Bugetarilor li se vor tăia salariile. Când şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii angajaţi la stat cu rezultate mediocre la locul de muncă riscă să primească un salariu mai mic timp de un an de zile, conform prevederii din Codul administrativ al României. În schimb, angajaţii performanţi vor primi prime. În prezent, singurele variante de evaluare a funcţionarilor publici sunt promovarea sau eliberarea din funcţie.

Potrivit noului Cod administrativ al României, publicat recent în Monitorul oficial, dacă funcţionarii publici vor obţine rezultate mediocre la evaluările anuale vor avea salarii micşorate timp de un an. Pe de altă parte, cei care vor obţine rezultate bune vor beneficia de prime, informează avocatnet.ro.

Testele anuale au rolul de a stabili evoluţia funcţionarilor publici. În funcţie de calificativele obţinute se va ţine cont la promovarea într-o funcţie publică superioară, la acordarea de prime, la diminuarea drepturilor salariale cu 10% până la următorul „examen” în cazul funcţionarilor publici notaţi cu „satisfăcător” şi la eliberarea din funcţie.

În prezent, în legislaţie se regăsesc doar două din situaţiile enumerate mai sunt, promovare şi concediere. Din 2020, evaluarea va deveni criteriu inclusiv pentru acordarea de recompense sau, dimpotrivă, pentru scăderea veniturilor salariale. Pentru activitatea din anul 2019, Codul administrativ prevede că evaluarea profesională a funcţionarilor publici se va face în baza actualelor reguli.

„Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: foarte bine, bine, satisfăcător şi nesatisfăcător”, este detaliat în ordonanţa Codului administrativ.


Evaluarea profesională a funcţionarilor publici reprezintă, practic, evaluarea gradului şi a modului de atingere a obiectivelor individuale şi evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite