Cât de reprezentativ este Radu Banciu pentru România?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul provocat de amendarea afirmaţiilor lui Radu Banciu, care a egalat violenţa în limbaj a ziarelor lui Vadim Tudor, a explodat la ceva timp după emisiune - asta spune multe despre cât de urmărit este postul B1 la orele alea. Probabil n-am fi aflat nimic fără sancţiunea CNA.

Despre cât de mizerabil se exprimă Radu Banciu n-am aflat acum, se ştia de mult timp. Probabil nu-i nici la prima amendă. N-o să fac acum şi aici analiza discursului, s-au spus deja destule şi se vor mai spune.

Însă cred că patru remarci sunt necesare pe marginea cazului:

1. Lunga tradiţie a publicaţiilor şi discursului PRM, multe dintre emisiunile lui Mircea Badea şi toate emisiunile lui Banciu, mizeriile de pe scenă şi din afara ei ale Paraziţilor şi multe alte asemenea exemple dovedesc că stilul de exprimare infect nu este deloc o noutate în România. Vi se pare urât cum se vorbeşte despre moldoveni? Corect! Dar dacă în loc de moldoveni spunea evrei cred că se putea trece cu vederea, nu? Că doar s-a putut 20 de ani. Asta merită să ne îngrijoreze măcar acum, oricât de târziu ar fi.

2. Pe cine înjură Radu Banciu? Moldoveni, femei, romi, ţărani. Vedeţi vreo noutate? Sunt grupuri favorite pentru articole negative în presă, pentru bancuri pe stradă sau pentru ura publică. Banciu nu e nici mai rău nici mai bun decât o parte importantă, poate chiar majoritatea societăţii româneşti. Asta ca să înţeleagă şi unioniştii moldoveni unde se bagă.

3. Faptul că marea supărare e provocată de agresivitatea la adresa moldovenilor e justificat. Dar să nu ne iluzionăm: resorturile supărării ţin în primul rând de naţionalismul rănit în contextul dezbaterii despre unionism şi nu de vreun enorm respect pentru drepturile omului. N-am văzut niciodată atâta mobilizare împotriva a 20 de ani de discurs misogin în presa românească; deşi suntem un popor de ţărani, ţăran e înjurătură în limbajul curent iar despre romi nici nu mai vorbesc.

4. Să nu trecem cu vederea cine şi cum a votat în CNA: Narcisa Iorga şi Florin Gabrea, propuşi de Preşedinţie şi Valentin Jucan propus de PDL, au votat împotriva amendării postului. Toţi oamenii Preşedintelui. Asta ca să înţelegem cum vede Băsescu politica faţă de Moldova şi pe moldoveni şi tot de asta să înţeleagă şi moldovenii pentru cine s-au călcat în picioare la alegeri. La fel au votat şi Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea, ultimul propus de Guvern şi pentru al cărui vot trebuie să primim o explicaţie. Şi spun asta pentru că votul în CNA a fost clar politic, altfel nu pot pricepe ce argumente se pot găsi pentru a considera aşa un discurs ca fiind acceptabil.

În final, am văzut în articolul lui Vlad Andriescu că unii dintre contestatarii moldoveni l-au făcut pe Banciu pidăr (adică gay) – ăştia nu sunt cu nimic mai buni decât el.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite