UPDATE Camera Deputaţilor a votat în unanimitate legea care permite organizarea examenului de rezidenţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor / FOTO Inquam Photos / George Călin
Camera Deputaţilor / FOTO Inquam Photos / George Călin

Deputaţii a adoptat în unanimitate, cu 225 de voturi „pentru”, proiectul de lege care deblochează criza rezidenţiatului. Examenul se va desfăşura pe 8 decembrie. Camera Deputaţilor este for decizional, legea îndreptându-se către preşedintele Iohannis pentru promulgare.

UPDATE Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul care deblochează organizarea examenului de rezidenţiat. Astfel, acesta se va desfăşura pe 8 decembrie, fără să mai fie necesară semnătura ministrului Educaţiei anul acesta. Legea urmează să fie trimisă preşedintelui pentru promulgare. 

Deputaţii au adoptat şi un amendament faţă de forma adoptată în Senat a proiectului de lege. Astfel, proiectul prevede că cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului şi trebuie să fie cel puţin egală cu numărul de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină şi Farmacie.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, după şedinţa conducerii Camerei, că şedinţa va avea loc de la ora 16,00 pentru a discuta acest proiect, urmând să fie dat şi votul final, scrie agerpres.ro.

Luni, Biroul permanent decisese, iniţial, ca deputaţii să nu aibă şedinţă de plen, ci să lucreze în comisii având în vedere audierile miniştrilor propuşi în Cabinetul Orban.Ulterior, Simonis a anunţat că propune ca şedinţa Biroului permanent şi plenul Camerei să fie convocate marţi pentru a fi adoptat proiectul de lege privind Rezidenţiatul.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţea trecută, în unanimitate (72 de voturi "pentru"), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului. Proiectul elimină necesitatea semnăturii ministrul Educaţiei pentru organizarea examenului din anul acesta.

Pentru anul în curs, concursul pentru rezidenţiat se va desfăşura aşa cum era stabilit, pe 8 decembrie, şi în acest sens. Actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că, "prin derogare, concursul naţional pentru admiterea în Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie".

Chiar dacă măsura este una urgentă, reprezentanţii studenţilor cer mai multe clarificări din partea deputaţilor. Principala nelămurire a acestora pleacă de la unele formulări din lege care lasă un spaţiu prea larg de interpretare cu privire la mai multe detalii cheie din procesul de organizare a rezidenţiatului. „Senatorii au avut o intenţie bună cu legea aceasta – s-au adăugat amendamente care ar debloca actuala situaţie a examenului, dar procesul a fost un pic grăbit şi există nişte hibe în legea trecută în Senat. De exemplu, nu este foarte clar cum se va stabili cifra de şcolarizare şi nu este foarte clar cum se va organiza examenul şi dacă acesta va rămâne centralizat sau descentralizat”, a declarat preşedintele Teodor Blidaru, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR). 

FASMR le-a propus deja deputaţilor şi o serie de amendamente care a clarifica situaţia. Printre acestea, se numără şi propunerea ca cifra de şcolarizare să fie „cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs”, precum şi o serie de amendamente care elimină orice posibilă interpretare a textului legii într-o direcţie care ar duce la descentralizarea examenului de rezidenţiat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite