Cardul de sănătate, ignorat atât de spitale, cât şi de farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au mai puţin de o lună la dispoziţie pentru a se obişnui cu cardul de sănătate, unicul instrument în baza căruia asiguraţii vor beneficia de servicii medicale de la 1 mai, spitalele, policlinicile şi farmaciile nu-l folosesc încă. Medicii de familie sunt singurii care au început să activeze cardul de sănătate pe măsură ce pacienţii vin la consultaţii.

Aceştia se tem că odată ce toţi furnizorii vor intra în sistem pentru a raporta serviciile, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu va face faţă.

Concret, deşi autorităţile au stabilit trei luni de probă pentru folosirea la maximum a sistemului dar şi pentru a depista eventualele probleme, acest lucru nu s-a întâmplat. Spitalele abia ce au achiziţionat cititoarele de carduri, aparatele în care sunt introduse documentele electronice, în timp ce medicii care fac analize de laborator se plâng că încă nu există componentă de paraclinic în sistem şi, în consecinţă, nu pot utiliza cardul pacienţilor.

Am activat cardurile pacienţilor care au venit la consultaţie

De cealaltă parte, medicii de familie se plâng şi ei, pentru că noile norme ale contractului cadru de asistenţă medicală le permite să ofere un număr de 42 de consultaţii la domiciliu. Dificultatea, spun ei, vine din faptul că nu se pot deplasa la domiciliul bolnavului cu calculatorul, cititorul de card şi stick-ul de internet.

„Practic, vom rămâne cu servicii neraportate. Un pacient nedeplasabil nu va putea veni la cabinet pentru a-i valida cardul de sănătate. Am tot activat cardurile pacienţilor, dar până nu demult noi am fost singurii care am putut face acest lucru. Abia acum au început să aibă acces la sistem şi medicii de alte specialităţi. Va fi greu la început, dar să sperăm că va funcţiona. Mă tem că dacă vom intra în sistem 30.000 de medici, va claca”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Când şi cui se prezintă cardul de sănătate

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a stabilit zilele trecute cum va fi utilizat cardul de sănătate, la nivelul medicului dentist documentul va fi validat în momentul acordării serviciului, în timp ce în cazul analizelor de laborator cardul va fi prezentatămedicului la momentul recoltării probelor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se va face la internarea şi la externarea din unitatea sanitară. Există, totuşi, şi excepţii, şi anume, la internarea de urgenţă medico-chirurgicală, când cardul nu mai este necesar. De asemenea, documentul nu este necesar nici în momentul în care pacientul aflat în stare gravă este mutat de la un spital la altul.

Pentru că au obligaţia să folosească instrumentul electronic de la 1 mai, spitalele bucureştene au cumpărat cititoare de carduri, dar nu le cer pacienţilor cardul, „pentru a nu perturba activitatea spitalicească”.

„Încă nu folosim cardul, am cumpărat suficiente pentru fiecare secţie în parte. Nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de secunde folosirea lui. Sperăm însă că medicii se vor obişnui rapid cu sistemul, pentru a nu da peste cap activitatea din spital. Mă tem că vor fi pacienţi care îşi vor uita PIN-ul, în special bătrânii sau cei din mediul rural. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de la 1 mai”, a declarat profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului de Urgenţe Elias din Capitală, adăugând că în cazul celor care nu au card de sănătate, adeverinţa de asigurat va fi luată în calcul.  

Un card nou costă 15 lei

În situaţia în care un asigurat va tasta codul PIN greşit de cinci ori, cardul de sănătate se va bloca. „În acel moment este necesară intervenţia operatorilor dintr-un call center pus la dispoziţia medicului de familie, singurul care îl poate debloca”, a explicat şi Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, în cazul în care asiguratul a pierdut sau a deteriorat documentul electronic, el poate intra în posesia altui card după ce depune o cerere la casa de asigurări de care aparţine şi va achita o sumă de 15 lei la casieria instituţiei.

Adeverinţa de asigurat înlocuieşte cardul de sănătate

Autorităţile au bătut în cuie şi alterantiva pentru persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate. Acestea vor solicita, la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a declarat Vasile Ciurchea , preşedintele CNAS.

Ce conţine cardul de sănătate

Cardul de sănătate validează, în primul rând, calitatea de asigurat. Alergiile, grupa de sânge şi alte date medicale vor fi introduse pe card doar la cererea pacientului, în timp ce pentru calitatea de donator de organe trebuie să existe şi declaraţie notarială, subliniază autorităţile.

Asiguraţii bucureşteni se înghesuie să-şi ia cardurile

În prezent, peste 190.000 de carduri se află încă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB). „Angajaţii de aici le trimit mesaje pe telefoane asiguraţilor să se prezinte să-şi ia documentele. Până acum au fost trimise peste 13.000 de SMS-uri”, au explicat oficialii CASMB, care au adăugat că, la sfârşitul săptămânii trecute, în zilele de joi şi vineri, bucureştenii s-au înghesuit să intre în posesia documentului electronic. „Ne aşteptam ca în aprilie să vină foarte mulţi pentru a primi cardul de sănătate. Cereri sunt tot timpul”, au arătat oficialii CASMB.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite