Boicotul ROEXIT

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt un popor fascinant. Când în ţări din regiune începeau să încolţească curente naţionaliste şi eurosceptice, ei îşi alegeau un preşedinte dintr-o minoritate etnică. Acum, când în Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia opinia publică devine din ce în ce mai eurofobă, în România creşte cota de susţinere pentru Uniunea Europeană.

Când în ţări apropiate nouă, precum Bulgaria sau Slovacia, se ajunge la escaladări grave ale urii şi ale crimei organizate până la un asemenea nivel încât se ucid jurnalişti de investigaţii, ca în Rusia putinistă, românii rămân un popor paşnic, chiar şi atunci când sunt agresaţi şi întărâtaţi de propria jandarmerie sau când unele televiziuni incită la violenţă. 

Când vechii politicieni le servesc ură şi intoleranţă printr-un referendum care încearcă să fluture tentaţia respingerii modelului de civilizaţie european, românii, iată, îi dezavuează cu o eleganţă şi cu o maturitate admirabile. 

Dacă e să învăţăm ceva din acest referendum este că românii formează o societate mult mai evoluată decât ar crede unii şi, cu siguranţă, mult mai avansată decât majoritatea clasei politice care îi reprezintă. 

Boicotul a fost şi un vot de frondă faţă de vechii politicieni - şi din PSD, şi din PNL. Este încă un mesaj clar din partea unui grup tot mai mare de oameni care vrea ruperea de trecut şi transformarea României. Un grup care pare tot mai clar că alcătuieşte o masă critică suficient de consistentă încât să-şi ducă la îndeplinire această misiune. 

Boicotul asumat la acest referendum ne arată că românii au dezvoltat propriii anticorpi la bolile antidemocratice care ne bântuie şi că au un sistem de valori bazat pe bun-simţ, empatie, cumpătare şi toleranţă, ceea ce ne face un popor eminamente european.

Pentru că adevărata întrebare de la acest referendum nu a fost despre familie, ci despre modelul de civilizaţie către care vrem să ne îndreptăm. 

Românii ne păstrează în Europa în plină ofensivă a celor care ne-ar vrea izolaţi şi întorşi cu faţa către estul retrograd şi autocrat.

Ieri ne-am bucurat de o nouă victorie de etapă către România dezvoltată, dezinvoltă şi demnă. Astăzi punem punct şi o luăm de la capăt, continuând maratonul, împreună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite