Caravanele de vaccinare merg din nou în mediul rural

Caravanele de vaccinare merg din nou în mediul rural

Foto Arhivă

Peste 80 de experţi români în sănătate publică şi medici de familie din toate judeţele au participat, joi, la atelierul online destinat consolidării proceselor de operaţionalizare a caravanelor de informare şi vaccinare împotriva COVID-19 în zonele rurale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul a fost organizat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
 
Caravanele de vaccinare vor fi operaţionalizate pentru conectarea cu oamenii din mediul rural prin intermediul comunicării cu liderii locali de opinie. Scopul acestei iniţiative este de a oferi comunităţilor informaţii adaptate, uşor de înţeles şi corecte din punct de vedere ştiinţific privind vaccinarea împotriva COVID-19.
 
De asemenea, caravanele vor aduce vaccinarea mai aproape de oamenii din aceste comunităţi şi vor acoperi cererile venite din partea cetăţenilor care aleg vaccinarea în beneficiul individual şi colectiv.
 
Conform datelor existente la data de 26 ianuarie, 7.958.915 persoane din România s-au vaccinat cu schemă completă, ceea ce reprezintă 47,09% din totalul populaţiei eligibile cu vârsta peste 12 ani. Cu toate acestea, o mare parte a populaţiei rămâne nevaccinată şi astfel neprotejată împotriva posibilelor rezultate severe ale bolii COVID-19, populaţie aflată în special în zonele rurale.
 
„Acest demers se înscrie în seria acţiunilor de informare privind beneficiile şi importanţa vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunităţi, care să integreze şi să ţină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătăţii publice, prin implicarea activă a tuturor „actorilor” relevanţi de la nivelul comunităţii, care pot schimba percepţia oamenilor asupra vaccinării. Pentru acest lucru, este determinant să ştim pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informaţiile ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, este esenţial să cunoaştem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularităţile ei culturale, religioase şi demografice”, a declarat Col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
 
„Creşterea ratei de vaccinare este crucială pentru protejarea la nivel individual şi de comunitate faţă de consecinţele severe ale COVID-19. Cu toate acestea, o campanie de vaccinare de succes necesită o înţelegere şi un răspuns adecvat referitor la convingerile, preocupările şi aşteptările populaţiei. Ne bucurăm să lucrăm cu autorităţile sanitare din România pentru abordarea barierelor de vaccinare din comunităţile cu rată de imunizare sub-optimală, într-un efort comun de accelerare a campaniei de vaccinare şi protejare a populaţiei”, a declarat Dr. Andrea Ammon, Director ECDC.
 
Evenimentul organizat de ECDC în parteneriat cu CNCAV, MS şi INSP a avut ca scop buna implementare la nivelul autorităţilor locale a instrumentelor de sănătate publică cu abordările şi metodele de planificare necesare pentru lansarea eficientă a caravanelor rurale. De asemenea, atelierul a prezentat participanţilor noi soluţii de îmbunătăţire a înţelegerii preocupărilor, întrebărilor şi convingerilor comunităţilor cu privire la vaccinare, care ar putea avea un impact asupra motivaţiei populaţiei de a se vaccina.
 
În mod similar, experţii în schimbarea comportamentului de la ECDC au oferit informaţii despre modul în care personalul din domeniul sănătăţii publice poate identifica şi colabora mai bine cu liderii de opinie locali, pentru a promova acceptarea vaccinurilor împotriva COVID-19.
 
De asemenea, au fost dezbătute planuri de acţiune pe tot parcursul sesiunilor practice alocate.
 
Aceste documente au urmărit şi includerea unor aspecte cu caracter de detaliu, cum ar fi resursele necesare bunei desfăşurări a activităţilor, situaţiile şi provocările care pot apărea pe parcursul evenimentelor organizate.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările