Cardul de sănătate obligatoriu este accesat de 9.000 de ori pe secundă. Medicii spun că întreg sistemul este blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul informatic este blocat, acuză medicii de familie FOTO Adevărul
Sistemul informatic este blocat, acuză medicii de familie FOTO Adevărul

Cardul de sănătate obligatoriu. Sute de bucureşteni s-au aliniat, luni dimineaţă, în faţa Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), pentru a intra în posesia cardului de sănătate, după ce medicii de familie le-au transmis că nu vor mai beneficia de servicii dacă nu au documentul electronic asupra lor.

Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor susţin că, indiferent dacă au sau nu cardul de sănătate obligatoriu la ei, asiguraţii trebuie să primească medicamentele sau consultaţiile necesare.

„Persoanele care nu au reuşit încă să intre în posesia cardului primesc servicii de sănătate, în baza verificării calităţii de asigurat. Medicii trebuie să asigure asistenţă medicală şi asiguraţilor cu şi celor fără card”, a explicat Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CASMB.

Cardul de sănătate obligatoriu. Medic de familie: „Sistemul este blocat în toată ţara”

Pe de altă parte, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), spune că în acest moment sistemul este blocat în toată ţara şi că nu au nicio garanţie că serviciile oferite pentru utilizarea cardului de sănătate obligatoriu vor fi decontate.

„Principala problemă este că sistemul nu citeşte cardurile de sănătate.  În realitate, aceste servicii nu sunt decontate. Toată ţara e blocată la ora asta, ca să accesezi serviciul help desk este o întreagă nebunie, problema este că nu sunt citite cardurile de sănătate”, a declarat Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF.

Cardul de sănătate obligatoriu. Ciurchea: „Sunt 9.000 de accesări pe secundă, e normal să se blocheze”

„Am văzut că sunt destul de multe carduri blocate din cauza PIN-ului, e firesc să se întâmple aşa, că suntem la început. Vreau să rog furnizorii să nu trimită pacientul doar la medicii de familie, pentru că acest card poate fi activat de oricine, mai puţin de farmacişti”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Potrivit acestuia, sunt 9.000 de accesări pe secundă, dat fiind faptul că luni este şi prima zi de raportare pentru luna precedentă. Sistemul informatic este pregătit să suporte peste 10.000 de solicitări pe secundă. Totuşi la 9.000 de solicitări pe secundă este normal ca un astfel de sistem să aibă întârziere, au explicat oficialii.

„Primesc servicii medicale cei fără card de sănătate, niciun pacient nu rămâne fără servicii medicale. Va dura până când cetăţenii îşi vor primi cardurile şi aici mă refer la cei 3% din cetăţeni care nu şi-au primit cardurile”, a completat Ciurchea.

Acesta a explicat, într-o conferinţă de presă, că atâta timp cât la introducerea datelor în sistem se vede că acel pacient are cardul emis, el primeşte serviciul iar valoarea serviciului va fi decontată furnizorului. „Serviciile acordate fără card sunt monitorizate şi e normal să fie aşa. În privinţa copiilor, nu e nevoie de card pentru că li se oferă toate serviciile, ei primesc reţeta în farmacie şi ea este decontată”, a precizat Ciurchea.

Referitor la internări, şeful CNAS a explicat că a văzut afişe în care furnizorii anunţau că nu primesc în spital pacienţi care nu au asupra lor documentul electronic. „Sistemul nu este blocat, nu a fost blocat, a existat o întârziere în răspuns”, a explicat preşedintele CNAS. Acesta a explicat că dacă pe 27 martie au fost activate 50.000 de carduri, în prima jumătate a zilei de luni au fost activate peste 90.000.

El a precizat că, de la 1 mai, au fost acordate 7.431 de servicii medicale, dintre care 3.823 cu card şi 3.608 fără card, iar 2.946 de medici de familie au acordat servicii fără card.

Nicolae Bănicioiu: „Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori”

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a reamintit furnizorilor de servicii medicale că au obligaţia de a acorda servicii şi medicamente în aceste zile.

„În această dimineaţă am primit unele sesizări de la pacienţi cărora li s-a refuzat asistenţa medicală pentru motivul că nu funcţionează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate. Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori şi vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile şi cabinetele medicilor de familie sunt obligate să  utilizeze sistemul de implementare a cardului naţional de sănătate, dar şi să furnizeze servicii medicale şi medicamente, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă de la începutul acestui an”, a declarat Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a spus că „introducerea cardului nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale”. Totodată, oficialul le-a solicitat reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică să ofere sprijin angajaţilor CNAS, pentru monitorizarea furnizorilor de sănătate în implementarea cardului naţional de sănătate.

În ceea ce-i priveşte pe furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card, aceştia riscă sancţiuni, după cum urmează: mai întâi avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite