Case eco subvenţionate de stat. Câţi bani pot produce sistemele fotovoltaice instalate pe noile Case Verzi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O locuinţă care-şi produce singură energia şi mai aduce şi profit. Este visul oricui vrea să-şi ridice propria casă, care poate deveni realitate odată cu lansarea, marţi, a programului „Casa Verde“, finanţat din fondul pentru mediu.

După o pauză de cinci ani, programul „Casa Verde“ a fost reluat oficial. Lansarea a avut loc, marţi, într-un cadru inedit: într-o casă cu un concept aparte şi cu performanţe pe care oricine şi le-ar dori în propria locuinţă. 

Este o locuinţă care nu numai că-şi produce singură energia necesară funcţionării, dar mai aduce şi profit.

Cei 72 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice instalate pe acoperiş produc într-un an nu mai puţin de 12 MWh, adică de patru ori mai mult decât nevoile locatarilor. Surplusul de energie, ajunge în reţeaua naţională de electricitate, şi astfel se traduce prin profit. Tot profit sunt şi certificatele verzi primite de proprietari pentru energia regenerabilă produsă acasă.

Totodată, casa dispune şi de 37 de metri pătraţi de panouri termice, care asigură apa caldă şi încălzirea locuinţei. Pentru o eficienţă termică crescută, „casa verde“ dispune de pereţi izolaţi cu materiale speciale, precum şi de ferestre termoizolante. 

Ce costuri acoperă statul

Programul „Casa Verde“, lansat marţi în dezbatere publică, are două componente care pot fi accesate alternativ de populaţie şi de instituţiile publice care deţin clădiri în interesul comunităţii: „clasic“ şi „plus“. 

Prin „Casa Verde Clasic“, Administraţia Fondului de Mediu (AFM) finanţează  sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile. Prin cea de-a doua componentă, sunt subvenţionate termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, precum şi sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă şi gaz. 

Concret, statul acordă până la 6.000 de lei pentru instalaţii de panouri solare, până la 8.000 de lei pentru instalaţii de pompe de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producerea energiei termice cu cazane pe baza de peleţi, brichete, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale.

Potrivit ministrului Mediului Cristiana Paşca Palmer, suma de 6.000 de lei este suficientă pentru achiziţia unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. În cazul pompelor de căldură, banii daţi de stat ar acoperi circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex.

În total, programului „Casa Verde Clasic“ pentru populaţie i-au fost alocate 60 de milioane de lei, care, potrivit unui calcul simplu, ar ajunge pentru 10.000 de proiecte. 

Fondurile vor fi distribuite unitar în toate judeţele ţării, iar solicitanţii vor depune şi vor semna contractele de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţele în care locuiesc. 

„Ne dorim să încurajăm populaţia să folosească sisteme verzi în propriile locuinţe. Cred că sectorul energiilor regenerabile din ţara noastră va atinge o nouă dimensiune atunci când şi consumatorii casnici din România vor deveni din consumatori - producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile“, a spus Cristiana Paşca Palmer. 

„Plusurile“ Casei Verzi

Casa Verde Plus beneficiază de un buget total de 45 de milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, afirmă ministrul Mediului.

Românii pot folosi aceşti bani pentru a-şi izola locuinţele cu materiale ecologice precum cânepa, lâna, vata minerală bazaltică, pluta, celuloza sau zidăria din cânepă şi var.

În plus, pentru finisaje, se pot achiziţiona tencuieli, adezivi, vopseluri şi amorse fără compuşi organici volatili, consideraţi nocivi pentru aerul pe care-l respirăm.

Suma maximă acordată unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. „Când am stabilit această sumă am luat în considerare un cost de 120 de lei pe metrul pătrat. Cheltuielile eligibile implică atât achiziţia materialelor, cât şi manopera. Pentru o casă cu amprentă de circa 90 de metri pătraţi, această sumă poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrală a faţadei şi acoperişului cu izolaţie de 15 centimetri“, a mai precizat ministrul Cristiana Paşca Palmer.

Banii pot fi utilizaţi atât în cazul renovării unei clădiri existente, cât şi în cazul termoficării unei locuinţe nou construită.

Este bine de ştiut că finanţările nu se dau în avans, solicitanţii cărora le-au fost aprobate dosarele primind subvenţia după circa două luni de la executarea lucrărilor.

Cine poate beneficia de „Casa Verde“ 

Pentru programul „Casa Verde“ este considerat eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii:

  • este persoana fizică cu domiciliul în România;
  • este proprietar/coproprietar al imobilului pe care se implementează proiectul;
  • imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în instanţe, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică;
  • nu are obligaţii restante la bugetul de stat sau bugetele locale;
  • solicitantul nu a încălcat, anterior, dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite