Băuturile fierbinţi cresc riscul de cancer esofagian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băuturile fierbinţi cresc riscul de cancer esofagian, arată un studiu recent, care a fost realizat pe 50.000 de persoane. Concret, cercetarea, care a fost publicată în International Journal of Cancer, arată că un consum zilnic de 700 de mililitri de ceai la o temperatură de 60 de grade Celsius sau mai ridicată de atât a fost asociată în mod constant cu o proporţie de 90% a riscului de dezvolta cancer esofagian.

În studiu au fost prinse persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani şi care locuiau în nord-estul Iranului în perioada în care s-a desfăşurat studiul, respectiv din 2004 până în 2017. Ulterior, au fost identificate peste 300 de cazuri noi de cancer esofagian în rândul celor vizaţi de studiu. „Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, a declarat medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer, principal autor al studiului. 

De asemenea, în urmă cu trei ani, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinţi, la temperaturi de peste 65 de grade Celsius, ca fiind un agent cancerigen. Concluzia experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după ce au analizat mai multe studii, a fost că mai degrabă temperatura unei băuturi este asociată cu riscul de a dezvolta cancer decât tipul de băutură. 

Ce este cancerul esofagian 

Cancerul de esofag apare la nivelul esofagului, de obicei în celulele care căptuşesc interiorul esofagului. Problema, arată medicii, este că în stadii incipiente, acest tip de cancer nu prezintă simptome. În stadii avansate, pot apărea dificultăţile la înghiţire, pierderea în greutate, durerile în piept, senzaţia de presiune în piept sau senzaţii de arsură, indigestie. 

Pentru a putea fi siguri că au acest diagnostic, pacienţii sunt nevoiţi să facă o tomografie computerizată (CT) şi o tomografie cu emisie de pozitroni (PET). 

Deşi cauza exactă pentru apariţia acestui tip de cancer nu este cunoscută, se presupune că printre factorii de risc se numără consumul de alcool, refluxul biliar, consumul de alimente foarte fierbinţi, obezitatea, boala de reflux gastroesofagian şi fumatul. În ceea ce priveşte prevenţia, pacienţii sunt sfătuiţi de medici să renunţe la fumat, să consume cu moderaţie alcool, să consume legume şi fructe proaspete şi să ţină sub control greutatea corporală.

Aproape 300.000 de români mor de cancer anual în România, o parte dintre acestea fiind cauzate de cancerul de esofag.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite