Bolile de inimă fac ravagii în România. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile de inimă fac ravagii în România FOTO Adevărul
Bolile de inimă fac ravagii în România FOTO Adevărul

Bolile de inimă reprezintă şi acum principala cauză de deces din România. 150.000 de români se sting anual din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre. Principalii factori de risc sunt hipertensiunea, obezitatea, fumatul şi sedentarismul, susţin specialiştii.

O statistică dată publicităţii cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, ce va fi marcată pe 29 septembrie, arată că în ciuda campaniilor şi programelor dezvoltate de autorităţi, situaţia este, în continuare, una alarmantă.

Astfel, la fiecare 30 de minute un român moare de infarct, deşi programul naţional de infarct a dus la o bună adresabilitate a urgenţelor şi la scăderea mortalităţii în spital. Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”, Fundaţia Română a Inimii împreună cu Societatea Română de Cardiologie au lansat miercuri Săptămâna Inimii.

„În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, majoritatea de ateroscleroză, boală care poate fi prevenită. Numărul bolnavilor este mult mai mare, este de ordinul milioanelor. Putem vorbi de şase-şapte milioane de oameni care suferă de boli de inimă şi ştim că peste cinci milioane au hipertensiune arterială. Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de modul nostru de viaţă. (...) Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani”, a declarat profesorul Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Pentru a preîntâmpina cazurile în care un cetăţean intră în stop cardiac, aeroportul „Henri Coandă”, Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti au fost dotate cu defibrilatoare externe, astfel încât să se poată interveni în timp util, mai ales că toate defibrilatoarele sunt conectate la Serviciul de urgenţă 112 şi pot fi folosite de oricine.

Potrivit medicului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, stopul cardiac reprezintă o urgenţă maximă, iar fiecare minut pierdut scade cu 10 la sută şansele de supravieţuire.

17 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare la nivel mondial

Chiar şi ultimele statistici ale Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind principalele cauze de mortalitate arată că bolile cardiovasculare sunt cauza de deces numărul unu la nivel global.

Astfel, din cele 17 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare, 7 milioane au fost provocate de ischemii, iar 6,2, de congestii cerebrale. De altfel, bolile netransmisibile au cauzat două treimi din decesele înregistrate în lume în 2011, faţă de 60% cu un deceniu înainte. Dintre bolile netransmisibile, cele care au ucis cel mai mare număr de persoane au fost bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul şi bolile pulmonare cronice.

În plus, mai arată statisticile, 80% din decesele provocate de boli netransmisibile se produc în ţările în curs de dezvoltare. Totuşi, în ţările bogate, 87 la sută din toate decesele au drept cauză o boală netransmisibilă. Un procentaj care se reduce la 81% în ţările cu venituri medii, la 56% în ţările cu venituri medii-scăzute şi la 36% în ţările sărace.

Consumul de tutun stă la originea bolilor netransmisibile

Consumul de tutun este, în continuare, la originea bolilor netransmisibile. Astfel, unul din zece adulţi moare din cauza unor boli legate de consumul de ţigări. De asemenea, OMS mai arată că cele mai multe decese din ultimii ani au fost provocate de bolile cronice precum cancerul de plămâni sau diabetul.

Tuberculoza, totuşi, nu mai figurează printre principalele zece cauze de deces, însă se menţine printre primele 15, ucigând peste un milion de persoane în 2011. În schimb, accidentele de trafic se numără printre principalele zece cauze, având în vedere că ucid zilnic câte 3.500 de persoane.

Global, în fiecare an mor aproximativ câte 54,5 milioane de persoane. Unul din cinci morţi sunt copii cu vârsta sub cinci ani. Potrivit ultimelor date ale OMS, speranţa de viaţă medie mondială este de 70 de ani.

Pe aceeaşi temă:

Banca Mondială: cirozele au crescut cu 80% în ultimii 20 de ani. Acestea sunt urmate de bolile de inimă şi diabet

Bărbaţii din Estul Europei şi Asia centrală mor mai repede decât femeile, arată cel mai recent raport al Băncii Mondiale. Acelaşi document relevă că bolile de inimă, ciroza şi diabetul sunt din tot mai frecvente în ultimele două decenii. Printre cauze se numără consumul excesiv de alcool, dietele nesănătoase şi fumatul.

De ce trebuie să ţii seama pentru o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în Europa. Tu ştii cum să te protejezi de ele? Iată câteva sfaturi care te ajută să păstrezi sănătatea inimii!

Un supliment alimentar ar putea reduce numărul deceselor provocate de bolile cardiace

Un supliment alimentar ar putea ajuta persoanele care suferă de boli cardiace să supravieţuiască un timp mai îndelungat, susţin cercetătorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite