Cârtiţa pleacă de la Educaţie

Cârtiţa pleacă de la Educaţie

Corina Dumitrescu

Reprezentant al învăţământului privat, ministrul desemnat la Educaţie voia să ridice prin ordin de ministru cota universităţilor particulare.

Victor Ponta a renunţat la candidatura Corinei Dumitrescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Anunţul a fost făcut aseară, chiar dacă ieri la prânz Corina Dumitrescu (48 de ani) a încercat să lămurească, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile legate de un plagiat, studii şi eventuale incompatibilităţi care i-au fost aduse în ultimele zile. Ea şi-a dezvăluit şi intenţiile legate de modul în care va stinge conflictul în care se află, de aproape un an, cu Ministerul Educaţiei, din postura de preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Private din România şi de rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir".

Concret, anul trecut, asociaţia reprezentată de Corina Dumitrescu a dat în judecată ministerul pe care aceasta voia să-l conducă cerând suspendarea şi, respectiv, anularea ordinului privind clasificarea universităţilor, semnat de fostul ministru Daniel Funeriu. În baza acelui ordin, toate universităţile particulare din România au fost încadrate în ultima categorie valorică. Dumitrescu a pierdut, în primă fază, procesul, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au respins cererea, însă a declarat recurs, care are un prim termen pe 22 mai.

,,Procesul va rămâne fără obiect"

Ieri, Corina Dumitrescu a precizat că, în cazul în care va fi învestită în funcţia de ministru, va cere instanţei suspendarea litigiului cu Ministerul Educaţiei pe perioada exercitării mandatului său. Suspendarea, nu retragerea acţiunii, ceea ce ar fi înseamnat că, din punct de vedere juridic, conflictul Corina Dumitrescu - Ministerul Educaţiei ar fi rămas deschis. Aceasta avea şi soluţia şi a explicat-o la finalul conferinţei de presă, la solicitarea ziarului „Adevărul". „Voi rezolva această problemă din postura de ministru al Educaţiei. Voi discuta cu rectorii, mă voi întâlni cu reprezentanţii Asociaţiei Universităţilor Europene (EUA), se va face o nouă evaluare în vederea clasificării universităţilor. Procesul va rămâne fără obiect", a precizat Dumitrescu.

Rezultatele noii evaluări ar fi urmat să fie legiferate printr-un nou ordin de ministru semnat chiar de ea. Un nou ordin prin care cota unora dintre universităţile particulare ar fi crescut, iar acestea ar fi putut scoate masteranzi şi doctori.

Motive ,,mincinoase" de proces

Deşi încadrată în ultima clasă valorică, clasa C, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir" a organizat programe de masterat şi în anul universitar 2011 - 2012, după cum arată site-ul oficial al şcolii păstorite de Corina Dumitrescu. Cu toate acestea, principalul motiv invocat în instanţă pentru anularea „ordinului Funeriu" a fost acela că ar fi obligată să renunţe la aceste programe, ceea ce i-ar fi adus grave prejudicii financiare.

„Ca urmare a acestei încadrări greşit apreciate au fost generate prejudicii atât de natură instituţională, cât şi pecuniară, toate universităţile particulare din România ar urma să înceteze programele de pregătire masteranzi şi doctoranzi, pierzând toate fondurile publice de finanţare. (...) S-a creat de altfel premisa unor prejudicii determinate de întreruperea  cursurilor de masterat şi doctorat, din eventualitatea unor acţiuni în despăgubire pornite de aceia care sunt în derularea acestor programe", se arată în acţiunea ajunsă pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

„Aceasta a fost, de fapt, o falsă problemă. Problema Corinei Dumitrescu, ca şi a celorlalţi rectori de universităţi private, a fost prestigiul ştirbit prin această clasificare pe care au interpretat-o ca o pată pe obrazul lor. Clasificarea a fost făcută însă de EUA (Asociaţia Universităţilor Europene - n.r.), pe baza informaţiilor transmise chiar de aceste universităţi", au explicat surse din mediul universitar.

De altfel, la 17 noiembrie anul trecut, magistraţii Curţii de Apel au respins cererea Asociaţiei Universităţilor Particulare, pe motiv că aceasta nu a fost justificată suficient şi nu s-a putut proba faptul că ordinul ar fi produs vreo pagubă iminentă universităţilor private. În plus, clasificarea a fost făcută de EUA, în baza informaţiilor transmise chiar de universităţile româneşti. Anularea ordinului ar fi afectat toate universităţile: UMF Iaşi, ASE Bucureşti, Universitatea din Arad şi cea din Oradea au intervenit în litigiu în favoarea ministerului.

Ioan Mang, noul propus

Noul ministru desemnat al Educaţiei, senatorul Ioan Mang (54 de ani), este membru PSD de 11 ani, iar din 2002 a fost ales preşedinte al PSD Oradea. Doctor în Ştiinţe Inginereşti, Mang a ocupat timp de câţiva ani funcţia de prorector al Universităţii din Oradea, una dintre instituţiile de învăţământ superior care au intervenit în favoarea Ministerului Educaţiei în procesul intentat de Corina Dumitrescu. Este membru al clubului Rotary din 2003, iar soţia sa, Erica Mang, este şi ea profesor universitar la Universitatea din Oradea.

Profesorul  şi Megapower

Corina Dumitrescu a adus ieri dovezi că a urmat un stagiu de formare profesională la Universitatea Stanford (SUA), unde profesor coordonator i-a fost Robert Deutsch (78 de ani, foto), un american de origine română, plecat din ţară la mijlocul anilor '70. Potrivit lui Dumitrescu, la stagii asemănătoare, Deutsch i-ar fi avut ca invitaţi şi pe Adrian Severin, şi pe Theodor Stolojan. Numele lui Robert Deutsch a fost legat de presă de afacerea ,,Megapower", girată  în 1991 de Stolojan ca ministru al Finanţelor şi în urma căreia statul român ar fi pierdut 20 de milioane de dolari.

La mâna inspectorilor de integritate

Corina Dumitrescu a dat asigurări ieri că, dacă va fi învestită în funcţia de ministru al Educaţiei, îşi va rezolva parţial problemele de incompatibilitate. „Dacă voi fi învestită ministru al Educaţiei, voi demisiona din toate celelalte funcţii pe care le deţin. Inclusiv din acele funcţii din care legea nu mă obligă să demisionez", a precizat aceasta.

,,Nu voi contesta în instanţă decizia ANI"

Dumitrescu este preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Particulare, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, rector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir" şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societăţii civile. Ultimele două funcţii i-au adus, anul trecut, un dosar de cercetare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Verificările au fost demarate la sesizarea fostului preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă. Acesta a cerut ANI să cerceteze dacă rectorul Corina Dumitrescu este incompatibilă cu funcţia de membru al CSM. Investigaţiile ANI nu s-au încheiat, dar în cazul în care Dumitrescu va fi declarată incompatibilă, aceasta nu va mai avea voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani şi ar fi fost obligată astfel să renunţe la portofoliul Educaţiei. Lucru pe care s-a arătat dispusă să îl facă, fără să mai apeleze la instanţă.

„Dacă va exista vreodată o decizie definitivă a ANI, această instituţie deosebit de importantă pentru statul de drept, nu voi face uz de dreptul de a o contesta în justiţie. Voi respecta legea", a susţinut  Corina Dumitrescu. Ea a ţinut să precizeze apoi că nu a ţinut niciodată să ocupe o funcţie publică şi că a mai refuzat de câteva ori până acum portofoliul Educaţiei în decursul anilor 2007-2008.

"Dacă va exista vreodată o decizie definitivă a ANI, această instituţie importantă pentru statul de drept, nu voi face uz de dreptul de a o contesta în justiţie.''
Corina Dumitrescu fosta propunere a lui Victor Ponta pentru Educaţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: