Bâta lui Moş Nicolae

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băieţelul este ţinut în genunchi, la perete. Captura foto.
Băieţelul este ţinut în genunchi, la perete. Captura foto.

Este interesant de analizat, mai ales de către psihologi, de ce avem proiecţia unui Moş Nicolae care are şi o nuia pentru copiii neascultători, deşi acesta ar trebui să fie o reprezentare a generozităţii şi a bunătăţii.

Ceea ce ar fi trebuit sã fie un moment de bucurie pentru un copil din Bistriţa Bârgãului s-a transformat într-o teroare emoţionalã şi fizicã. Ştirea este uşor ineditã pentru cã în rolul agresorului apare un personaj costumat în Moş Nicolae, cel care ar fi trebuit sã împartã cadouri şi sã îi bucure pe copiii care îl aşteaptã.

Filmuleţul de pe Facebook (aici) prezintã urmãtoarea scenã: O mamã amuzatã asistã la (ceea ce ar trebui sã fie) venirea lui Moş Nicolae, în schimb, persoana care îl interpreteazã pe Moş Nicolae (concubinul femeii), are o plãcere sadicã sã terorizeze un copil fãrã apãrare şi sã îşi exercite o autoritate violentã cu un bãţ în mânã, cerând copilului sã promitã cã va fi cuminte. Rugãciunea “Tatãl nostru”, care este rostitã în genunchi de o altã fetiţã, pare sã îl mai calmeze. De altfel, “Moşul” simte cã are mai mult avânt şi cã ar putea sã inspire şi mai multã teroare, dacã agitã mai mult bãţul din mânã.

Aş tinde sã cred cã acesta este un tablou frecvent în multe familii de creştini evlavioşi, unde pãrinţii administreazã frecvent proprilor copii, pe lângã daruri şi o teroare emoţionalã şi fizicã, având convingerea cã în acest fel fac o educaţie sãnãtoasã.

Educaţia din familie pare sã aibe mai multã greutate dacã se împleteşte şi cu o teroare de facturã religioasã. Gestul fetiţei, care este îndemnatã de mamã sã îngenuncheze în faţa concubinului şi sã spunã o rugãciune, seamãnã cu un fel de viol religios.

Foarte multe vorbe ar fi de prisos, pentru cã drama emoţionalã a copiiilor nu poate fi reparatã. De ce l-ar mai aştepta ei şi la anul pe moşul Nicolae?

De fapt, astfel de ştiri, nu fac altceva decât sã aducã şi mai mult contrast faţã de ceea ce credem triumfalist cã suntem noi: o ţarã evlavioasã cunoscutã ca gradinã a “Maicii Domnului”, cu peste 27.000 de lãcaşuri de cult şi cu o viitoare catedralã de lux, dar în care, de sãrbãtori, unii pãrinţi îşi terorizeazã copiii acasã.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite