineri vor pleca şi ei”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Chirculescu.

„Jurământul lui Hipocrate nu e pentru funcţionari publici” 

Medicul spune că, odată cu intrarea în vigoare a acestei decizii, schimbările din Sănătate vor fi inevitabile. Vor fi medici care vor continua să primească bani sau cadouri de pacienţi, dar vor fi şi medici care nu vor mai accepta asemenea foloase. 

„Dacă vor continua, o vor face doar până ce oamenii legii îşi vor face datoria şi tot vor fi nevoiţi să o respecte. În final, jurământul lui Hipocrate nu a fost făcut pentru funcţionari publici, ci pentru medici, ceea ce noi se pare că nu suntem”, a completat Chirculescu. 

Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean, susţine că marea problemă e legată de încadrarea medicilor ca funcţionari publici. „A fost un mare entuziasm în momentul în care s-a discutat despre legea prin care medicii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici. Pacientul nu se adresează statului dacă vrea să fie tratat, ci medicului. Eu cred că pacienţii vor da în continuare cadouri medicilor pentru că aşa îşi arată recunoştinţa faţă de cei care i-au făcut bine, asta dacă sunt mulţumiţi de actul medical. Acesta se desfăşoară între medic şi pacient”, a explicat Borcean pentru „Adevărul”. 

La rândul său, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, susţine că pacienţii vor fi descurajaţi să mai dea plăţi informale medicilor. 

„Actul de corupţie are loc între un coruptibil şi un corupt. Inclusiv pacientul ar putea fi pedepsit. Vom asista, în viitorul foarte apropiat, la situaţii în care pacienţii vor fi ameninţaţi de autorităţi ca să spună cât i-au dat celui care i-au tratat. Se va crea o tensiune fantastică în sistem şi sper să nu înceapă o asemenea vânătoare”, a explicat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

„Dai bani şi frizerului. Cum să nu îi dai medicului?”

Lehamitea va fi un alt cuvânt de ordine în Sănătate, avertizează şeful ANPP. „Deja există o asemenea stare din cauza salariilor mici, a condiţiilor precare şi a lipsei de respect faţă de această categorie. Medicii deja nu mai au atitudinea pe care ar trebui să o aibă aşa cum se spune în jurământul lui Hipocrate. Decizia magistraţilor de la Curtea Supremă nu face decât să înrăutăţească lucrurile. Medicul nu va mai sta peste program, nu va mai depune efort să reducă din complicaţii. Nu îi obligă nimeni să facă ce este peste protocol, restul e dăruirea şi profesionalismul lor”, a mai spus Vasile Barbu. 

Pe lângă faptul că medicii nu mai au voie să primească bani, ei nu mai pot primi nici sponsorizări, adaugă Florin Chirculescu. „Dacă operezi pacienţi cu stare, mai primeşti o sponsorizare, îţi zugrăveşti secţia sau obţii un aparat performant pe care să-l utilizezi pe secţie. Şi acest lucru este ilegal acum. Curtea Supremă nu s-a gândit la consecinţe, suntem singura ţară din Europa unde medicul e funcţionar public. Dacă mortalitatea infantilă creşte de la 8,4 cât este în momentul de faţă la 10% în câţiva ani, vom putea să arătăm cu degetul către ICCJ”, a conchis medicul de la SUUB.

Registrul fiscal al medicilor 

Tocmai pentru a soluţiona problema plăţilor informale primite de unii medici, care îi reţin pe mulţi dintre aceştia în sistemul de sănătate românesc, autorităţile au elaborat un proiect de lege care aduce în discuţie completarea unui registru fiscal pentru doctori. Concret, medicii care primesc atenţii de la pacienţi ar fi fost obligaţi să completeze toate bunurile şi sumele de bani pe care le obţin de la bolnavii pe care îi tratează.

„Ideea era să plătească impozitul la ANAF. Relaţia medic pacient este confidenţială, iar acel registru este format din două componente. Într-o parte sunt trecute gesturile de recunoştinţă în bani, în cealaltă parte, cele în cadouri. S-a renunţat la el în contextul dezbaterii pe Codul fiscal”, au precizat surse medicale. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite