Biserica din curtea casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zaharia Bledea, din Maramureş, şi-a construit în gospodărie un lăcaş de cult, după ce timp de doi ani a visat aproape noapte de noapte că avea o cruce în bătătură. Lăcaşul de cult ridicat lângă locuinţa lui Zaharia Bledea va fi sfinţit în septembrie, de Naşterea Maicii Domnului. Cu toate acestea, niciun preot nu va sluji în biserică.

Zaharia Bledea (61 de ani) este un cunoscut ceramist în nordul Ardealului. De câţiva ani, el nu se poate deplasa însă decât în cârje, din cauza unor afecţiuni la femur.

„Doi ani am visat, aproape noapte de noapte, cum a apărut o cruce în colţul casei mele. Eu nu pot să mă deplasez în fiecare duminică la biserică, aşa că m-am gândit că este un semn", a povestit ceramistul care locuieşte în Baia Mare.

În urma viselor, în 2008, a ridicat o troiţă în curte. Înaltă de peste trei metri, din lemn de stejar, a fost sculptată de un prieten meşter.

Chiar şi aşa, visul a reapărut. Bărbatul a hotărât atunci să ridice o bisericuţă în propria bătătură. Nu i-a spus nimic soţiei şi nici celor doi copii, care au crezut că Zaharia lucrează la o anexă a gospodăriei. Abia când a adus iconostasul în curte, cei apropiaţi au înţeles ce vrea să facă ceramistul.

„Patru meşteri au lucrat la bisericuţă, iar în două luni a fost gata. Cel mai mult mi-a luat să pictez toţi sfinţii. Pentru fiecare în parte m-am documentat", a mai spus meşterul.

Potrivit acestuia, cea mai impunătoare lucrare din biserică este „Cina cea de taină", pe care a realizat-o în mărime naturală, fiecare sfânt având un metru şi jumătate înălţime. „A fost o muncă migăloasă, mai ales că aura fiecărui mesean am realizat-o din foiţe de aur. În total, cred că au intrat aproape trei grame de aur", a mai explicat ceramistul.

„E pentru sufletul meu"

Ceramistul din Baia Mare a pictat singur toate icoanele



În podul bisericii, Zaharia Bledea a amenajat o bibliotecă în care plănuieşte să strângă cărţile de rugăciune adunate pe parcursul anilor. Tot de aici se trage şi clopotul, realizat tot de ceramist, în aproape o lună: „Are aproape o jumătate de metru, iar în compoziţie am pus 30 de grame de praf de argint pentru ca sunetul să fie mai frumos". Biserica a fost realizată din lemn de brad, iar iconostasul din lemn de salcâm.

Pentru că mai are câteva detalii de pus la punct, Zaharia Bledea nu a chemat încă un preot pentru a sfinţi lăcaşul de cult, care măsoară aproximativ 15 metri pătraţi. Are în plan să sfinţească biserica la 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului, aşa cum a făcut şi cu troiţa.

„Lăcaşul l-am ridicat pe puterile mele, atât financiar, cât şi fizic. În total, am cheltuit pentru ridicarea bisericii 10.000 de lei, bani strânşi din munca mea ca şi ceramist", a precizat Bledea. Bărbatul nu are în plan să vorbească cu un preot care să slujească în lăcaşul de cult. „Am ridicat biserica asta pentru sufletul meu. Vreau să fie un loc de rugăciune şi meditaţie spirituală atât pentru mine, cât şi pentru familia mea", a mai precizat el.

„Nu considerăm a fi un lucru rău"

Biserica Ortodoxă Română nu are nimic împotriva enoriaşilor care îşi construiesc propriile locuri de rugăciune atâta vreme cât ei au un motiv întemeiat. „Dacă persoana care şi-a ridicat biserica are o motivaţie întemeiată, noi nu considerăm a fi un lucru rău. În orice caz, pentru liniştea celui care o are, biserica ar trebui sfinţită de un episcop. Dat fiind faptul că dimensiunile clădirii nu sunt foarte mari, noi am numi-o mai degrabă capelă sau paraclis. Noi îi sfătuim pe oamenii care vor aşa ceva să-şi facă în interiorul casei un colţ de rugăciune", a precizat părintele Cristian Ştefan, consilier cultural al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

Mai aproape de enoriaşi prin Facebook

Mai multe mănăstiri şi biserici din Buzău şi-au făcut conturi pe site-urile de socializare şi ţin astfel legătura cu enoriaşii. Printre acestea se numără Mănăstirea Răteşti, Mănăstirea Poiana Mărului, dar şi Biserica „Sfântul Sava". Cea mai activă este „Sfântul Sava", care are deja peste 180 de prieteni.

Enoriaşii din lista de prieteni pot cere online un sfat şi o îndrumare din partea preotului sau pot face donaţii. „Contul l-au creat nişte tineri voluntari, din fundaţie. Toţi cei care ne-au solicitat ajutorul pe Facebook au fost ajutaţi", a spus Mihail Milea, preot paroh. Mănăstirea Poiana Mărului este foarte activă atunci când vine vorba de postări de poze sau filmuleţe.

„Acest site de socializare este un mijloc de catehizare şi de evanghelizare. Atât timp cât internetul este la îndemâna oricui, noi ne putem apropia şi mai mult de enoriaşi, ne ajută să comunicăm mai bine", a declarat preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.  Denisa Baciu

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite