Cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul card naţional de sănătate nu va fi distribuit de către medicii de familie, după cum a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

"Domnul ministru Nicolăescu a înţeles solicitarea noastră. Nicăieri în lume cardul de sănătate nu a fost distribuit de medicii de familie. Noi i-am explicat ministrului că nu vrem să ne ocupăm de chestiuni birocratice în timpul alocat pacienţilor noştri, care şi aşa este puţin. Ar fi fost o mare eroare să îl distribuim noi. Nu ştiu cine se va ocupa de distribuţia cardului de sănătate. Spre exemplu, în străinătate, asiguraţii îl primesc prin poştă. Este o chestiune strict între asigurator şi asigurat, iar având în vedere că este un document oficial, nici nu ar fi normal să se interpună o terţă persoană - adică noi. Ar fi o lipsă de respect faţă de pacienţi", a explicat pentru adevărul.ro dr. Tănăsescu.

Pe de altă parte, dr. Rodica Costinea, medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că legislaţia actuală prevede că medicii de familie sunt responsabili de distribuirea cardului naţional de sănătate.

"Ministerul Sănătăţii este actorul principal, nu noi (CNAS). Dacă ministerul va modifica prevederea în lege, atunci e altceva. Oricum, noi zilele astea am discutat alte aspecte, precum bugetul şi contractul cadru, care va fi amânat cu o lună", a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Costinea de la CNAS.

Testarea cardului, încheiată în decembrie 2012

Încă din luna ianuarie 2013, medicii de familie au anunţat în repetate rânduri că nu sunt de acord să distribuie cardul naţional de sănătate, ei refuzând să ia asupra lor o asemenea responsabilitate.

La sfârşitul anului trecut, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a finalizat testarea şi implementarea sistemului informatic pentru cardul electronic de asigurări de sănătate.

"Implementarea Cardului este încă un pas important în reformarea sistemului românesc de asigurări sociale de sănătate, prin îmbunătăţirea serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi prin creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei la nivelul serviciilor medicale. Sistemul este construit pe platforma Sistemului Informatic Unic Integrat şi completează Reţeta Electronică", a declarat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS la finele anului 2012.

Un veteran de război, primul beneficiar al cardului de sănătate

Programul pilot a fost demarat în Arad, primul beneficiar al cardului naţional de sănătate fiind un veteran de război. Cardul va fi obligatoriu pentru toţi cetăţenii români de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat, precum şi informaţii medicale despre deţinător.

Cardul de sănătate va permite atât identificarea calităţii de asigurat - lucru care va certifica utilizarea corectă a fondului de asigurări sociale de sănătate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cât şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la o serie de date medicale cu risc vital ale pacienţilor.

Pe card vor mai fi înscrise date medicale precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului, putându-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul său medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite