Bolnavii cronic, condamnaţi de Ministerul Sănătăţii: 71 de medicamente dispar de vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România e în pragul unei adevărate crize de medicamente pentru bolnavii cronic, atrag atenţia asocaiţiile pacienţilor, iar în acest timp Ministerul Sănătăţii refuză să ajute la clarificarea situaţiei pe motiv că situaţia „nu este atât de gravă”.

71 de medicamente dintre care 21 fără niciun fel de substitut în farmaciile din România dispar începand de vineri de pe piaţă. Cu alte cuvinte, pentru bolnavii care au nevoie de aceste tratamente va mai exista doar posibilitatea achiziţionării lor din străinătate, la preţuri adesea mult diferite de cele la care le puteau accesa în ţară. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât pare că totul poate fi rezolvat din pixul ministrului Sănătăţii, care tot ce ar avea de făcut ar fi să semneze un ordin de prorogare a termenului la care expiră preţurile din Catalogul Naţional.

Cum s-a ajuns aici

Cele 71 de medicamente care se află pe punctul de a dispărea din farmacii fac parte din cele 128 de produse faramceutice pentru care ministerul Sănătăţii trebuia să negocieze un preţ cu companiile producătoare, la 57 dintre acestea şi reuşind să realizeze acest lucru, transmit reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi din România. „Anul trecut trebuia ca la aceste 128 de produse să se găsească o soluţie de către companiile producătoare şi ministerul Sănătăţii pentru preţul lor de listă. Până acum, singura soluţie găsită este pentru 57 de produse din 128, mai exact doar pentru acestea s-a putut negocia un preţ.”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), adăugând că asociaţia pe care o conduce a susţinut constant prorogarea termenului şi găsirea unei soluţii şi pentru celelalte 71 de molecule. 

Mai mult, COPAC a subliniat că Ministerul Sănătăţii a pierdut în primă instanţă procesul cu o companie farmaceutică pe subiectul negocierii preţurilor, instanţa anulând decizia de respingere a preţurilor propuse pentru mai multe medicamente şi anulând în parte Ordinul nr. 1468/2018 pentru aprobarea preţurilor maximale ale medicamentelor valabile în România.

Bolnavii, lăsaţi de izbelişte

Cei care suferă de boli cronice au căzut la mijloc în urma eşecului autorităţilor de a rezolva situaţia preţurilor. Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât alternativele la cele 71 de medicamente ori nu există deloc, 21 de produse farmaceutice fiind în această situaţie, conform reprezentaţilor pacienţilor, ori sunt de-o calitate incertă. „Sunt tratamente foarte importante, pentru pacienţii cu diabet, cu boli respiratorii şi alte afecţiuni grave. Nu doar atât, dar printre cele 71 de medicamente sunt foarte multe care nu au echivalent în piaţă – adică riscul bolnavilor să nu mai poate acceseze nicio formă de terapie este foarte mare”, a explicat Radu Gănescu.

„Începând cu 2 şi apoi 6 noiembrie, practic, aceste medicamente nu mai pot fi comercializate. 21 nu au niciun fel de alternativă, ceea ce este deosebit de grav, iar 50 au alternativă, dar nu una pe care medicii să-şi asume răspunderea. Mai exact, unele medicamente alternative au efecte adverse, unele nu pot fi administrate în combinaţie cu altele şi medicul nu ştie cum să construiască o schemă terapeutică”, a declarat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Ministerul Sănătăţii, într-o complacere suspectă

Şi reprezentanţii  producătorilor internaţionali de medicamente spun că aşteaptă ca ministerul să găsească o soluţie. „În dezbaterea publică care s-a organizat pe tema preţurilor la minister, a rămas ca doamna ministru se mai gândeşte. Ar fi trebuit să pună un ordin pe site-ul ministerului, prin care să prelungească termenul şi pentru cele 71 de medicamente. Ministerul spune că poate să aducă aceste medicamente prin Unifarm, dar problema este că Unifarm le cumpără din alte ţări la preţul liber, adică un preţ mult mai mare decât cel impus în România”, a spus reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

„Sunt foarte multe medicamente, nu doar cele declarate de doamna ministru. Noi constatăm pe piele noastră că mult mai multe medicamente sunt în situaţia asta” Cezar Irimia, Preşedinte Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer

În timp ce bolnavii rămân fără tratament, iar asociaţiile pentru pacienţi trag semnale disperate de alarmă, ministerul Sănătăţii dă asigurări că situaţia este sub control, iar pacienţii sunt feriţi de pericol. „Din cele 128 de medicamente cu modificare de preţ, pentru 57 dintre ele a fost acceptat preţul, iar pentru altele există alternativă medicală. Există în discuţie, acum, două medicamente pentru tratamentul diabetului, dar ele nu sunt în lista de medicamente esenţiale. Momentan, se caută o soluţie pentru cele două”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Mihaela Tănase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite