Când te testezi de COVID-19. Recomandările oficiale nu ţin cont de realităţi. Răspunsuri la cele mai importante întrebări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aceste zile, când numărul de infectări atinge record după record, au apărut multe situaţii neclare cu privire la regulile de testare, izolare şi carantinare. Când te testezi de COVID-19 şi unde, cum se calculează cele 14 zile de izolare sau care este cel mai bun moment pentru un test de anticorpi? Am discutat aceste probleme cu medici şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din România.

Tot mai mulţi români sunt confirmaţi sau suspecţi de COVID-19, iar autorităţile nu vin întotdeauna cu informaţii clare legate de testare şi de izolare. Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat un document care detaliază când te testezi de COVID-19 gratuit şi când se impune carantina sau izolarea, dar bolnavii confirmaţi sau suspecţii de COVID-19 se confruntă în aceste zile cu multe situaţii neclare, pentru care autorităţile nu au oferit recomandări sau căi concrete de acţiune. În lipsa unor răspunsuri oficiale la întrebările pe care le au, ei le caută pe grupuri de Facebook dedicate celor care au trecut prin experienţa COVID-19, cum este acesta sau acesta.

Am încercat să răspundem unor nelămuriri împreună cu reprezentanţi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, cu medici epidemiologi şi cu hematologi.

Termenul de carantină se foloseşte pentru persoanele suspecte de infectare care sunt separate de alte persoane, iar izolarea se referă la cei confirmaţi cu virusul, indiferent dacă au simptome sau nu.

Pe cine testează gratuit direcţiile de sănătate publică?

Categoriile de persoane testate gratuit prin direcţiile de sănătate publică sunt enumerate în documentul mai sus menţionat, numit „Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19)”. Ultima actualizare a documentului a fost făcută în data de 18.09.2020. Iată când te testezi de COVID-19 prin direcţiile de sănătate publică (există în fiecare judeţ astfel de instituţii):

Dacă ai simptome de infecţie respiratorie – denumite cazuri suspecte, astfel:

  • Orice persoană cu infecţie respiratorie acută: debut brusc cu cel puţin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei);
  • Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie (inflamaţie a pleurei, membrana care acoperă plămânii);
  • Orice persoană cu infecţie respiratorie acută severă (SARI). Ea ar trebui să aibă febră sau istoric de febră ŞI tuse ŞI dificultate în respiraţie (scurtarea respiraţiei) ŞI care necesită spitalizare peste noapte.  

Toţi cei care au pneumonie sau SARI, indiferent de vârstă şi indiferent de spitalul în care se află, trebuie să fie testaţi pentru COVID-19. Condiţia este ca aceste suferinţe să nu aibă o altă cauză, cum ar fi gripa – care va fi exclusă printr-un test.

Dacă ai avut contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19, dar numai în situaţia în care ai simptome de infecţie respiratorie

Cum defineşte INSP contactul direct:

  • Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (de exemplu, strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (de exemplu, în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
  • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 metri şi cu o durată de minimum 15 minute;
  • Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (de exemplu, în clasă, într-o sală de şedinţe) cu un caz de COVID-19 timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 metri;
  • Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice.  

În ancheta epidemiologică, se iau în considerare „contacţii” cu 3 zile înainte de debutul simptomelor/data recoltării probei pentru asimptomatici. O persoană care a purtat mască/echipament de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct.

La acestea se adaugă anumite categorii care pot fi testate gratuit la internarea în spital sau înaintea unei proceduri precum transplantul de organe, pacienţi hemodializaţi asimptomatici (de două ori pe lună), persoane instituţionalizate asimptomatice (de două ori pe lună) sau personalul de îngrijire din centre rezidenţiale.

Când te testezi de COVID-19. Cele mai importante întrebări

1. Sunt contact direct al unei persoane confirmate cu COVID-19, dar asimptomatic. Nu pot beneficia de testare gratuită prin DSP în acest caz, dar pot să mă testez pe cont propriu?

„Orice contact direct va rămâne în izolare, conform dispoziţiilor DSP, şi va fi testat doar dacă în perioada de 14 zile va dezvolta simptomatologie specifică”, ne-a comunicat Veronica Zoicaş, purtătorul de cuvânt al INSP. Altfel spus, în cele 14 zile de izolare nu putem ieşi din casă pentru o testare, fie şi pe cheltuiala noastră.

Continuarea articolului, aici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite