Cât de periculoase sunt, de fapt, citricele din comerţ şi cum eliminăm pericolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citricele au coaja acoperită cu pesticid FOTO Adevărul
Citricele au coaja acoperită cu pesticid FOTO Adevărul

Majoritatea citricelor au coaja acoperită de un pesticid care poate produce leziuni ale ficatului sau ale rinichiului, dacă înainte de consum acestea nu sunt bine spălate şi şterse, avertizează specialiştii. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că folosirea pesticidului este permisă prin intermediul unui regulament european.

Scandalul privind citricele periculoase comercializate pe piaţa din România a împărţit specialiştii şi autorităţile în două tabere. În timp ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dispus retragerea de la consum a 108 kilograme de citrice pe motiv că sunt conservate cu o substanţă toxică ce ajunge în ficat şi în rinichi, inspectorii sanitar veterinari din cadrul Ministerului Agriculturii afirmă că, de când fac verificări la intrarea în ţară a acestor produse, limitele nu au fost depăşite de producători. 

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vorbeşte despre un cerc vicios care s-a creat în scandalul privind citricele periculoase: lipsa de informare a consumatorilor români, lipsa corectă de etichetare a acestor produse şi războiul dintre autorităţi, respectiv Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), responsabilă cu verificarea etichetării şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA), responsabilă cu monitorizarea produselor din momentul în care intră în ţară şi până ajung la îndemâna consumatorului. 

„În momentul în care cumperi un astfel de produs, trebuie să îţi pună pe etichetă tot ceea ce el conţine, dar şi modul de utilizare. De pildă, să-ţi spună să nu razi coaja respectivă pentru prăjituri, să le speli cu grijă înainte de folosire. Această informare minimală se regăseşte în aproape toate ţările europene. Din păcate, nu se întâmplă şi la noi, din varii motive ce ţin nu doar de producători şi vânzători, dar şi de lipsa de informare a consumatorului român. Această acoperire a cojii citricelor se face pentru a mări termenul de valabilitate şi pentru a nu-i permite aerului să atingă fructul”, a completat Sorin Mierlea, adăugând că românii trebuie să citească cu atenţie etichetele citricelor pe care le cumpără din supermarket, de preferat fiind ca acestea să provină din spaţiul european. 

În câte state europene e autorizată substanţa toxică

Deşi în cazul citricelor periculoase oprite de ANPC, vina a fost pusă pe seama prezenţei Imazililului, o substanţă care ar fi periculoasă pentru organismul uman, medicii afirmă că, atunci când vine vorba de citrice, el e utilizat nu ca aditiv alimentar ci ca agent fitosanitar. 

„Imazilolul nu este interzis în agricultura Uniunii Europene, e interzisă folosirea lui ca aditiv alimentar nu ca şi substanţă fitosanitară sau pesticid. Deci, atunci când dai cu el pe coaja citricelor nu e folosit ca aditiv alimentar ci ca agent fitosanitar”, a declarat medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.

La rândul lor, oficialii ANSVSA spun că Imazilolul este autorizat în 24 de state membre şi că folosirea lui ca şi pesticid este permisă prin intermediul unui regulament european, valabil din 2005, limita admisă pentru citrice fiind de 5 miligrame per kilogram. Mai mult, autoritatea a arătat că substanţa este una din cele 180 monitorizate cu atenţie de inspectori sanitar veterinari şi că, până acum, nu s-ar fi înregistrat depăşiri ale nivelului maxim admis pentru ea în citrice. 

Coaja citricelor trebuie spălată cu bicarbonat

Acelaşi lucru îl susţine şi profesorul Constantin Ionescu Tîrgovişte, diabetolog. Medicul susţine că, înainte de consum, coaja citricelor trebuie spălată chiar cu bicarbonat sau cu un detergent. 

„Nu doar că substanţa respectivă pătrunde prin coajă, dar rămâne pe mâna consumatorului care nu le spală. De regulă le decojeşte şi le mănâncă cu aceeaşi mână cu care a manipulat coaja. Riscul e foarte mare, rinichiul şi ficatul pot fi afectate, se pot produce leziuni la nivelul acestor două organe. Trebuie verificate în mod constant loturile care vin cu asemenea produse, iar producătorii, dacă ştiu că sunt controlaţi, nu vor mai folosi astfel de substanţe nocive pentru consumator”, a conchis profesorul Ionescu-Tîrgovişte. 

Ce verificăm pe etichetă 

Potrivit medicului Corina Zugravu, pe eticheta citricelor se menţionează dacă ele sunt tratate cu diverse substanţe chimice. 

„Aşa au şi descoperit problemele la citricele retrase de la vânzare. Dacă sunt substanţe, indiferent că au o denumire mai complicată sau mai simplă, menţionate pe etichetă, înseamnă că acel produs a fost unul tratat. Denumirile nu se vor regăsi sub formă de E-uri, pentru că ele nu sunt aditivi alimentari”, a explicat medicul, adăugând că este foarte important să verificăm, pe etichetă, ţara de provenienţă a citricelor. „Cu cât este mai aproape de România sau provine din spaţiul european, cu atât mai bine”, a conchis Zugravu.

Te-ar putea interesa şi:

Care sunt cele mai nocive fructe din punctul de vedere al conţinutului de pesticide

Cum scapi de pesticidele de pe fructe şi legume: trei metode simple şi eficiente

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite