Bustul lui Corneliu Coposu încaieră autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul din Arad  al lui Corneliu Coposu
Bustul din Arad al lui Corneliu Coposu

Un bust al seniorului ţărănist Corneliu Coposu aflat într-un parc din Arad a fost considerat inestetic de reprezentanţii Ministerului Culturii, care i-au amendat pe edili pentru amplasare ilegală.

Un monument dedicat lui Corneliu Coposu şi amplasat de curând în parcul de la Pădurice din municipiul Arad nu este pe placul reprezentanţilor Ministerului Culturii. Ei spun că bustul este inestetic şi că a fost aşezat ilegal.  
Locul unde a fost plasată statuia a fost ales de Primăria Arad şi pentru faptul că se află la mică distanţă de o stradă care poartă şi ea numele fruntaşului ţărănist. Pentru a o putea expune în spaţiul public, primăria trebuia să obţină de la Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii două avize: unul de amplasare şi celălalt estetic, ambele obligatorii.

Primăria a pus carul înaintea boilor

Edilii au amplasat bustul şi abia apoi au cerut avizele de la forurile în drept. Care au refuzat să le mai dea, printre altele, pe motiv că statuia nu întruneşte anumite criterii de frumuseţe. Ministerul Culturii a dat însă o amendă de 8.000 de lei pentru amplasare ilegală. 

Cât priveşte estetica monumentului realizat de sculptorul arădean Dumitru Şerban, în adresa primită de la Ministerul Culturii se precizează că o comisie naţională a analizat sculptura, dar că acordarea avizelor a fost respinsă cu unanimitate de voturi. „Comisia apreciază iniţiativa şi eforturile autorităţilor locale de a îmbunătăţi imaginea oraşului, însă consideră în acest caz că rezultatul este mult sub aşteptările sale, mai ales din partea unui autor cu creaţie importantă", se arată în document.

Întrucât lucrarea de artă vizuală „Bust Corneliu Coposu" a fost deja amplasată, actul oficial specifică, în plus, că Ministerul Culturii va întreprinde măsurile legale în vigoare. „Vă transmitem pe această cale rugămintea ca, pe viitor, propunerile de acest gen să fie transmise în faza de modelaj, astfel încât în cazul în care se dovedeşte necesar să poată fi efectuate modificări care vor fi în beneficiul organizatorilor, oraşului şi autorului", se scrie în adresă.

Documentul din 7 iunie 2012 poartă semnătura ministrului de la vremea respectivă, Mircea Diaconu.  

Falcă: „Noi am primit bustul de la fundaţie"

Bustul lui Coposu a ajuns în posesia municipalităţii arădene în urma unei donaţii făcute de Fundaţia „Corneliu Coposu" - filiala Arad. Donaţia s-a făcut sub condiţia ca statuia să fie amplasată în spaţiul public până la finalul anului 2011, ceea ce s-a şi întâmplat.

„Noi am primit bustul, prin donaţie de la Fundaţia «Corneliu Coposu» şi am făcut soclul. Prin semnătura ministrului Diaconu, ni s-a refuzat percepţia pozitivă a acestui bust, mai mult de atât, am fost şi amendaţi cu 8.000 de lei pentru că l-am primit. Adică nu au acceptat din punct de vedere artistic lucrarea domnului Dumitru Şerban. Am fost amendaţi pentru că nu am cerut avizul comisiei Ministerului, deşi noi am primit acest bust. Monumentul trebuia să primească avizul înainte de a ajunge la noi. Fundaţia are acceptul imaginii bustului de la familia Coposu, deci nu văd unde ar fi problema", a precizat primarul Gheorghe Falcă.

Edilul a declarat că a contestat amenda primită şi nu va muta statuia atâta vreme cât e un proces în derulare.

Şuşară: „Este o lucrare cuminte, convenţională"

Cât priveşte frumuseţea sau urâţenia sculpturii, artiştii plastici arădeni spun că bustul e făcut ca la carte, dar plăcile lasă de dorit.  „Dumitru Şerban este un sculptor foarte important şi apreciat. El şi-a făcut treaba bine. Într-adevăr, plăcuţele sunt sub orice critică. Aşa se întâmplă când nu este consultat artistul. Ele sunt din plastic, nu din bronz, cum ar fi trebuit. La soare, normal că s-au curbat. Nici scrisul nu este făcut la dimensiunile la care ar fi trebuit", a spus Vasile Gui, artist plastic.

La rândul său, criticul de artă Aurelia Mocanu afirmă că bustul semnat de sculptorul Dumitru Şerban „este o lucrare onestă a genului comemorativ-monumental" şi „nu este o derapare neprofesională sau o aberaţie a figurativului la scară mare (gen «Avram Iancu» al Clujului, «Vioara» amplasată lângă Spitalul Colţea din Bucureşti de fostul primar Liviu Negoiţă)".

Criticul de artă  Pavel Şuşară consideră că o comisie poate găsi argumente pro şi contra, în funcţie de ceea ce-şi propune. „Este o lucrare cuminte, convenţională, un omagiu adus lui Corneliu Coposu, fără pretenţii artistice prea mari", a argumentat el.  Criticul consideră că nu e o lucrare de respins, pentru că nu marchează un spaţiu public foarte pretenţios, cum ar fi centrul unui oraş. „Dacă e pusă într-o zonă cu vegetaţie sau într-un parc, este în regulă", punctează Pavel Şuşară. În opinia criticului, comisia se poate prevala de faptul că e o sculptură în stilul secolului al XIX-lea şi nu conţine aspiraţiile momentului, într-o perioadă mai dinamică.

"Prin semnătura ministrului Diaconu, ni s-a refuzat percepţia pozitivă a acestui bust, mai mult de atât, am fost şi amendaţi cu 8.000 de lei pentru că l-am primit. "
Gheorghe Falcă primar Arad

Mircea Diaconu susţine că a mers pe mâna specialiştilor

Întrebat care sunt motivele pentru care a respins acordarea avizelor acestui monument, fostul ministru al Culturii, Mircea Diaconu, a declarat că este vorba despre o hotărâre a Comisiei Naţionale pentru Monumente pe care el a aprobat-o. „În această Comisie sunt specialişti, ei au luat o decizie, iar eu am aprobat-o. Asta am încercat în perioada cât am fost la minister, ca ministrul să nu mai ia de unul singur hotărâri. Este hotărârea lor. Nu am înfiinţat eu această comisie şi nu aveam de ce să le contest hotărârea." Sculptorul Dumitru Şerban nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima opinia referitoare la acest subiect.  A contribuit Dan Boicea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite