Când înotul devine caritabil

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îmi place să înot cu Învingem Autismul

Eu mâine, sâmbătă, 6 iulie, îmi iau mai mulţi prieteni şi familia şi merge la Swimathon Bucureşti. Nu ştiu să înot, deşi mi-ar plăcea. Dar sunt şase oameni acolo, printre alte zeci, care ştiu să înoate şi care participă pentru o cauză în care credem împreună.

Mă duc să îi sprijin şi eu cu încurajările mele din galerie şi cu donaţii. Fiecare echipă, formată din oameni care poate nici nu s-au cunoscut înainte, strânge astfel bani ca un proiect al unei organizaţii în care cred să devină realitate şi să aibă rezultate pentru oameni.

Cauza în care cred cel mai mult este cea a autismului. Mă duc sâmbătă la Swimathon ca să susţin un proiect al asociaţiei noastre – Învingem Autismul, prin care 12 copii cu autism vor putea să facă lecţii de înot timp de un an de zile. Înotul nu numai că le place, dar le face şi foarte bine, ajutându-i să-şi conştientizeze corpul şi să se integreze senzorial, două abilităţi foarte importante pentru a-şi depăşi dizabilitatea.

Iar pentru noi înoată şase oameni cu suflet, din domenii diferite: actriţa Ioana Ginghină, ONG-istul Ionuţ Sibian - directorul FDSC şi fiul său Vladimir, bloggeriţa Ana Morodan, instructorul de înot Iulia Carp şi Ioana Budiaci care lucrează în sistemul bancar, oameni care nu s-au mai cunoscut înainte, dar care vor face o echipă minunată pentru că îi leagă lucruri în comun: solidaritatea pentru copiii cu autism, dorinţa de ajuta şi de a mobiliza oameni şi desigur pasiunea pentru înot. Lucruri foarte sănătoase, nu? Principii de viaţă pentru orice ţară civilizată, pentru că Swimathon Bucuresti este un eveniment caritabil care în alte ţări cu tradiţie în filantropie, are deja tradiţie şi ca metodă, pe lângă alte şi alte competiţii sau “spectacole” sportive prin care oameni îşi oferă astfel timpul şi abilităţile, dar şi cercul lor de cunoştinţe şi prieteni pentru a strânge bani pentru o cauză. O cauză în care cred, un proiect care poate să facă schimbări în viaţa unor oameni, a unei comunităţi, coordonat de o organizaţie cu oameni de încredere.

Până acum, pentru proiectul nostru am strâns din cercurile de prieteni ai înotătorilor şi ai asociaţiei 3.460 lei. Mai avem nevoie de vreo 5 ori mai mulţi bani pentru un an de lecţii de înot pentru 12 copii cu autism. Cei care vor să susţină proiectul nostru sau altul înscris în Swimathon, pot dona în timpul evenimentului sau online.

Competiţia de înot de sâmbătă are loc la Bazinul Olimpic din Complexul Sportiv Lia Manoliu, între orele 10-13. Evenimentul este organizat de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Swimathon aliniază la start 19 cauze comunitare şi un caz umanitar: viaţa unui băieţel de 6 luni. 30 de echipe şi peste 120 de înotători - persoane publice, angajaţi din companii sau oameni cu spirit civic - se adună la Swimathon şi înoată pentru cauzele în care cred. Intrarea la eveniment este liberă pentru oricine vrea să susţină la faţa locului unul dintre proiecte.  Familiile pot participa cu copiii, pentru că organizatorii au pregătit programe distractive pentru ei.

Alte persoane publice care înoată sunt: vedeta tv Roxana Iliescu pentru cazul umanitar, fotbalistul Miodrag Belodedici pentru Salvai Copiii, scriitorul Vasile Ernu pentru Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti, actorul Vladimir Drăghia, pentru Mai Mult Verde. Actriţa Andreea Ibacka este gazda evenimentului de la Bazinul Olimpic Lia Manoliu.

Şi iată şi organizaţiile înscrise la competiţia din Bucureşti:

Fundaţia Inocenti, filiala Bucureşti, pentru un program de prevenire a eşecului scolar; Asociaţia pentru Proiecte Sociale Sustenabile, pentru platforma de crowdfunding ; Incubator 107, pentru Iurta Călatoare; Centrul de Resurse pentru Participare Publica, pentru programul „Oraşul noştru, nu moşia lor”; Asociaţia Învingem Autismul, pentru programul „Îmi place să înot”; Asociaţia pentru Dravet şi alte epilepsii rare, pentru Centrul de zi „Există speranţă”; Asociaţia „Bună dimineaţa, Bucureşti”, pentru tipărirea a 60.000 de exemplare a ziarului propriu; Fundatia PACT, pentru programul de finanţare „PACT pentru comunitate”; Fundaţia Principesa Margareta a României, pentru Centrul Generaţii; Salvaţi Copiii, pentru un incubator pentru copii prematuri; Asociaţia Christophori International, pentru Şcoala Liberă Waldorf; Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare, pentru Clinica de Alăptare; Habitat for Humanity Romania, pentru Casa Mihail; Asociaia Headsome Communication pentru Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti; Asociaţia ALIAT pentru un program de terapie prin artă pentru persoanele cu un consum problematic de alcool; Centrul Social Casa Noastră al DGASPC sector 2; Mai Mult Verde, pentru Bariera de copaci de lângă Ploieşti. Cazul umanitar este al copilului Vlăduţ Botanu, care, la şase luni, are nevoie de un transplant de ficat.

De asemenea, Fundaţia Comunitară Bucureşti strânge fonduri pentru a acoperi costurile de organizare a Swimathon, iar Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, pentru programul YouthBank.

La Swimathon s-au înscris şi echipe de înotători din companii. Astfel, echipa Porsche Romania înoată pentru Vlădut, echipa companiei Romanian Software înoată pentru Fundaţia Inocenti, Provident România susţine proiectul Casa Mihail şi proiectul Casa Noastra, iar echipele BRD GSG şi Raiffeisen Bank înoată pentru YouthBank.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite