Cartierul Ferentari, inclus într-un proiect româno-francez de asistenţă medicală şi prevenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, au semnat miercuri un memorandum pentru dezvoltarea asistenţei medicale primare şi acţiuni de prevenţie sanitară în cartierul Ferentari, din Sectorul 5 al Capitalei.

„Proiectul Ferentari", care face obiectul memorandumului semnat miercuri la Ministerul Sănătăţii, va fi implementat de minister şi ambasadă, alături de mai mulţi parteneri, printre care Primăria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Societatea de Salvare - Fundaţia SABIF, organizaţiile neguvernamentale Carusel şi Centrul de Politici pentru Rromi şi Minorităţi, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Proiectul are rolul de a garanta asistenţa medicală primară în cartier, la început pentru trei zile pe săptămână, câte trei ore pe zi. În cadrul proiectului, vor fi dezvoltate activităţile de prevenţie sanitară pentru populaţia locală şi pentru copii.

Cartierul Ferentari este cunoscut de mulţi ani de toţi actorii publici ca una dintre cele mai dificile zone din Bucureşti.

Cetăţenii din această zonă - persoane defavorizate, provenite adeseori din minoritatea romă, printre care mulţi copii, femei singure şi persoane fără acte de identitate - se confruntă cu probleme de sănătate din cauza condiţiilor de viaţă într-un mediu insalubru şi cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Sănătăţii, printre bolile la care s-a înregistrat o creştere în această zonă a Capitalei sunt infecţia cu HIV, hepatitele, tuberculoza şi alte afecţiuni respiratorii.

De aceea, în Ferentari se impun măsuri medicale de urgenţă, a precizat sursa citată.

„Un diagnostic sanitar şi social a fost realizat în cartier de Médecins du Monde din Franţa, în lunile octombrie şi noiembrie 2013, la cererea Ministerului Sănătăţii din România şi finanţat de Ambasada Franţei. Acest document aduce date actualizate şi fiabile şi trebuie să servească drept bază pentru orice acţiune din domeniul sanitar şi social în cartier", se mai spune în comunicatul MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii atrag atenţia că Ambasada Franţei este „un simplu catalizator şi funcţionează în spiritul parteneriatului european", neavând „nicio vocaţie de a se substitui autorităţilor române şi acţiunilor lor".

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/ferentari" target="_blank">View the story "Ferentari " on Storify</a>]

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite