Campania de vaccinare anti-COVID, cea mai mare din istoria omenirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazurile severe de COVID şi decesele au scăzut rapid FOTO SHUTTERSTOCK
Cazurile severe de COVID şi decesele au scăzut rapid FOTO SHUTTERSTOCK

Actuala campanie de vaccinare anti-COVID-19 este cea mai mare din istorie, în condiţiile în care peste 1 miliard de doze au fost administrate deja în 172 de ţări, potrivit Bloomberg.

Iar cea mai recentă rată de vaccinare a fost de aproximativ 18,3 milioane de doze administrate pe zi.

În acelaşi timp 6,6% din populaţia globului a fost vaccinată împotriva COVID-19, scrie Bloomberg, citată de Europa FM.

Dar distribuţia este inegală. Ţările cu cele mai mari venituri se vaccinează de aproximativ 25 de ori mai repede decât cele cu venituri mai mici. 

La scară globală, însă, este un nivel descurajant de vaccinare. 

În ritmul actual, de 18,3 milioane de doze pe zi, ar fi nevoie de ani pentru a atinge un nivel semnificativ de imunitate globală. Cu toate acestea, rata creşte constant, şi apar noi vaccinuri. 

Israelul a fost primul stat care a arătat că vaccinarea are efecte la nivel naţional. 

Cazurile severe de COVID şi decesele au scăzut rapid. O analiză separată în Marea Britanie a arătat rezultate similare. 

Furnizarea de miliarde de vaccinuri pentru a opri răspândirea Covid-19 la nivel mondial este una dintre cele mai mari provocări logistice întreprinse vreodată.

La noi în ţară, numărul persoanelor vaccinate a ajuns ieri la 2.983.609, din care 2.288.830 au primit vaccinul Pfizer, 275.799 pe cel produs de Moderna şi 418.980 pe cel de la AstraZeneca.

Iar prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi, 22 aprilie, că dacă România va avea cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, ar putea fi ridicate şi anumite restricţii, dar nu şi masca. Iar coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă crede că obiectivul va fi atins, dar că este nevoie de „puţin efort”.

„Până la sfârşit de aprilie, eu estimez că vom avea în jur de 3,2-3,3 milioane de persoane vaccinate. În luna mai ar trebui să vaccinăm circa 1,7-1,8 milioane de persoane, incluzând medicii de familie. De mâine, începe vaccinarea în acele centre de vaccinare organizate de operatorii privaţi”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Totodată şi secretarul de stat Andrei Baciu, spunea că România „este în grafic” pentru atingerea obiectivului de 5 milioane de vaccinaţi în 1 iunie în contextul în care s-ar vaccina cu prima doză 50.000 de persoane zilnic.

De altfel doar ieri au fost vaccinate aproape 89,679 de persoane, potrivit raportărilor Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite