Cât de poluat este aerul din Capitală şi ce probleme au apărut din această cauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema poluării atmosferice nu este specifică unei anumite zone din Capitală
Problema poluării atmosferice nu este specifică unei anumite zone din Capitală

Aerul poluat din Capitală este motivul pentru care aproape 3.300 de copii au murit în 2009 de bronşită neprecizată ca acută sau cronită. Potrivit unei analize făcute de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în 2010, toate studiile de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită chiar şi pentru două sau trei substanţe poluante.

Problema poluării atmosferice nu este specifică unei anumite zone din Capitală, exitând însă zone, zile sau ore ale zilei în care poluarea este mai intensă.

Conform Ecopolis, în 2010, toate studiile de monitorizare a calităţii aerului din zona Bucureşti-Ilfov au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor limită pentru cel puţin o substanţă poluanta (PM10). Mai mult, unele au înregistrat depăşiri pentru două sau chiar trei substanţe poluante. 

„Concentraţiile de PM10 şi PM2,5 depăşesc limita pentru protecţia sănătăţii umane la toate staţiile la care sunt măsurate (PM10 la toate cele 8 staţii din Bucureşti, iar PM2,5 la staţiile B1, B5 si B6).  La 7 din cele 8 staţii au existat mai multe depăşiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene (35)”, potrivit unui comunicat emis de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Dintre substanţele poluante din aerul din Bucureşti, cele mai periculoase pentru sănătatea populaţiei sunt pulberile în suspensie PM10 şi PM2,5. În timpul studiului ar fi fost înregistrate depăşiri maxime de peste cinci ori mai mari decât limita zilnică pentru PM10 şi de peste şase ori mai mari decât limita zilnică pentru PM2,5. 

„O serie de estimări conservatoare bazate pe studii de specialitate demonstrează că, dintre adulţii şi copiii sub 1 an care mor în fiecare an în Bucureşti, câteva zeci ar putea fi salvaţi dacă aerul ar fi mai curat. La nivelul perioadei de 6 ani urmărită în acest studiu, cifra se ridică la peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi al căror deces poate fi pus pe seama poluării cu PM10”, se mai arată în documentul citat.

Specialiştii precizează că prin reducerea poluării cu PM10 numărul persoanelor internate cu afecţiuni respiratorii cronice ar putea scădea cu câteva sute. 

Ecopolis arată în 2009, în Bucureşti, 7.939 de persoane au murit de bronşită neprecizată ca acută sau cronică, 293 având sub un an, iar 3.244 au fost copii cu vârsta cuprinsă între un an şi 14 ani. De asemenea, 1.122 de persoane au murit de bronşită cronică simplă şi mucopurulentă, 125 fiind copii de până în 14 ani.

Morbiditate spitalizată Bucureşti 2009, boli respiratorii cronice

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite