Boc şi ai lui dau înapoi în chestiunea revoluţionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a tras ieri un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca revoluţionarii să reintre în posesia beneficiilor. Guvernul şi-a corectat imediat poziţia.

La 20 ianuarie 2012, un grup de revoluţionari în frunte cu Teodor Mărieş, preşedintele „Asociaţiei 21 Decembrie 1989", semna un protocol cu doi parlamentari PDL, Mircea Toader şi Ioan Oltean. Protocolul prevedea, între altele, că vor exista discuţii între ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi secretarul de stat al revoluţionarilor, George Costin, în vederea identificării soluţiei financiare pentru plata indemnizaţiilor categoriei luptătorilor cu merite deosebite în Revoluţie.

„Luptătorii" nu mai primesc stipendii lunare până la finalul anului 2012, măsura fiind luată la sfârşitul anului trecut, pe fondul austerităţii. Reluarea imediată a sistemului de indemnizaţii ar fi avut ca efect diminuarea protestelor de stradă din întreaga ţară, nucleul dur al manifestaţiilor din aceste zile fiind format din revoluţionari furioşi că au rămas fără bani.

Comunicatul guvernului

„Adevărul" a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la protocolul semnat de revoluţionari şi reprezentanţii PDL, titrând pe prima pagină de ieri: „Guvernul încearcă să-şi cumpere liniştea cu banii noştri. Troc murdar între Boc şi profitorii Revoluţiei". Guvernul a reacţionat imediat, intuind furia celorlalte categorii sociale atinse de măsurile de austeritate.

„În legătură cu propunerea de politică publică de modificare a legislaţiei privind drepturile revoluţionarilor, primul ministru Emil Boc precizează faptul că Guvernul nu va modifica legislaţia cu privire la drepturile revoluţionarilor pentru a se reveni la situaţia anterioară", se arată într-un comunicat publicat ieri pe site-ul Guvernului. Premierul a întărit ideea într-o declaraţie făcută publică ieri: „Revoluţionarii trebuie să înţeleagă că Guvernul nu poate dispune peste noapte de resurse suplimentare nici pentru salarii şi pensii şi nici pentru indemnizaţiile de care aceştia au beneficiat până în prezent".

Mircea Toader, parlamentarul PDL care semnase protocolul cu revoluţionarii săptămâna trecută, bate în retragere şi spune că nu le-a promis nimic în legătură cu indemnizaţiile. „Discuţiile dintre noi au vizat numai aspecte ale Legii Recunoştinţei care trebuie îndreptate: perioada revoluţionară să fie restrânsă la 14-22 decembrie, nu la 14-25 decembrie, ca până acum; să fie eliminaţi din lege militarii, foştii miliţieni, foştii securişti. Ei spun că s-ar reduce astfel numărul revoluţionarilor cu vreo 6.000. Cu privire la indemnizaţiile lor, asta e de competenţa Ministerului de Finanţe. Cum suferă toată lumea acum, cred că ar trebui să sufere şi revoluţionarii", spune Mircea Toader.

„Poziţia domnului Boc este poziţia oficială a PDL. Nu se pune problema revenirii la indemnizaţiile acordate revoluţionarilor cu titlul de «luptător remarcat». Domnii Oltean şi Toader au avut o întâlnire cu revoluţionarii, dar faptul că ei au semnat un protocol prin care se promitea reacordarea indemnizaţiilor este o acţiune pe care nu vreau să o comentez, sunt chestiuni pe care le vom regla în interiorul partidului", a comentat Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL.

Mărieş vrea banii securiştilor

Teodor Mărieş, preşedintele „Asociaţiei 21 Decembrie 1989", a propus, ieri, într-o conferinţă de presă, ca banii pentru indemnizaţiile revoluţionarilor să fie luaţi din pensiile celor care au lucrat în Ministerul de Interne înainte de 1989. Mărieş contrazice textul proiectului de amendare a Legii Recunoştinţei, pe care chiar asociaţia condusă de el l-a înaintat democrat-liberalilor. Amendamentul spune că indemnizaţiile ar trebuie calculate raportat la cuantumul pensiilor medii pe care le încasează foştii slujbaşi din aparatul represiv al Partidului Comunist Român, dar nu pomeneşte nimic de haiducia propusă de Mărieş.

Proiectul de amendare a Legii Recunoştinţei ar putea ajunge în Camera Deputaţilor, fără ca asta să însemne că se pune problema reacordării indemnizaţiilor. Amendamentele ar urma să scoată în afara legii revoluţionarii care s-au manifestat în perioada 23-25 decembrie (perioadă considerată postrevoluţionară), foştii miliţieni şi militarii.

Totuşi, câteva amendamente ar putea face ca numărul urmaşilor de eroi-martiri să explodeze: propunerea ca aceia care şi-au pierdut părinţii în Revoluţie să beneficieze de indemnizaţie pentru tot restul vieţii, indiferent de vârstă. Până acum pragul era de 26 de ani. Cu alte cuvinte, am putea avea urmaşi de eroi martiri care şi-au pierdut părinţii în Revoluţie când erau deja la maturitate, ceea ce contravine scopului iniţial al legii: acela de a ajuta financiar copiii rămaşi fără sprijinul unuia dintre părinţi.

Proiectul de amendare a Legii Recunoştinţei ar putea fi votat până la data de 8 februarie. Teodor Mărieş se află în continuare în greva foamei (după 65 de zile) şi spune că va continua acest protest până la modificarea Legii Recunoştinţei.

"Am 54,5 kilograme. Până la 52 garantez eu că rezist, îmi asum. După, să-şi asume ei.''
Teodor Mărieş grevist al foamei

66 DE MILIOANE DE EURO

Prin scoaterea din plată a categoriei luptătorilor cu merite deosebite, bugetul statului economiseşte, în acest an, peste 66
de milioane de euro.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite