Caracteristici ale oamenilor de succes: 4 ingrediente „culese“ de mine în Londra

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pexels.com
FOTO pexels.com

Mereu am considerat dezvoltarea multilaterală a unei persoane extrem de importantă în luarea deciziilor: cu cât ştim mai multe, cu atât deciziile noastre ar trebui să fie mai informate deci mai asumate.

Jim Rohn (antreprenor, autor şi speaker motivaţional) a spus că suntem media celor cinci persoane cu care ne petrecem timpul cel mai mult, iar în ultimii opt ani în Londra, am încercat să mă înconjur de oameni de succes, modeşti şi dezvoltaţi multilateral.

În urma experienţei de a colabora cu astfel de persoane pe care le-am şi admirat de altfel, am făcut un obicei din a le observă şi lua notiţe de fiecare data când învăţam ceva nou de la ele. Am reuşit să compilez toate aceste notiţe într-o scurtă listă de patru caracteristici ale oamenilor de succes care, în opinia mea, sunt şi predictori pentru o mai mare şansă de reuşită în orice domeniu. În următoarele rânduri, o să împărtăşesc situaţii şi din experienţa mea personală care m-au făcut să mă raportez la această listă şi să continui cu succes pe drumul antreprenoriatului construind companii inovative cu impact global. Cele patru caracteristici sunt:

1. Gândirea structurată

Gândirea structurată implică, din experienţa mea, explorarea unui număr cât mai mare de posibilităţi, pasul următor fiind acela să convergi toate argumentele într-o concluzie clară care susţine punctul de vedere. Gândirea structurată contrastează cu gândirea relaţională asociată cu tehnici precum regresia. Structura gândirii structurale se referă la structurile cauzale care produc un anumit comportament observat. Practic, gândirea structurată are legătură directă cu proiectele informatice şi de inovaţie tehnologică, astfel încât renumiţi antreprenori ca Mark Zuckerberg la Bill Gates, alături de oameni din educaţie, sprijină o nouă mişcare prin care să-i înveţe pe copii să citească şi să scrie cod. Consider că gândirea structurată ajută enorm la abilitatea de a rezolva probleme care este principală responsabilitate a unui director executiv şi fondator al unei companii. De fiecare dată când luăm decizii strategice la hackajob, compania pe care o conduc, pornim de la principiile de bază ale gândirii şi dezvoltăm argumente pas cu pas, într-un mod structurat.

2. Disciplina

Fie că vorbim de rutină (în sensul bun), ori de metoda „daily scrum“ în care îţi propui să faci 3-5 lucruri în fiecare zi, dar şi de balansare a vieţii personale cu cea profesională, disciplina este o caracteristică esenţială a oamenilor de succes. Spre exemplu, Elon Musk are un ritm de viaţă foarte disciplinat şi îşi calculează cu atenţie orele pe care le petrece săptămânal în avion, ca să estimeze dacă şi cât de mult scapă lucrurile de sub control. Întrebat cum de face faţă acestui program, el a explicat în cartea „Elon Musk, Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic“ că foloseşte diverse tactici de management al timpului şi automatizează sau deleagă ce nu este absolut esenţial să fie executat de el. Un alt exemplu este experienţa mea personală şi, de asemenea, ce am observat la oamenii de succes din jurul meu: încerc să nu petrec timp gândindu-mă la decizii care pentru mine nu sunt importante şi îmi optimizez viaţa pentru a-mi petrece timpul făcând ceea ce mă pasionează şi anume să lucrez la iniţiative cu impact global. Şi ca să fiu mai precis, spre exemplu, eu nu merg niciodată la shopping pentru a pierde timp în magazine, ci îmi comând online, prefer să folosesc aproape întotdeauna trenul în loc de maşină atât pe distanţe scurte, cât şi lungi pentru a nu pierde timp în trafic şi, bineînţeles, am o agendă digitală unde îmi notez în fiecare zi care sunt cele 3-5 sarcini pe care vreau să le îndeplinesc.

3. Determinarea

Poate cea mai importantă trăsătură, chiar şi Sam Altman (preşedintele YCombinator, cel mai de succes accelerator de startup-uri din lume) a spus că dacă ar fi să aleagă o singură trăsătură predictorie pentru succes, aceasta ar fi determinarea. Mereu este nevoie de acel „gram“ de nebunie controlată, de un aşa presupus ultim imbold pentru a trece la următorul nivel. Iar aici avem exemple clasice despre fondatorii Dropbox, Airbnb sau am chiar un exemplu personal cu hackajob. Întrucât industria în care operăm este arhaică, foarte rezistentă la schimbare, în primii doi ani de funcţionare a fost extrem de greu să penetrăm piaţa şi să obţinem rezultate ajungând la un moment dat să fim aproape de a vinde firma pe maxim un milion de dolari ceea ce e enorm de puţin în comparaţie cu valoarea companiei în prezent. Dar nu am renunţat pentru că am crezut în potenţialul de schimbare pe care hackajob îl are, iar dorinţa noastră de a avea impact a prevalat. Până la urmă am renunţat la ideea de a vinde, am pivotat şi executat noua strategie într-un ritm alert de aproape 100 de ore de lucru pe săptămână per persoană, dar care ne-a permis să ridicăm o rundă de finanţare pentru a accelera creşterea şi a ajunge la o companie cu peste 100 de angajaţi şi colaboratori, birouri în multiple centre tehnologice din lume şi cu investitori de renume care au experienţa în a crea afaceri scalabile care să îşi lase amprenta asupra umanităţii. 

4. Accesul la informaţie şi înţelegerea ei

În prezent, accesul la informaţie există de la sine datorită internetului (ceea ce este wow şi suntem privilegiaţi că trăim în aceste timpuri), dar ce e cel mai important este înţelegerea informaţiei, de aceea mentorii sunt esenţiali la început de drum pentru a te ajuta să conectezi punctele şi să ai momentul de „aha“. De exemplu, am întâlnit mulţi oameni care aveau primele trei caracteristici ale oamenilor de succes, dar nu ştiau că pot să îşi creeze propriul lor start-up, cum pot face asta fără a cheltui prea multe resurse de bani şi timp (cel puţin, iniţial) sau nu ştiau că pot obţine anumite burse pentru a-şi continuă educaţia etc. Dar, ca în cazul inteligenţei artificiale, şi creierul uman are nevoie de un algoritm pentru a interpreta informaţia şi genera un plan de acţiune. Până la urmă, nu ştii ce nu ştii şi chiar dacă poţi găsi anumite informaţii online, abilitatea de a pune „cap la cap“ o strategie într-un mod coerent este rară şi necesită răbdare dacă vrei să îţi îndeplineşti obiectivele. Am avut şansa de a beneficia de oameni extraordinari în parcursul meu antreprenorial începând cu părinţii mei care m-au ajutat să conectez punctele şi să construiesc strategii care după ce au fost executate exemplar m-au ajutat să trec la următorul nivel în viaţa personală, profesională, spirituală etc.

Aceasta este lista caracteristicilor şi, deşi sunt multe articole care abordează acest subiect, sper că experienţa personală împărtăşită sub forma exemplelor să va ajute să va atingeţi obiectivele. Dar bineînţeles, înainte de cele patru caracteristici, o premisă este încrederea în sine, dar nu în stilul american, visător, ci la modul pragmatic, realist. Lista de mai sus nu este exhaustivă. Există şi alte caracteristici, dar pe cele patru le folosesc zi de zi şi mai ales atunci când decid în cine să investesc sau cu cine să intru în parteneriate. În opinia mea, sistemul de educaţie din orice stat ar trebui să dedice resurse pentru cultivarea celor patru caracteristici: gândirea structurată, determinarea, accesul la informaţie, înţelegerea ei.

Opinii

Mai multe de la Razvan Creanga


Ultimele știri
Cele mai citite