Bursele pentru românii de pretutindeni ar putea creşte. Iniţiator: „Tinerii din diaspora vor avea resursele pentru a studia la universităţile din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Portainvatamant.ro
Foto: Portainvatamant.ro

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, actualizarea burselor acordate românilor de pretutindeni pentru a studia la universităţile din România. Astfel, bursele vor creşte de la aproximativ 320 lei/lună la valoarea echivalentă burselor sociale acordate studenţilor din România, stabilite în prezent la minimum 700 lei/lună. Proiectul merge la promulgare.

„Tinerii români din comunităţile istorice, inclusiv din Ucraina, dar şi cei din diaspora, vor avea resursele financiare necesare pentru a putea studia la universităţile din România. Bursele cresc de la aproximativ 320 lei/lună la valoarea echivalentă burselor sociale acordate studenţilor din România, stabilite acum la minimum 700 lei/lună.

Majoritatea beneficiarilor acestei oportunităţi oferite de statul român sunt tineri români care provin din Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi alte ţări din Peninsula Balcanică, al căror nivel de dezvoltare economică este inferior celui din România. Este datoria noastră morală să îi sprijinim pe aceşti tineri ai căror familii au fost rupte de România, însă au continuat să simtă şi să trăiască româneşte, însuflând în ei simţul patriotic şi voinţa de a se întoarce în ţara lor”, a transmis iniţiatoarea propunerii legislative, social-democrata Natalia Intotero, preşedinta Comisiei pentru învăţământ, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a fost iniţiat la finalul anului 2021, la solicitarea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite