Care sunt primele spitale care vor fi reconstruite în parteneriat public-privat. Pacienţii vor beneficia de condiţii mai bune în noile unităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spital Marie Curie FOTO Inquam Photos / George Calin
Spital Marie Curie FOTO Inquam Photos / George Calin

Spitalul de Copii „Marie Curie” şi Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu (de pe platforma Fundeni) vor fi reconstruite în parteneriat public-privat. Guvernul Cioloş a anunţat joi, în timpul conferinţei de presă legate de subiectul dezinfectanţilor diluaţi, că a iniţiat un program pilot de reconstrucţie a două spitale noi printr-un parteneriat public-privat.

Conform unor surse guvernamentale consultate de HotNews, în noile spitale pacienţii vor beneficia de acelaşi acces la servicii medicale cum se întâmplă astăzi în orice alt spital public. Noile spitale publice vor funcţiona într-o clădire construită şi întreţinută de un partener privat. Acest mecanism functionează deja în alte state UE.  

Toate serviciile medicale efectuate în aceste spitale vor fi acoperite fie de contribuţia la fondul naţional al asigurărilor de sănătate, fie prin programele naţionale. Diferenţa majoră constă în calitatea superioară a condiţiilor din spitalul nou faţă de cele din clădirea veche. Aceste condiţtii nu vor fi cu nimic mai prejos decât cele existente în orice spital occidental, iar orice abatere de la standardele de calitate va aduce penălizari pentru partenerul privat, arată Hotnews. 

Actul medical va rămâne strict în responsabilitatea statului, iar partenerul privat va fi responsabil pentru punerea la dispoziţie a infrastructurii. Personalul medical din spital va rămâne angajat al statului, managementul medical va fi în continuare sub controlul autorităţii publice, iar după 30 de ani şi infrastructura privată va intra în proprietatea statului. 

La proiect participă reprezentanţii Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).  

Conform surselor oficiale consultate, privatul va primi din partea statului asa-numitele plăţi de disponibilitate, dar doar dacă va respecta anumite criterii de performanţă specificate in contract. 

Planul guvernului Ciolos este sa colaboreze cu companii care au experienţă in constructia si intretinerea de spitale. Companiile implicate in astfel de proiecte îşi construiesc planuri pe termen lung si au un profil diferit de firmele de constructii care ridică clădirea, predau cheia si apoi nu mai au nicio responsabilitate. 

Orice slabiciune de design sau de constructie la inceput va insemna o pierdere financiara pentru partenerul privat mai târziu, pe parcursul contractului. Este vorba de contracte pe durata îndelungată, 30 de ani, fără ceea ce se cheamă "risc de piata". Dar partenerul privat este plătit doar dacă îşi face treaba si totul functionează în spital în parametrii specificati in contract. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite