Capii Microsoft: „Nu toată lumea poate fi Bill Gates“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soma Somasegar şi Jon Perera, doi dintre managerii de la Microsoft, au explicat într-un interviu pentru „Adevărul“ ce trebuie să dovedească un viitor angajat al companiei. Pentru a lucra la una dintre cele mai mari companii din lume este nevoie de inteligenţă, de pasiune şi de foarte multă muncă. Acestea sunt şi calităţile care au calificat mulţi români.

Peste 20 de ani nu vom mai lua notiţe pe hârtie, şedinţele se vor putea ţine cu hologramele angajaţilor, iar televizorul va putea recunoaşte, ca un animal de companie, vocea stăpânului. Pentru a realiza acest scenariu rupt parcă din filmele de ficţiune, mai marii Microsoft au nevoie de oameni capabili. Dar nu orice fel de IT-işti ajung pe statele de plată din Redmond, Washington, ci doar cei care demonstrează la interviu, pe lângă inteligenţă, şi că sunt deosebit de pasionaţi de IT.

Abilităţile care te duc în State

Soma Somasegar, prim-vicepreşedinte al Diviziei de Dezvoltare, şi Jon Perera, manager general al Departamentului de Educaţie, sunt mai mult decât mulţumiţi de românii care lucrează în prezent în companie. Şi nu sunt puţini conaţionalii care au ajuns să-şi pună la bătaie inteligenţa şi experienţa pentru americani. Celor care doresc să se angajeze în viitor, aceştia le explică de ce au nevoie.

„Mi-ar plăcea să ai 10 pe linie şi să ai şi multe abilităţi practice obţinute de la concursuri, dar ceea ce caut în mod special este pasiunea. Şi motivul pentru care spun asta este că atunci când eşti pasionat de ceva, te vei strădui mult să fii cel mai bun. Dacă nu eşti pasionat de ceva, mai devreme sau mai târziu vei rămâne fără energie şi entuziasm. Apoi, pe locul al doilea mă uit dacă, pe lângă pasiune, ai şi anumite competenţe. Cred totuşi că pasiunea şi dorinţa de a învăţa sunt mai importante decât notele pe care le iei sau participările la nu ştiu ce concursuri", spune Soma Somasegar.

De altfel, românii care au ajuns la Microsoft au demonstrat că sunt exact ceea ce compania are nevoie. „Cred că ceea ce m-a uimit pe mine la românii pe care i-am cunoscut este faptul că sunt foarte tari la matematică, foarte talentaţi şi interesaţi de matematică, iar acest domeniu este principalul ingredient în ştiinţele computerului şi în software. Să ai un background puternic de matematică este mereu un plus pentru oamenii din computer science. Alt lucru este faptul că sunt extrem de muncitori. Români pe care îi cunosc muncesc din greu la Microsoft şi se descurcă foarte bine", a mai spus vicepreşedintele Diviziei de Dezvoltare de la Microsoft.

Au recrutat români în Budapesta

Românii au fost întotdeauna foarte interesaţi să ajungă în imperiul creat de Bill Gates. Astfel că acum mai bine de 15 ani, când au început recrutările în Europa de Est, românii au „alergat" să prindă un loc în faţă.

„Prima dată am mers la Budapesta să ne întâlnim cu oamenii şi să vedem cum îi putem atrage să lucreze la Microsoft. Am fost surprins să văd că mai mult de jumătate dintre persoanele venite la întâlnire erau români, nu unguri. Şi mi-am spus: ce se întâmplă aici? O persoană de la o universitate din România a aflat că Microsoft vine să recruteze şi a trimis un întreg contingent. Au luat trenul spre Budapesta şi au venit cu toţii. Mulţi dintre ei sunt încă la Microsoft şi au evoluat frumos. Unii sunt manageri tehnici, iar alţii group program manageri", mai spune acesta.

Somasegar susţine că un studiu aprofundat este cheia succesului şi că modelul şefului său cel mare nu e unul de urmat. „Mulţi se gândesc că uite ce a făcut Bill Gates şi nici nu şi-a terminat facultatea. Însă nu toată lumea poate fi Bill Gates", mai spune Somasegar.

Se cere creativitate şi spirit de echipă

Şi Jon Perera, manager general al Departamentului de Educaţie, consideră că Microsoft a avut de câştigat angajând români. „Microsoft a fost binecuvântat să poată aduna talente din ţări precum România, care are o istorie extraordinară în ceea ce priveşte oamenii de ştiinţă", a spus acesta.

Cât despre aspiranţii unui loc în compania americană, Perera enumeră condiţiile necesare: „Dacă te gândeşti la companii precum Microsoft, care construieşte tehnologii pentru noua generaţie bazate pe Cloud computing, nu se uită doar la abilităţile tehnice, ci, mai important, la abilitatea de a lucra în echipă, de a genera şi crea noi idei, de a lucra în colaborare."

"Cred că ceea ce m-a uimit pe mine la românii pe care i-am cunoscut este faptul că sunt foarte tari la matematică."
Soma Somasegar
Divizia Dezvoltare

Studentul de azi, liderul de mâine

Soma Somasegar îi sfătuieşte pe tineri să-şi folosească abilităţile în favoarea lor şi să dea dovadă de sete de cunoaştere.

Soma Somasegar, prim-vicepreşedinte al Diviziei de Dezvoltare de la Microsoft



„Adevărul": Majoritatea companiilor mari IT au fost făcute în garaj practic. De ce au nevoie de fapt tinerii pentru a pune pe picioare un proiect?

Soma Somasegar: Când mă uit la studentul de astăzi văd nu doar studentul de azi, dar şi potenţialul pe care îl are pentru a clădi viitorul, fiindcă el va fi liderul de mâine. Ei vor să-şi conducă ţările, să conducă companii şi firme şi să facă lucruri importante, iar acum sunt doar nişte studenţi, unii stau în garaj, alţii nici măcar nu au garaj. Dar dacă poţi visa la lucruri măreţe şi poţi să pui şi în practică lucrurile pe care le visezi, atunci cerul este limita. Nu contează dacă eşti dintr-o familie bogată sau săracă, dacă eşti din Estul sau în Vestul lumii, dacă provii din cele mai puternice ţări ale lumii sau dintr-o ţară din Lumea a Treia. Numai tu ştii de ce eşti capabil. Foloseşte constrângerile în favoarea ta.

Care este rolul educaţiei?

De cele mai multe ori le spui copiilor să-şi urmeze inima, iar uneori inima le spune să hoinărească prin lume şi să nu dea la facultate. Eu spun să nu-şi compromită educaţia. Pentru mine, educaţia este o fundaţie care te va ajuta să dobândeşti anumite competenţe, cunoştinţe şi relaţii care îţi sunt de ajutor când ieşi pe piaţa muncii. Mi-ar plăcea însă ca tinerii să nu ia ca pe o scuză exemplul altora pentru a nu merge la şcoală, pentru că educaţia este tot timpul folositoare.

"Dacă poţi visa la lucruri măreţe şi poţi să pui şi în practică lucrurile pe care le visezi, atunci cerul este limita."
Soma Somasegar
Divizia Dezvoltare

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite