Cât de eficiente sunt măştile anti-gripă şi cum se poartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

în plină epidemie de gripă, numărul deceselor ajungând marţi la 87, pe internet s-a iscat o dezbatere cu privire la eficienţa măştilor de protecţie şi la modul în care trebuie ele folosite.

 „Se pare că majoritatea oamenilor nu citesc ştirile! Metrou, 8 dimineaţa, ora de vârf, sunt singura cu mască. Şi primesc priviri de parcă sunt eu cea cu probleme! Problema e a voastră, că tuşiţi şi horcăiţi, împrăştiaţi muci peste tot! Ruşine să vă fie!”, este postarea de ieri a unei tinere pe pagina de Facebook. „Oamenii cu măşti pe figură au năvălit speriaţi de gripă. Priviri suspicioase. Nu ştii care poartă mască de prevenţie, şi care poartă de gripat ce e. Mascaţii tresar toţi când se aude câte-o tuse în mulţime”, descrie o altă tânără atmosfera la coada dintr-o farmacie din Capitală. Astfel de dezbateri au loc zilele acestea pe Facebook în plină epidemie de gripă cu 87 de decese şi mii de îmbolnăviri. „Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măştilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte dacă eşti sănătos şi pe alta dacă eşti bolnav”, a constatat recent şi medicul Vasi Rădulescu.

Acesta subliniază că cel mai important este ca masca să ne acopere atât gura cât şi nasul. „Masca se poartă cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă diferit! Nu procedaţi ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când eşti sănătos şi cu albul în exterior când eşti bolnav”, a explicat medicul. 

Acelaşi lucru l-a subliniat şi profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală, care subliniază faptul că purtarea în mod corect a acestei măşti este eficientă în răspândirea virusului gripei. „Nu există nimic de genul cum că masca trebuie purtată pe o parte sau alta dacă eşti bolnav sau nu. Masca trebuie purtată pur şi simplu cu banda metalică deasupra nasului strâns mulată şi să ne acopere faţă până sub bărbie. Dacă este purtată doar pe gură este purtată degeaba, pentru că receptorii pentru acest virus sunt la nivelul nasului. Altfel, este o problemă de igienă personală. Apa şi săpunul rămân sfinte. Nu dezinfectanţi, ci apa şi săpunul”, a explicat profesorul Streinu-Cercel.

În ceea ce priveşte eficienţa acestor măşti de protecţie, medicii sunt de părere că ele ajută în prevenirea îmbolnăvirii, însă subliniază că cel mai bun mijloc în acest sens rămâne vaccinul. „Recomandarea medicilor este de a purta aceste măşti, ele reprezentând un mijloc bun de a preveni transmiterea virusului gripei, însă cel mai ajutător lucru rămâne vaccinul”, a precizat medicul Gino Dumitra. 

Pe de altă parte, medicul Vasi Răduelscu spunecă nu există o recomandare oficială în privinţa purtării acestor măşti, însă adăugă că există studii ce indică că acestea ajută. „Nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măşti în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecţie. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus şi numeroase studii au arătat efecte benefice”, susţine medicul cardiolog.

De exemplu, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu recomandă folosirea acestor măşti, susţinând că nu există dovezi asupra eficienţei acestora în afara cazurilor când sunt folosite în unităţile medicale pe perioada unei epidemii. Organizaţia subliniază însă că purtarea lor nu are efecte negative. Principalele măsuri personale de protecţie recomandate de ECDC, dincolo de vaccinare, sunt evitarea contactului/apropierii de persoanele bolnave sau care prezintă simptomele gripei, spălarea pe mâini în mod frecvent cu apă şi săpun, subliniind că săpunul este mai eficient decât dezinfectanţii pe bază de alcool, şi, în final, să evităm să ne atingem, ochii, nasul şi gura.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite