Când preoţii BOR se transformă în clică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română a mai marcat joia trecută, prin slujitorii ei, o performanţă negativă. Ne-a dat tuturor cu flit arătându-ne că unii dintre preoţii ei pot fi mai presus de lege.

Mai exact. 30 de popi, după cum am văzut la televizor cu toţii viteji, unul şi unul, mai puţin cu zece decât cei 40 de hoţi ce l-au înfruntat pe Ali Baba nu au avut nimic mai bun de făcut decât să se constituie în alai pentru ÎPS Teodosie Snagoveanu. Care a cam călcat în străchini şi care e cam mânjit pe mâini de mierea din borcanul necinstei.

Obligat de lege să se ducă a da cu subsemnatul periodic în conformitate cu regulile specifice controlului judiciar, Şpagoveanu a simţit nevoia unor sutane de companie, a unor badigarzi cu barbă albă, oameni în negru al căror rost a fost acela de a-i da curaj şi un plus de bărbăţie. Însuşiri care nu l-au părăsit pe Înalt Prea Şpăgarul respectiv atunci când a încasat mită după mită ba pentru a da o parohie, ba spre a facilita o admitere la Facultatea de Teologie, dar de care a devenit brusc defectiv în momentul în care i s-a reamintit că încălcarea rânduielilor omeneşti implică anumite consecinţe. Poate chiar zornăit de cătuşe.

Şi ca prostia şi ticăloşia feţelor bisericeşti din cale afară de dedulcite la păcatele lumeşti să fie absolute, unul dintre însoţitori a şi teoretizat gestul în felul următor: „Biserica trebuie să arate că are unitate şi unitatea se susţine prin preoţi, prin credincioşi”.

Nu mă prea pricep eu din cale afară la ceea ce scrie în Cartea Sfântă şi nici la alte amănunte legate de canoanele preoţeşti, însă cu toate astea ştiu că una dintre cele zece porunci îi impune oricărui credincios să nu fure. Or, mita este, la urma urmei, o formă de furt. Sau nu-ia aşa părinte blogger Eugen Tănăsescu care ţi-ai dat cu firma-n cap scuzând alaiul respectiv al cărui rost ar fi fost acela de a apăra integritatea fizică a şpăgarului arhiepiscop în faţa căruia faceţi incalificabile mătănii?

Mă întreb. Să se fi dat oare derogare de către Sfântul Sinod, de Prea Fericitul Patriarh al BOR în persoană de la această prevedere biblică în numele unităţii întru credinţă?

Sper că nu. Însă tare mă miră tăcerea BOR şi a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei faţă de nerozia celor 30 plus 1 preoţi din Constanţa.

În afara de ea, de nerozie, sigur mai rămâne doar un lucru. Că nici Sfântul Sinod, nici patriarhul Daniel, nici o bună parte dintre ierarhii BOR nu au învăţat nimic din gafele comise anul trecut cu ocazia incendiului din Clubul Colectiv şi că se încăpăţânează ca, în numele unităţii întru nesimţire, să se îndepărteze tot mai mult de popor. Să se transforme în clică.    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite