Când statul doarme în faţa drogurilor, tinerii mor, alţii ajung în spitale!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la la Deep Forest Fest 2021 - festivalul de muzică electronică de la Râmnicu Vâlcea Foto Kandy Reisenauer

Avertizez că vacanta începe. Festivalurile vor fi săptămânale şi cu tristeţe vom auzi de alte cazuri similare! 33% dintre tineri consumă pentru prima dată Ecstasy la festivaluri, 70% au declarat că prezenţa poliţiei nu-i opreşte de la consum !

În weekend peste 73.000 de tineri şi-au propus să se distreze la un festival de muzică. Si e normal. Sunt tineri, e final de an şcolar, e vară, a trecut pandemia cu restricţii. Au tot dreptul să se distreze. Însă cea mai puternică formă de distracţie şi socializare implică aproape obligatoriu un consum de substanţe: tutun, alcool şi/sau droguri.

Aflăm în mod oficial că doi tineri au decedat ca urmare a supradozei, unul de 20 de ani la Pantelimon, alţi 97 au prezentat probleme medicale şi 13 au fost internaţi de urgenţă.

Ce ne spune faptul că din cei 73.000, doar câteva sute de tineri au avut probleme de sănătate? Că este cifră mult prea mică.  

Sunt de părere că mulţi mai mulţi tineri au avut probleme de sănătate, s-au simţit rău şi foarte rău, dar prietenii lor nu au solicitat ambulanţa. De ce ? Din multe motive. În primul rând de frică ! "Să-l testeze, să iasă pozitiv la speed şi să ne ia şi pe noi la întrebări! Să vină garda?! Nuu. Lasă-l bă să stea cuminte, să stea şi în câteva ore îi trece. Doarme şi îşi trece." Aici este primul risc. Adolescenţii când fac fapte la risc sau grave prima reacţie este nu să ceară ajutor, ci să ascundă.

Totuşi, ce au făcut autorităţile?

Ne-au relatat că au făcut controale stricte (deci amicii participanţi de pe Instagram mi-au zis că au trecut cu lejeritate), că au dat amenzi şi  au deschis 119 dosare penale legate de droguri. 119 dosare la o participare de 73.000 iarăşi mi se pare o cifră infimă.  

Practic vorbind, câteva studii naţionale au arătat că în cazul participanţilor la festivaluri, 52% au consumat cel puţin o dată droguri şi 70% dintre participanţi au spus că prezenţa poliţiei nu îi descurajează de la consum.

O întrebare simplă. Cat de eficiente pot fi aceste controale? Două, trei pastile le poţi ascunde foarte uşor în orice parte a corpului. Chiar şi 10. Că doar nu vii la festival cu droguri păstrate într-o sacoşă mare sau un ghiozdan la vedere. Mai mult, potrivit unor ştiri chiar dintre cei 500 de persoane care au lucrat în echipa festivalului au fost prinse cu droguri.

Ce s-a mai întâmplat? Aproape toate ştirile ne-au anunţat că s-a făcut informare şi s-au împărţit pliante. Agenţia Naţională Antidrog avea câteva postări pe facebook legate de festival cu puţin peste 100 de aprecieri. Care ar fi impactul ? La cortul lor din cadrul festivalului acţiunile erau glumeţe. Deci eficienţă zero pentru consumatorii la risc şi pentru cei constanţi.

Tinerii consumatori nici n-au auzit de ANA, sunt deja informaţi (ştiuuuu multe) şi ei îşi doresc din tot sufletul să consume. De aceea sunt nerăbdători să participe la acest festival şi la următorul şi următorul.

Ce face ŞCOALA ? Nu foarte multe.

Se trezeşte şi invită nişte "specialişti " şi nişte poliţişti să-i sperie pe tineri, să le explice că drogurile sunt rele şi te omoară. Si face asta nu pentru că este interesată de sănătatea tinerilor, nu o face într-un mod constant, program şi eficient, ci pentru că "a fost un scandal în presă " si şcoala noastră de prestigiu nu trebuie să fie vorbită de rău în presă pentru că îşi strică imaginea!!! Eficientă tot zero. Alteori cu ocazia unor celebrări punctuale (ziua nu-ştiu-care) invită tinerii să scrie mesaje antidrog şi să deseneze. O mare prostie.  

Nu am văzut nicio şcoală/liceu/universitate care să spună clar "noi avem o problemă mare cu drogurile de ani de zile dar am redus fenomenul, avem măsuri stricte, discipline obligatorii, strategie, profesori instruiţi, părinţi implicaţii, personal, medici şi 4 psihologi care acţionează cu eficienţă" . Nici gând. Ştiţi vreo şcoală care are o strategie pentru sănătatea mintală a elevilor şi profesorilor?  Eu nu.

Ce fac autorităţile locale? Dar instituţiile de sănătate? Câte servicii si alternative non psihiatrice pentru tinerii care au consumat droguri avem? Nu secţii de psihiatrie (că doar copilul meu nu e nebun).

Un lucru e clar în România: Statul e ineficient şi indiferent. Sănătatea tinerilor nu reprezintă o prioritate.

Din păcate, din păcate sarcina rămâne doar a părinţilor. Tot pe umerii părinţilor!

Ceea ce este deosebit de greu şi apăsător pentru că cu un adolescent te înţelegi din ce in ce mai greu, pentru că nu te ascultă şi cu un adolescent consumator este infinit mai greu. O altă dramă a României. De ani de zile şi astăzi.

Câteva idei esenţiale

În primul rând aş descuraja şi interzice participarea minorilor la festivaluri, ceea ce se întâmplă pe la alţii. Regulamentul oficial pe site-ul festivalului amintit  preciza că minorii pot participa dacă au un acord scris. Mare brânză.  

 Am mai scris că la cel mai mare festival din lume, Donauinselfest (Austria), care a atras peste 3 milioane de participanţi în 2015 (1.500 de voluntari) intrând astfel în Cartea Recordurilor, cu privire la substanţe organizatorii au declarat public că fac verificări şi te dau afară dacă eşti minor şi cumperi sau consumi alcool!  Treaba asta în Romania nu se aplică nu doar la festivaluri, nici măcar în comerţ, deşi avem o lege nouă cu sancţiuni mari. Minorii romani pot cumpăra lejer alcool de la magazinul din colţ şi de la supermarketuri.

Reducerea disponibilităţii, interzicerea substanţelor alcoolice minorilor salvează vieţi! Organizatorii austrieci au dreptul de a percheziţiona participanţii minori, iar dacă găsesc alcool vor fi amendaţi şi alcoolul va fi confiscat.  

La Tomorrowland este interzisă participarea celor sub 18 ani. Festivalul are toleranţă zero pentru consumul, vânzarea sau deţinerea drogurilor. Pentru descurajarea consumului la intrare sunt plasate coşuri în care-ţi poţi arunca drogurile fără să păţeşti ceva. Dacă eşti depistat, poliţia este anunţată.  

În Australia, la Splendour in the Grass, copiii de 15 ani trebuie să fie însoţiţi de un părinte sau adult de minim 25 de ani. La noi minorii sunt însoţiţi tot de prietenii lor mai mari, 18 ani şi câteva zile.

Ce am mai putea face?

Să o luăm din timp, să avem în centrul atenţiei noastre sănătatea mintală a tinerilor fie că vorbim de şcoală (Ministerul Educaţiei), sănătate (Ministerul Sănătăţii), timp liber şi cultură (celelalte ministere) şi autorităţi locale. Întreaga vară tinerii nu au alternative de petrecere a timpului liber, în oraşele şi satele României nu există de exemplu cluburi de sport, săli de relaxare, timp liber, jocuri de societate, etc pentru tineri. Sa ne gandim la cauzele psihoemotionale pentru care un tanar consuma in mod frecvent droguri. Sa derulam programe pentru parinti. Dar acest subiect necesită o abordare extinsă.

La festivaluri avem nevoie de măsuri de harm-reduction.

Trebuie să reţinem definitiv că întotdeauna vor exista persoane care vor consuma la aceste festivaluri. La Untold în 2021 au fost peste 265.000 de participanţi. Vă daţi seama ce va fi anul acesta. Nu poţi transmite mesaje banale pe pliante ”droguri ucid, nu consuma”. Autorităţile pot adopta acţiuni de reducere a disponibilităţii drogurilor şi organizatorii pentru reducerea efectelor abuzului de substanţe.

Cunoaştem că unele substanţe consumate la festivaluri precum Ecstasy, MDMA duc la creşterea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, deshidratare, anxietate, toate într-o perioadă de vară cu căldură şi cu dorinţa tinerilor de a fi cat mai productivi, fără somn câteva zile, deci epuizare fizică. Tinerii cu acest prilej vor să consume şi mai multe cantităţi de drog şi să încerce noi combinaţii de droguri (în  Irlanda la un festival 9/10 consumatori au declarat în sondaje consum multiplu de droguri), deşi se ştie că la festivaluri puritatea substanţelor este mult mai scăzută ceea ce reprezintă riscuri suplimentare inclusiv supradoză. Din acest motiv, la festivalurile mari din lume există posibilitatea de a testa pilulele. Intr-un alt studiu, 33% dintre tineri au recunoscut că au consumat pentru prima dată Ecstasy la festival.

Organizatorii pot crea locuri cu resurse de hidratare şi hrană (pot furniza apă gratis, cum se oferă în unele cluburi din UK) şi spaţii de odihnă şi relaxare.  

Organizatorii pot suplimenta numărul voluntarilor care să fie instruiţi special să verifice starea de sănătate a participanţilor, să acorde prim ajutor, să reducă riscurile, să se plimbe prin mulţime, să sune ei la 112. Ambulanţe pot fi stationate la festival. Am vazut in weekend filmarea pe TikTok cum o ambulanta se deplasa cu dificultate pentru a ajunge la un caz. Organizatorii pot încuraja participanţii şi mai ales prietenii celor care consumă mult să solicite ajutor. O serie de mesaje pot rula:

Eşti prieten, nu medic, aşa că nu-ţi fie teamă să ceri ajutor pentru prietenul tău care nu se simte bine.

Bea apă, mănâncă înainte de a începe distracţia. Odihneşte-te. Consumă mai puţin decât consumi de obicei, etc. 

 Avertizez că vacanta începe. Festivalurile vor fi săptămânale şi cu tristeţe vom auzi de alte cazuri similare!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite