Când începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani. Maratoanele de vaccinare continuă în toată ţara VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a început deja pregătirile logistice pentru administrarea vaccinului la copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani şi optimizarea platformei de programare, după ce acesta va fi autorizat, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă, Coordonatorul Campaniei de Vaccinare susţine marţi o conferinţă de presă la Palatul Victoria unde oferă mai multe detalii despre imunizarea copiilor de 5-11 ani, despre evoluţia numărului de persoane vaccinate cu Doza I în ultimele 4 săptămâni şi despre acţiunile de vaccinare a persoanelor din mediul rural.

Până acum au fost identificate 45 de cabinete în unităţi sanitare şi alte 135 de cabinete în centre de vaccinare unde se foloseşte vaccin Pfizer unde se va putea face vaccinarea copiilor, însă situaţia este în dinamică, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Agenţia Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare a vaccinului Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani pe 25 noiembrie, iar cel mai probabil pe data de 26 noiembrie, Uniunea Europeană va autoriza acest vaccin pentru folosirea pe teritoriul său la această grupă de vârstă, a anunţat marţi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinul Moderna ar urma să fie şi el autorizat pentru copii de 6-11 ani la mijlocul lunii decembrie”, a declarat Gheorghiţă. 

Copii vor putea fi imunizaţi în centrele de vaccinare din fiecare oraş, în unităţile sanitare sau în cabinetul medicului de familie. De asemenea, flacoanele cu vaccinul pentru copii este diferit faţă de cele pentru adulţi.

Vaccinarea în perioada Sărbătorilor 

Livrarea vaccinului şi campania de vaccinare vor continua şi în perioada sărbătorilor de iarnă, dar programul va fi diferit şi adaptat în funcţie de solicitările cetăţenilor.

„Noi am trimis la DSP ajustările asupra programului de sărbători pentru ca personalul  medical să se bucure de sărbători. Singurele persoane care se vor putea imuniza vor fi cetăţenii deja înscrişi pe platformă pentru acea perioadă”, a zis Gheorghiţă.

VIDEO

Câte persoane s-au imunizat până în prezent

149.893 de români s-au vaccinat în ultima săptămână, în scădere cu aproximativ 15% faţă de săptămâna anterioară, când se vaccinaseră 175.647 de persoane.

„Printre persoanele nou vaccinate, domină cele din grupa de vârstă sub 60 de ani - 77% dintre persoanele nou vaccinate. Peste 11.600 de persoane au fost vaccinate în ultima săptămână de echipe mobile în mediul rural”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte doza booster, peste 1.370.000 de români au făcut pănă acum această doză de vaccin, ceea ce înseamnă aproximativ 44% din numărul total al persoanelor eligibile pentru doza booster - care au cel puţin 6 luni de la schema de vaccinare completă. Până pe 22 mai, 5,1 milioane de persoane se vaccinaseră cu schemă completă în România.

57% dintre cei care au primit doza booster sunt persoane vulnerabile - în vârstă sau cu afecţiuni cronice.

Numărul de centre de vaccinare active la nivel naţional - 762 de centre de vaccinare active totalizând 1.120 de cabinete de vaccinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite