BBC: Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în Romania la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterea propusă de realizatoarea BBC este antiteza dintre opulenţa bisericilor româneşti şi standardul de viaţă scăzut al românilor FOTO Adevărul
Dezbaterea propusă de realizatoarea BBC este antiteza dintre opulenţa bisericilor româneşti şi standardul de viaţă scăzut al românilor FOTO Adevărul

Ecourile controverselor din jurul construirii Catedralei Neamului i-au determinat pe britanicii de la BBC să realizeze un amplu material difuzat sâmbătă, despre importanţa Bisericii Ortodoxe în societatea românească, precum şi implicaţiile financiare ale susţinerii oferite de statul român.

Televiziunea britanică a realizat un reportaj în România, după sărbătorile de Paşte, filmat în Maramureş, pentru a surprinde modul în care societatea tradiţională se raportează la Biserica Ortodoxă Română, dar şi în Bucureşti, într-o antiteză evidentă a mediului urban.

„La trei zile se mai construieşte o biserică în România, mergeţi prin fiecare orăşel sau sat şi veţi vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinţei într-una din cele mai religioase ţări din lume”, se arată în reportajul postului britanic de ştiri.

Tessa Dunlop, realizatoarea documentarului, a vizitat România imediat după Căderea Comunismului şi s-a căsătorit cu un român, fiind vorbitoare de limba română şi cunoscătoare a tradiţiilor româneşti. Jurnalista a suprins în timpul reportajului său o lume devotată credinţei ortodoxe, accentuând religiozitatea românilor din zonele rurale, împletită cu o multitudine de superstiţii, pe fondul unei istorii milenare a creştinătăţii ortodoxe în spaţiul românesc. 

Dezbaterea propusă de realizatoarea BBC este antiteza dintre opulenţa bisericilor româneşti şi standardul de viaţă scăzut al românilor, într-o ţară catalogată drept cea mai săracă din Uniunea Europeană. Mai mult, britanicii de la BBC suprind dezbaterea care se află în jurul finaţărilor oferite din visteria statului român Bisericii Ortodoxe Române, în mod special pentru construirea şi renovarea lăcaşurilor de cult. 

„Deşi România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, acest lucru nu i-a împiedicat pe înalţii reprezentanţi ai Bisericii să absoarbă fonduri de milioane de euro din bugetul statului român, cheltuieli pe care nici statul, dar nici poporul nu şi le permit.“ 

Jurnalista britanică prezintă opiniile românilor din societatea încă tradiţionalistă, care susţin că cel mai important lucru este devotamentul pentru credinţă şi Dumnezeu, indiferent de probleme ţării, fără a pune sub semnul întrebării politica statului faţă de Biserică şi nici acţiunile reprezentanţilor BOR. 

Pe de altă parte, cei intervievaţi pe străzile capitalei, în mediul urban al unei societăţi moderne, s-au declarat nemulţumiţi de milioanele de euro pe care Guvernul le alocă an de an Bisericii Ortodoxe Române, considerând că mult mai utile ar fi distribuirea acelor bani către modernizarea sistemului de sănătate, a educaţie, dar şi a domeniul de asistenţă socială. 

Realizatoarea reportajului precizează că a încercat să obţină un interviu cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române pentru a beneficia şi de un punct de vedere al celor direct implicaţi, însă reprezentanţii BOR nu au acceptat. Tessa Dunlop accentuază în acest fel percepţia din exterior faţă de misterul din jurul instituţiei reprezentative a ortodoxiei româneşti, aşa cum apare ea pentru occidentali.

BBC News: influenţa Bisericii Ortodoxe, pusă la îndoială de români

Citeşte şi:

EXCLUSIV BOR şi-a updatat lista de preţuri pentru rugăciuni „la modă”. Cât costă sfinţirea maşinii şi a casei

Patriarhia a tipărit noua ediţie a Molitfelnicului, un îndrumar pentru preoţi, care vine cu o premieră: rugăciunile pentru autovehicule. Oficial, Biserica nu percepe taxe, însă „Adevărul” a făcut bursa preţurilor, care arată că românii dau şi 500 de lei pentru o maşină binecuvântată .

Sfeştaniile preoţilor români au ajuns în presa internaţională

Sfeştaniile pentru maşini, practicate de preoţii români, au ajuns şi în presa internaţională, atrăgând atenţia celor la BBC care spun că Biserica Ortodoxă Română a introdus acest serviciu la cererea şoferilor.

O ciorbă reîncălzită: învăţăturile despre „epilarea ortodoxă“

De câteva zile, internetul românesc a fost luat cu asalt de o poveste la limita senzaţionalului. Titlurile sunt mari şi îngrijorate: Halucinant! Vezi care este motivul! Un site ortodox a scris despre cum epilarea este un păcat. Cu toate acestea, senzaţionalul mai poate aştepta.

EDITORIAL Eugen Tănăsescu, preot: Uscăturile din Biserică

„Nu există pădure fără uscături“. Este dictonul pe care mulţi, uitând uneori de ei înşişi, îl rostesc referindu-se la Biserică,  cu precădere la slujitori. Întrebarea este: ce facem cu ele?

EDITORIAL Paul Stan, jurnalist: Probleme grave pentru slujitorii Domnului

De ceva timp încoace, media internaţională, dar şi cea internă aduc tot mai multe ştiri negative la adresa oamenilor bisericii, indiferent de care religie aparţin aceştia. Într-un top, la prima vedere, pe primele două locuri la acuze grave s-ar situa preoţi din cadrul Bisericii Catolice, dar şi unii prelaţi din Biserica Ortodoxă.

EDITORIAL Eugen Tănăsescu: Preot sărac, preot bogat

Clerul român nu pare să se deosebească prea mult de societatea românească în ansamblu, în privinţa stării materiale. Vom găsi o majoritate a preoţimii care se zbate undeva între sărăcie şi trai de nivel mediu, dar vom găsi şi cazuri în care nivelul de bunăstare este peste medie, rareori chiar mult peste medie. Dar, în fond, cum ar trebui să fie preotul: sărac sau bogat?

FOTO VIDEO Profeţiile părintelui Arsenie Boca şi mesajele picturilor sale de la Biserica din Drăgănescu: ”Cu ştiinţă aţi dezlănţuit cataclismul”

Drăgănescu. Un sat obişnuit „de câmpie”, în care credinţa şi istoria se împletesc la câţiva paşi de Dunăre, este noua destinaţie din Campania ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”. Situat în nordul judeţului Giurgiu şi la mai puţin de 20 de kilometri de Bucureşti, acesta luminează asemenea unui far graţie bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, cunoscută drept biserica lui Arsenie Boca, „ultimul sfânt al românilor”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite