Cardul de sănătate, un sistem gândit pentru asiguraţi mai sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Numărul de accesări a platformei informatice pentru Cardul Electronic al Asigurărilor de Sănătate (CEAS) a fost de câteva sute de ori mai mare în aceste zile, faţă de capacitatea la care a fost gândită. Acesta este motivul invocat de reprezentanţii companiilor care au implementat proiectul CNAS, ce a dat bătăi de cap pacienţilor, medicilor şi farmaciştilor din toată ţara.

Specialiştii în informatică au explicat pentru Adevărul că sistemul a fost gândit asemenea celor care funcţionează în industria bancară, inclusiv în privinţa capacităţii de procesare a informaţiilor. Cu toate acestea, sistemul CNAS se adresează celor 12,5 milioane de asiguraţi din România, spre deosebire de clientela de câteva ori mai mică a unei bănci.

Astfel, începând de săptămâna trecută, volumul mare de informaţii procesate în sistem a dat peste cap socotelile informaticienilor, care s-au văzut nevoiţi să adauge echipamente noi la infrastructura platformei, ca să evite colapsul.

„Situaţia se rezolvă de la o zi la alta. Dacă în 27 aprilie erau 50.000 de carduri activate, numărul loc crescuse luni la 140.000, iar marţi a ajuns la 247.000. Nu am căutat responsabilii în aceste zile. În aceste zile am încercat să rezolvăm problema”, spunea luni preşedintele CNAS.

Pe lângă situaţia contextuală a activărilor în masă, sistemul informatic a trebuit să susţină în aceste zile şi volumul de informaţii generat de raportările lunare, care se trimit către sistemul central în primele zece zile ale lunii. În plus, de la 1 mai, Ministerul Sănătăţii a decis schimbarea contractului-cadru pentru medici şi alte modificări legislative care au impus şi ajustări în sistemul informatic, mai explică specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite