Bugetul sănătăţii din 2015 nemulţumeşte pacienţii şi producătorii de medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul alocat sănătăţii este contestat de pacienţi şi de producătorii de medicamente
Bugetul alocat sănătăţii este contestat de pacienţi şi de producătorii de medicamente

Bugetul alocat sănătăţii îi nemulţumeşte pe pacienţi şi pe cei din sistem, care susţin că banii din 2015 sunt insuficienţi pentru nevoile reale ale sistemului. Dacă producătorii de medicamente atrag atenţia că există o diferenţă de 1,2 miliarde de lei între bugetul alocat şi nevoile de tratament ale pacienţilor.

„Suntem îngrijoraţi de scăderea bugetului Sănătăţii, iar explicaţiile ministrului Sănătăţii nu ne mulţumesc. E adevărat că bugetul de anul acesta a cuprins şi sumele necesare pentru plata arieratelor, dar, trebuie să avem în vedere că aceste datorii s-au acumulat tocmai din cauza că banii nu au fost suficienţi. Considerăm că aceşti bani trebuie să rămână în bugetul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Acesta susţine că este nevoie de o dezbatere urgentă pe marginea bugetului, pentru ca viaţa pacienţilor să nu fie pusă în pericol. Astfel, Gănescu a reamintit sincopele care au existat în acest an din cauza bugetului, mic faţă de nevoile românilor care sunt în tratament.

Programele cu sincope în tratament

„Anul acesta, am asistat la probleme cu finanţarea pe mai multe programe. Constant, s-a încercat cârpirea bugetului, stingerea incendiilor şi rezolvarea situaţiilor cele mai urgente, preţul fiind plătit de pacienţi, care au fost nevoiţi de mai multe ori să îşi întrerupă tratamentul. Am avut şi avem încă listă de aşteptare la intrarea în anumite programe, cum este cazul Programul de Scleroză Multiplă, unde mai mult de 100 de pacienţi nu au încă tratament”, a completat preşedintele COPAC.

Alte programe care au întâmpinat dificultăţi au fost programul naţional HIV/SIDA, pacienţi seropozitivi din mai multe oraşe fiind privaţi de medicaţia antiretrovirală. În plus, probleme au existat şi pe programul naţional de imunizare, luni întregi fiind probleme cu vaccinul împotriva hepatitei B la bebeluşi. Nu de puţine ori, micuţii au fost trimişi acasă fără a fi imunizaţi.

Bugetul programelor naţionale în 2015

În schimb, autorităţile spun că programele naţionale de sănătate primesc în 2015 suma de 653 de milioane de lei, faţă de 300 de milioane de lei, cât a fost prevăzut în bugetul sănătăţii pentru 2014, conform proiectului de buget pe anul viitor. De asemenea, suma alocată pentru investiţii în 2014 a fost de 355 de milioane de lei, iar pentru 2015, la acest capitol sunt prevăzuţi 656 milioane de lei.

„În anul 2015, bugetul MS este de 6,73 miliarde de lei, în timp ce, din bugetul MS pe 2014 de 8,06 miliarde de lei, s-au scăzut banii pentru plata arieratelor, rămânând 6,6 miliarde de lei. În acelaşi timp, va scădea suma pe care instituţia o va trasfera pentru echilibrarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), de la 2,79 miliarde lei, în 2014, la 1,33 miliarde de lei, în 2015”, subliniază Mediafax.

Bugetul pentru medicamente, subfinanţat

La rândul lor, producătorii de medicamente atraga atenţia că diferenţa dintre sumele alocate pentru medicamente şi nevoile de tratament ale pacienţilor este de 1,25 miliarde lei.

Potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), bugetul alocat medicamentelor în România, în prezent, este în valoare de 6 miliarde lei şi este calculat la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, numărul pacienţilor români si implicit nevoia acestora de a se trata a crescut cu peste 20%.

„Subfinanţarea bugetului alocat pentru medicamente este, în prezent, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului de sănătate. România a ajuns să fie printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze evitabile şi printre ultimele ţări când vine vorba de speranţa de viaţă. Alocarea procentuală din PIB pentru sănătate trebuie să crească într-un ritm constant de la 4% cât este acum, astfel încât să poată atinge media europeană de 6,5%. Doar în condiţiile unei finanţări corecte şi raportate la nevoile reale ale pacienţilor români, sistemul românesc de sănătate le va putea oferi acestora acces permanent la servicii medicale corecte şi medicamente moderne”, a declarat şi Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite