Lege drastică împotriva campaniei antivaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii ar putea fi sancţionaţi de autorităţi, care intenţionează să elaboreze o lege a vaccinării, dat fiind faptul că tot mai mulţi români refuză să-şi imunizeze micuţii, iar epidemii care se credeau de mult eradicate riscă să reapară.

Mai exact, acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării.


„Există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor. În acest context, există riscul reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Să nu uităm că poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării”, a atras atenţia inclusiv ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Măsura, deşi este una coercitivă, este văzută cu ochi buni de specialişti, dar şi de mulţi dintre părinţi, care spun că dacă legea prevede o serie de vaccinuri obligatorii pentru cei mici, părinţii care nu se supun ar trebui să plătească pentru lipsa de responsabilitate. În elaborarea legii, autorităţile se vor inspira din experienţa altor ţări europene, în care vaccinarea este obligatorie.

„Acoperirea vaccinală a scăzut în primul rând pentru că bolile prevenibile prin vaccinare au dispărut, însă nu înseamnă că nu pot să reapară. Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 95%, în România ne situăm undeva la 88 - 89%, ceea ce înseamnă că vom ajunge în situaţia de a avea epidemii de rubeolă sau rujeolă”, a declarat, pentru „Adevărul”, conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Acoperirea vaccinală în Bucureşti şi Arad, sub 80%

Medicul atrage atenţia că Bucureştiul şi Aradul sunt două dintre marile oraşe în care acoperirea vaccinală a scăzut sub pragul de 80%.

„Alte motive pentru care nu mai sunt vaccinaţi copiii sunt legate de informarea părinţilor, care citesc din tot felul de surse neavizate că serul nu este bun. Este însă adevărat că sunt şi copii care nu au mai fost vaccinaţi din cauza sistemului. Mai exact, din cauza unor întârzieri în furnizarea vaccinului către direcţiile de sănătate publică. Practic, prin noua lege, ne dorim să rezolvăm aceste probleme dar şi să găsim soluţii pentru aprovizionarea cu vaccin”, a completat Alexandru Rafila.

„Lipsesc vaccinuri importante din spitale”

De pildă, profesorul Maria Stamatin, directorul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi, arată că vaccinurile din schema naţională au lipsit anul trecut pentru perioade bune de timp. Astfel, nou născuţii au fost trimişi acasă fără a li se administra vaccinul antihepatitic sau cel antituberculoză.
„Nu poţi să îi pretinzi părintelui să îşi vaccineze obligatoriu copilul dacă tu nu îi oferi serul. Prin urmare, autorităţile trebuie să-şi ia angajamente serioase şi să ne aprovizioneze constant cu vaccin, pentru a nu mai ajunge în situaţia de a rechema copiii la maternitate două-trei luni după ce i-am externat”, a subliniat medicul neonatolog din Iaşi.

Însă exemplul de mai sus este până la urmă un caz fericit, pentru că aceşti copii au fost imunizaţi. Problema este că în maternitatea de la Iaşi se nasc, lunar, 450 de copii şi tot lunar, numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze nou-născuţii creşte. „Din păcate, în România trebuie să ni se aplice măsuri coercitive pentru a intra în rând cu lumea civilizată. Mai grav este că în ultima vreme am auzit şi doctori care sunt împotriva vaccinării, nu doar părinţi”, a explicat Stamatin.

„Suntem îngrijoraţi de efectele adverse”

În schimb, Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, arată că părinţii sunt îngrijoraţi din cauza efectelor negative ale unor vaccinuri, motiv pentru care unii preferă să nu-şi imunizeze copiii.

„Autorităţile ar trebui să ţină, însă, cont de faptul că sunt copii care suferă de diabet sau de cancer şi care nu pot fi vaccinaţi. Părinţii refuză din cauză că sunt îngrijoraţi de efectele adverse, deşi sunt îngrijoraţi şi de epidemiile care pot apărea. Atâta vreme cât e consimţământ informat, sunt părinţi care preferă diverse tratamente naturiste”, a explicat Guna.

Amenzi de la 200 la 15.000 de euro în alte ţări

La ora actuală, cele mai multe state europene aplică amenzi substanţiale părinţilor care nu îşi vaccinează copiii, asta pentru că imunizarea este obligatorie prin lege, spune şi doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România.

„În Slovacia, Slovenia şi Ungaria, de pildă, pedeapsa este o amendă, care poate varia de la 300 de euro la 15.000 de euro. În Franţa, părinţii riscau să facă şase luni de închisoare dacă nu îşi imunizau copiii. E dificil însă să evaluezi dacă o astfel de măsură va influenţa decizia părinţilor români”, a declarat, pentru „Adevărul”, Olsavszky.

Acesta subliniază însă că este nevoie de mai multe campanii de informare. „În ultimul raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) se arată că rata de refuz este la egalitate cu lipsa vaccinurilor din cabinete. Prin urmare, este nevoie de aprovizionare continuă cu ser”, a conchis Olsavszky.

Australienii taie ajutoarele

Premierul australian, Tony Abbott, a anunţat că părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoare de la stat în valoare de până la 11.000 de dolari pe an, relatează CNN. În prezent, părinţii pot opta să nu le facă copiilor lor anumite vaccinuri din motive religioase sau medicale, ori declarând pe proprie răspundere că se opun vaccinării, dar ei primesc în continuare alocaţii pentru creşterea copiilor.

Însă conform noilor reglementări, care vor intra în vigoare în ianuarie 2016, părinţii nu vor mai primi ajutoare de la stat dacă refuză vaccinarea pe proprie răspundere. Ca urmare a acestei măsuri, mii de familii ar putea pierde ajutoarele sociale, în condiţiile în care Guvernul australian estimează că peste 39.000 de copii cu vârsta sub şapte ani nu au fost vaccinaţi din cauza obiecţiilor părinţilor.

MS: Nu vor sancţiuni cu închisoarea

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a subliniat că proiectul de lege privind imunizarea va fi elaborat împreună cu specialiştii din domeniu şi că va fi implementat doar după ce va fi supus dezbaterii publice. „Proiectul va fi conceput pe informarea părinţilor şi conştientizarea necesităţii vaccinării, iar autorităţile nu vor impune sancţiuni cu închisoarea pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor. Cel mai probabil aceştia vor fi amendaţi”, au subliniat reprezentanţii MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite