Cadrele medicale din România se îmbolnăvesc pe capete de Covid-19: s-a ajuns la 3.335 de cazuri de infectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi este acum cea mai afectată unitate medicală FOTO C Crângan
Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi este acum cea mai afectată unitate medicală FOTO C Crângan

Cel mai nou raport emis de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică (INSP) arată că numărul de cadre medicale care s-au îmbolnăvit de Covid-19 a crescut alarmant în ultima vreme, circa 11,4% din personal fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Raportul săptămânal de supraveghere emis INSP, pentru săptămâna 29 iunie – 5 iulie, scoate în evidenţă şi faptul că 46,6% din totalul cazurilor de Covid-19 s-au înregistrat în Bucureşti, Braşov, Argeş, Prahova şi Galaţi. 

Alarmant este că un caz din nouă a fost înregistrat la personalul medical, iar acest lucru a dus la scăderea dramatică a capacităţii de reacţie a sistemului de sănătate. Numărul total de cazuri de Covid-19 din rândul personalului medical, de la debutul epidemiei, a ajuns deja la 3.335.

În aceeaşi perioadă, 44,9% din totalul deceselor au fost în Argeş, Bucureşti, Prahova, Dâmboviţa şi Suceava. În ceea ce priveşte distribuţia demografică, 78,2% dintre decesele din România au fost la persoane peste 60 de ani, iar 58,7% s-au înregistrat la bărbaţi.

Comorbidităţile rămân în continuare un element important: 93,9% din totalul celor decedaţi aveau cel puţin o altă afecţiune. Cele mai multe decese au fost la persoane care sufereau de afecţiuni cardiovasculare-65,3%, de diabet-30,6%, afecţiuni neurologice-22,4%, afecţiuni renale-19,9%, afecţiuni pulmonare-18,3%, obezitate-17%, neoplasm-12,1%.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi este una dintre unităţile medicale unde lucrurile au luat-o razna în ultimele zile, după ce în prima fază de la debutul pandemiei nu s-au înregistrat probleme deosebite. Pe 7 iulie, alte 15 cadre medicale de au fost testate pozitiv la Covid-19, astfel că numărul angajaţilor confirmaţi cu noul coronavirus a ajuns acum la 53. De asemenea, în aceeaşi zi, 10 pacienţi au fost diagnosticaţi cu Covid-19, în vreme ce medicii şi asistenţii rămaşi la datorie (adică doar jumătate din total; restul sunt fie internaţi, fie în carantină) se plâng de epuizare fizică şi psihică.

Patru secţii din spitalul gălăţean (cel mai mare din jumătatea de sud a Moldovei) au fost închise pentru efectuarea dezinfecţiei, iar în restul secţiilor se lucrează în regim de avarie. De câteva zile nu se mai fac internări în unitatea medicală, cu excepţia cazurilor de urgenţă majoră.

În total, de la începutul crizei, 145 de cadre medicale de la spitalele din judeţul Galaţi s-au infectat cu noul coronavirus, adică în jur de 5% din numărul de cazuri la nivel naţional. De altfel sistemul sanitar este aproape de colaps în judeţ. Mai sunt doar 43 de paturi libere pentru adulţi şi 8 paturi pentru copii. În ATI, în Spitalul Judeţean, pot fi primiţi maxim 7 pacienţi, acum sunt 6. 

„Facem apel către toţi locuitorii Galaţiului la responsabilitate, să aibă încredere în măsurile dispuse de autorităţi, să poarte mască şi să nu se încreadă în fake news-urile lansate de unii care până acum au stat ascunşi şi au ieşit acum la lumină”, este apelul lui Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi.

În cinci zile, în judeţul Galaţi s-a bătut permanent recordul zilnic de îmbolnăviri de Covid-19. De la începutul pandemiei, 1.112 gălăţeni au fost fost confirmaţi pozitiv, iar media ultimei perioade este de peste 40 de noi cazuri pe zi.

Vă mai recomandăm şi:

Ni se închid tot mai multe porţi în Europa. Austria impune carantina obligatorie pentru români, în urma creşterii cazurilor de Covid-19 

Nelu Tătaru afirmă că România se află pe a doua pantă ascendentă a pandemiei: Acum trei săptămâni rata de transmitere era de 0,7. Acum e de 1,4 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite