Care sunt investigaţiile medicale gratuite noi de care pot beneficia românii asiguraţi începând cu luna iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Servicii medicale în plus pentru asiguraţii în sistemul de sănătate. Aşa promit mai marii din sănătate, care au introdus investigaţii noi în pachetul de bază, care intră în vigoare în iulie.

Luna iulie vine cu mai multe beneficii pentru românii asiguraţi în sistemul de sănătate: vor primi mai multe medicamente compensate şi gratuite, tensiunea lor arterială va putea fi monitorizată timp de 24 de ore inclusiv de către medicii de familie şi vor putea obţine aparate auditive sau proteze fără a sta la cozi, aşa cum e în prezent. Mai precis, îl vor putea trimite prin poştă. Cel puţin aşa prevede proiectul contractului-cadru de asistenţă medicală pentru anul 2018, care va intra în vigoare la jumătatea acestui an.

Concret, în pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii care vor fi oferite de medicul de familie. Spre exemplu, aceştia se vor putea ocupa de măsurarea continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore (Holter-TA), investigaţie care este posibilă acum doar la nivelul medicului specialist. De asemenea, asiguraţii vor putea solicita de la medicii de familie inclusiv eliberarea unor adeverinţe pentru încadrarea în muncă dar şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat în grad de handicap.

Modificări vor avea loc şi la nivelul ambulatoriilor din spitale. Spre exemplu, pacienţii vor putea beneficia de patru consultaţii de tip îngrijiri paliative pe trimestru, dacă medicul respectiv are şi competenţă în această zonă şi este certificat de Ministerul Sănătăţii în acest sens. De asemenea, proiectul de contract-cadru prevede că îngrijirile paliative la domiciliu vor fi asigurate nu doar de un medic, ci de o echipă multidisciplinară, din care mai fac parte un asistent medical, un psiholog şi un kinetoterapeut. 

Fără bilet de internare pentru pacientul cu cancer

Şi, pentru a limita pe cât posibil situaţia în care pacienţii nu pot beneficia de servicii la nivelul medicului de familie sau la nivelul medicului din ambulatoriul de specialitate, programul de activitate de 35 de ore pe săptămână se asigură în minimum cinci zile pe săptămână din şapte. 

Alte noutăţi de bun augur pentru pacienţi, după cum susţin reprezentanţii acestora, vizează eliminarea unor bariere birocratice pentru românii diagnosticaţi cu cancer, cuprinşi în programul naţional de oncologie. De pildă, aceştia nu vor mai nevoiţi să aibă asupra lor un bilet de internare pentru spitalizare continuă, aşa cum este în prezent, ci se vor putea prezenta direct la spital. 

Legislaţia pare că va fi relaxată şi pentru pacienţii care au nevoie de dispozitive medicale, respectiv proteze pentru genunchi sau proteze auditive. Mai precis, persoanele asigurate vor transmite documentele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, fără a sta la cozi pentru depunerea dosarului. 

Alte două modificări-cheie în ceea ce-i priveşte pe pacienţi sunt următoarele: vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţine. În plus, pacienţii vor putea să îşi facă investigaţii la oricare frnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Semnătura electronică, obligatorie

Măsurile de debirocratizare nu se opresc aici, o parte din ele vizându-i chiar pe furnizorii de servicii medicale. Printre altele, toţi medicii care vor încheia contracte cu casele de asigurări vor fi obligaţi să deţină şi semnătură electronică. Tot din iulie, medicii din spital care nu dau reţete pacienţilor, deşi au această obligaţie legală, vor fi sancţionaţi, însă prin intermediul unităţii sanitare în care lucrează. 

Spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligaţiei, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceeaşi sancţiune li se aplică şi medicilor din ambulatoriu, arată sursa citată. 

„Am introdus sancţiunea pentru neeliberarea pentru medicul din spital a reţetei. În cazul în care pacientul primeşte doar scrisoare medicală la ieşirea din spital se redefineşte medicul prescriptor astfel încât medicul de familie să poată prescrie medicamentul respectiv pe baza scrisorii medicale fără să-i mai fie imputată suma”, a dat asigurări Laurenţiu Mihai, fostul preşedinte CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite