Care sunt rezultatele campaniei de vaccinare în masă anti rujeolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare în masă dă rezultate. Doar în luna august, peste 80.000 de copii au fost vaccinaţi prin intermediul medicilor de familie şi cel al asistenţilor medicali comunitari implicaţi în cea mai mare campanie de imunizare la nivel naţional, determinată de extinderea rapidă a rujeolei. În lunile iulie şi iunie, numărul copiilor vaccinaţi a atins pragul de 160.000.

„În ultimele două săptămâni din luna august au fost vaccinaţi 43.664 de copii, este foarte bine. Mai există şi refuzuri la vaccinare, dar situaţia este clar una favorabilă. Au fost vaccinaţi copii din categoria de vârstă 9 - 11 luni, 1 - 4 ani şi 5 - 9 ani. Vom continua campania atât cât este necesar. Probleme cu vaccinul nu sunt, medicii de familie dispun de suficiente doze”, a declarat, pentru „Adevărul”, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

Medicii şi părinţii înţeleg beneficiile vaccinării

Campania de vaccinare anti rubeolă-rujeolă-oreion pe care instituţia o derulează în această perioadă a fost şi subiectul discuţiei dintre ministrul Florian Bodog şi directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Zsuszanna Jakab, care nu o dată a atras atenţia României asupra riscurilor la care expune ţările din jur prin nevaccinarea populaţiei la risc. 

De asemenea, cei doi oficiali au vorbit şi despre aprovizionarea cu vaccinuri şi acoperirea vaccinală, care a crescut în ultimele luni. „În discuţiile pe care le-am avut la nivel local, cu prefecturile, consiliile judeţene, direcţiile de sănătate publică şi toate autorităţile implicate în campanie, lumea a început să înţeleagă beneficiile vaccinării. Şi mă refer aici şi la medici şi la pacienţi. Poate că lipsa vaccinului i-a determinat pe medici să nu mai fie atât de angrenaţi în această activitate”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. 

Proiectul Legii Vaccinării, pe masa Senatului 

Pe masa acestuia va ajunge proiectul vaccinării abia după ce Comisia de Sănătate din Senat, prima cameră sesizată, va fi supusă dezbaterii. „Aştept să văd forma proiectului care are mai multe puncte tari. Până acum, nu erau nominalizate foarte clar obligaţiile pe care le au diverşii actori implicaţi în vaccinare. Un al doilea punct tare al legii e faptul că toată legislaţia e într-un singur loc. Campania trebuie să fie permanentă, faptul că au fost turate motoarele în ultimele luni nu înseamnă că trebuie să ne oprim”, a completat deputatul. 

Precizările vin în contextul în care medicii avertizează că odată cu intrarea în colectivităţi a preşcolarilor şi şcolarilor, epidemia de rujeolă, care a făcut deja peste 9.000 de îmbolnăviri, s-ar putea extinde, în special în judeţele în care au fost mai puţine îmbolnăviri. „Singura soluţie pentru limitarea răspândirii bolii este vaccinarea ”, atrage atenţia medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Ultima victimă a rujeolei este un copil de doar cinci luni, din judeţul Neamţ, care a ridicat numărul deceselor la 34. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite