Biserica Ortodoxă caută alternative de tratament pentru pacienţii care refuză cardurile de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţine demersurile Colegiului Medicilor din România pe lângă autorităţile abilitate pentru identificarea unei alternative în cazul pacienţilor care refuză cardul naţional de sănătate din motive de conştiinţă sau religioase.

Potrivit Patriarhiei Române, decizia a fost luată ca răspuns la solicitările acelor pacienţi care, din motive de conştiinţă sau religioase, refuză cardul naţional de sănătate.

În urmă cu o lună, 41 de măicuţe de la Mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, nu au acceptat cardurile aduse de poştaş de teama cipurilor şi au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale. De asemenea, în şedinţa de miercuri, BOR a hotărât cooperarea cu Ministerul Sănătăţii în programele de prevenţie, dar şi pentru ajutorarea bolnavilor.

„Ca medic, aş vrea să existe alternative şi pentru aceşti pacienţi”

Doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), susţine că medicii de familie se vor supune contractului semnat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Este dreptul fiecăruia să refuze cardul, însă eu îi voi oferi asiguratului respectiv asistenţă medicală în măsura în care îmi permite contractul pe care îl semnez. Ca medic, aş vrea să existe alternative şi pentru aceşti pacienţi”, a explicat, pentru adevarul.ro, doctorul Tănăsescu.

Pacient: Cardul este împotriva hoţilor

Reprezentanţii pacienţilor sunt nemulţumiţi de reacţia BOR şi spun că documentul electronic este un instrument necesar pentru asiguraţii români

„Este împotriva hoţilor. Cei care au interese şi fac propagandă să îşi vadă de treburile lor, avem nevoie de instrumente moderne. Cardul se foloseşte şi la bancă şi în multe alte domenii. BOR trebuie să motiveze, cu argumente ştiinţifice, de ce vrea să facă asta. Acest card nu încalcă în niciun fel interesele pacientului, dimpotrivă, el aduce o serie de beneficii. Cei care le refuză să îşi asume, este pe riscul fiecăruia”, a explicat pentru adevarul.ro şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

Barbu susţine că orice cetăţean trebuie să respecte legea. „Nu trebuie să cedăm în faţa unor prostii”, a conchis reprezentantul pacienţilor.

Colegiul Medicilor din România: Cardul împierdică desfăşurarea actului medical

Recent, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a declarat că în lume există doar două ţări care au implementat dosarul electronic iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.

„(n.r. — Cardul) împiedică desfăşurarea actului medical şi birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde şi aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susţine cardul şi dosarul electronic. Vom susţine toate acţiunile Ministerului Sănătăţii şi ale CNAS, mai puţin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional”, a declarat profesorul Astărăstoae.

Pe aceeaşi temă:

Cardul de sănătate a intrat în probe

Autorităţile au dat undă verde pentru folosirea cardului naţional de sănătate, care poate fi deja utilizat în paralel cu sistemul actual, pe hârtii. Practic, în lunile următoare, cardul va intra într-o perioadă de probă, asta pentru că, începând din luna martie 2015, documentul electronic devine obligatoriu la purtător.

Familia va fi consultată pentru donarea de organe, chiar dacă decedatul are opţiunea pe card: „Ţinem cont de faptul că se poate răzgândi în orice moment!”

Chiar dacă opţiunea de a deveni donator de organe poate fi înscrisă pe cardul de sănătate la solicitarea asiguratului, familia este cea care are ultimul cuvânt şi care poate confirma sau nu dorinţa persoanei decedate de a-şi dona sau nu organele. „Există posibilitatea ca el să se fi răzgândit”, a explicat medicul Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite