Campania din Libia, coordonată politic de un comitet ad hoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorii la NATO au aprobat o structură de comandă-hibrid pentru Libia.

Traian Băsescu: România va participa la operaţiunile din Libia, vom trimite o fregată cu 207 de militari

Ceea ce înseamnă că alianţa va conduce numai operaţiunile militare pentru asigurarea zonei de interdicţie aeriană, în timp ce deciziile politice vor fi luate de un comitet ad hoc al miniştrilor de Externe ai ţărilor participante.

Acest aranjament a fost decis prin convorbiri telefonice între Casa Albă , Palatul Elysée şi Downing Street, marţi, în urma a două zile de discuţii tensionate ale diplomaţilor NATO. Germania, Franţa şi Turcia s-au opus preluării deciziilor politice de către NATO.

„Cred că în următoarele zile situaţia fi clară şi va fi un acord între toţi cei care participă la acest proces", a declarat preşedintele american Barack Obama.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a spus că acest comitet al miniştrilor de Externe se va reuni pentru prima dată în această săptămână la Bruxelles, Paris sau Londra.

Dacă toate cele 21 de ţări ale Ligii Arabe (fără Libia), Canada, Norvegia, SUA şi ţările UE care participă la acţiunea militară (Danemarca, Italia, Franţa, Spania, România, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Belgia) vor avea un loc la masa deciziilor, comitetul va număra 33 de membri.

Tancurile lui Gaddafi, luate ca ţintă

Atacurile aliaţilor ţin la sol avioanele lui Gaddafi şi au reuşit să împiedice înaintarea forţelor acestuia către fieful opoziţiei, Benghazi. Armata lui Gaddafi menţine însă asediul asupra oraşelor controlate de rebeli. Tancurile lui Gaddafi continuă să bombardeze oraşul Misrata, din vestul ţării, şi orăşelul Zintan, de lângă graniţa cu Tunisia, potrivit Reuters.

Amiralul Peg Klein, comandatul portavionului American USS Kearsarge, a declarat pentru Reuters că tancurile vor fi luate drept ţintă de avioanele aliaţilor. În estul Libiei, rebelii dezorganizaţi şi slab echipaţi nu au reuşit să beneficieze de campania aeriană.

Cel puţin două explozii la Tripoli

„Nu ne vom preda. Îi vom învinge prin orice mijloace. Suntem gata de luptă", a declarat Gaddafi în noaptea de marţi spre miercuri, în faţa susţinătorilor săi care formaseră un lanţ uman în jurul complexului său rezidenţial din Tripoli.

„Acest atac e organizat de o şleahtă de fascişti care vor ajunge la lada de gunoi a istoriei", a spus Gaddafi. Discursul său a fost urmat de un foc de artificii, de ovaţiile mulţimii şi de focurile de armă trase în aer.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat că există informaţii potrivit cărora Muammar Gaddafi caută opţiuni pentru a părăsi Libia. „Am auzit că oameni apropiaţi lui iau legătura cu oameni pe care-i cunosc prin lume", a spus ea. Clinton a recunoscut  însă că dovezile sunt insuficiente pentru a confirma intenţia lui Gaddafi de a pleca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite